Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Vítězi roku 2023 budou opět důchodci. Průměrný starobní důchod bude takřka 20 tisíc korun

Lukáš Kovanda: Vítězi roku 2023 budou opět důchodci. Průměrný starobní důchod v roce 2023 bude činit až takřka 20 tisíc korun
iStock
Lukáš Kovanda

Starobní důchodci na tom budou v letošním roce, 2023, lépe než drtivá většina pracujících. Alespoň tedy z toho hlediska, jak se nárůstem svých příjmů popasují s rapidní inflací.

Reklama

Reálné výdělky se v roce 2023 pracujícím v průměru propadnou o zhruba tři procenta. Důchodci by ale měli zůstat „na svém“, případně si reálně pohoršit jen v rozsahu kolem jednoho procenta. Ovšem ti z důchodců, kteří obdrží výchovné, jež se od příštího roku zavádí, navýšením svých celkových příjmů inflaci porazí.

Další, mimořádné zvýšení

Průměrný měsíční důchod se v rámci řádné valorizace zvyšuje ode dneška o 825 korun, takže bude činit zhruba 19 tisíc korun. Kvůli i nadále rapidní inflaci, v letošním roce ve výši pravděpodobně 10,5 procenta, se příjemci všech typů důchodů dočkají zřejmě v červnu 2023 ještě druhého, mimořádného navýšení. Starobní důchody by v rámci této druhé valorizace měly stoupnout o zhruba 700 korun.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Nenechte se ošálit fata morgánou. Rok 2023 bude pro Čechy druhý nejhorší v historii

Čeká nás těžký rok. Lidé, kteří si to odmítají přiznat, protože „obchody jsou plné“, žijí v zajetí mentálních klamů. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda je dalším ekonomem, který v anketě byznysového portálu newstream.cz představuje svou vizi pro rok 2023.

Přečíst článek

Ve druhé polovině roku 2023 se tak úroveň průměrné penze přiblíží psychologické hranici 20 tisíc korun.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Zejména ženy se navíc dočkají také právě ode dneška, od ledna 2023, takzvaného výchovného. Stát tuto novou dávku přidělí důchodcům ve výši 500 korun za každé vychované dítě. Výchovné automaticky získají ty ženy, které odešly do penze dříve díky počtu vychovaných dětí. Ostatní zájemci o výchovné si o něj musí zažádat. Stávající důchodci na to mají čas do konce roku 2024.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Od 1. ledna 2023 se znovu zvedá životní minimum. Jak se změna dotkne dalších dávek

Hendikepovaní, nízkopříjmové rodiny s dětmi, pěstouni a penzisté se těší na 1. leden 2023 možná ještě o něco více než ostatní. S prvním dnem roku 2023 totiž mají vstoupit v platnost novinky ohledně navýšení různých typů dávek a příspěvků, které se jich týkají. Legislativních změn v sociální oblasti, které avizuje ministerstvo práce a sociálních věcí, je ale mnohem více. O dalších 5,2 procenta se navíc změní životní a existenční minimum a tím se zvětší i počet lidí, kteří díky tomu dosáhnou na státní pomoc. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

První bitva skončila. Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

Přečíst článek
Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

AKTUALIZOVÁNO: Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme