Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Stát u zaměstnávání na dohodu vrací do hry přežitky socialismu

Lukáš Kovanda: Stát u zaměstnávání na dohodu vrací do hry přežitky socialismu
Profimedia
Lukáš Kovanda

Dosud dobře fungující, jednoduché a flexibilní „dohodářské“ smlouvy končí. Stát zpřísňuje podmínky tohoto pracovně-právního vztahu a hází tak klacek pod nohy činorodým lidem, třeba z řad drobných podnikatelů, kteří nárazově zaměstnávají brigádníky.

Reklama

Novela zákoníku práce, kterou minulý měsíc schválili poslanci, upravuje kromě jiného pracovní podmínky takzvaných dohodářů, které se víc přiblíží klasickému pracovnímu poměru.

Nová pravidla pro „dohodáře“ a jejich zaměstnavatele představují včlenění několika socialistických prvků do legislativy upravující jejich pracovněprávní vztah. Vláda tudíž hází klacky pod nohy činorodým lidem, aby tak „chránila“ ty, kteří ovšem dosud do práce na dohodu vstupovali zcela dobrovolně. Až se zase bude někdo divit, kde se pořád bere nová a nová byrokratická a administrativní zátěž doléhající na podnikatele, zde je část odpovědi. Před volbami vždy slýcháme, jak je třeba podnikatelům zjednodušovat život, po volbách se děje pravý opak.

Prvek socialismu v praxi

Dosud dobře fungující, jednoduché a flexibilní „dohodářské“ smlouvy končí. Zaměstnavatelé dle nové legislativy musí už i „dohodářům“ písemně rozvrhnout pracovní dobu. Musí přitom dbát na dodržování přestávek v práci a garantovat dostatečný odpočinek či náležitě upravit noční práci. Zaměstnavatel se také bude muset už jen při zaměstnání jediného „dohodáře“ přihlásit do registru zaměstnavatelů.

V praxi to vše znamená zkomplikování podmínek třeba už jen pro drobného živnostníka, který chce na letní výpomoc najmout brigádníka. Místo aby stát nechal jednoduché, „dohodářské“ pracovní smlouvy, které dobře a pružně fungovaly, „na pokoji“, zasahuje do nich věru nemístným způsobem.  

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde 

Harvard Business Review: Práce není sekta ani rodina. Proč je těžké dát výpověď, i když zaměstnání nestojí za nic?

Přátelské vztahy, loajalita i nostalgie. To vše může bránit odejít z práce, ačkoli je jinak neuspokojivá. Pět oblastí, které psychologicky brání výpovědi a co s tím, popisuje Marlo Lyonsová v článku prestižního Harvard Business Review (HBR). Newstream.cz články z HBR na základě licence přináší pravidelně.

Přečíst článek

brigádnice na zemědělské farmě

Lukáš Kovanda: Brigády vycházejí z módy, mladí lidé se radši nechávají živit rodiči

Český trh s brigádnickými pracovními pozicemi prochází i letos útlumem. Prakticky vymizely nabídky brigád v podobě administrativní činnosti. Ty byly vždy oblíbené. Nyní jsou nabízeny jen poskrovnu. Pokud ano, jsou rychle rozebrány lidmi, kteří si kvůli rapidní inflaci celoročně přibírají druhý úvazek, aby s příjmy vůbec vyšli. V létě pak je logicky nabídka brigád v administrativě mnohem omezenější než v minulosti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Zkrácení doby oddlužení je nemorální. Zdraží hypotéky i nájmy

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Lukáš Kovanda: Stát chystá nemorální zásah u hypoték. Poškodí klienty bank a přiživí bonusy bankéřů

Přečíst článek
Daniel Beneš, šéf ČEZ (vlevo) a premiér Petr Fiala (ODS)

Poslanec ODS Haas pochybuje o ústavnosti lex ČEZ. Vláda ve věci neříká celou pravdu, dodává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme