Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Silnější koruna podrží levnější pohonné hmoty

tankování, čerpací stanice
Pixabay
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, jejich ceny klesly čtvrtý týden v řadě. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,26 koruny, před týdnem byl o 20 haléřů dražší. O 18 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 35,27 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Reklama

Ceny pohonných hmot budou zlevňovat i v posledním týdnu letošního roku, a to opět v rozsahu kolem dvaceti haléřů na litr. Důvodem je zejména včerejší zasedání bankovní rady České národní banky, která rozhodla navýšit základní úrokovou sazbu více, než trh čekal – o jeden procentní bod. Zvýraznila tak již existující trend zpevňování koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje.

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny

ČNB má splněno, další růst sazeb nečekám, říká ekonom Skořepa

Čekal jsem růst sazeb o půl procentního bodu, národní banka byla razantnější, říká ekonomický analytik České spořitelny Michal Skořepa. Česká ekonomika podle něj růst základní sazby dobře vstřebá, zejména díky vysoké zaměstnanosti. Další rychlé zvyšování sazeb už nečeká.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že cena ropy Brent nevykazuje v posledních více než dvou týdnech žádný výraznější pohyb tím či oním směrem, zpevnění koruny právě v nadcházejících dnech a týdnech zásadně přispěje k dalšímu zlevnění benzínu i nafty u českých čerpacích stanic. Na Nový rok se tak bude benzín prodávat za cenu těsně nad 36 korunami za litr a nafta bude stát mírně více než 35 korun.

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní nejen v ČR, ale i ve většině dalších okolních zemích, i když mírněji než v ČR. V Maďarsku, v Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či v Bulharsku je nyní v prosinci benzín levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii je jeho cena vyšší než v ČR. Nafta je levnější opět v Rumunsku a Bulharsku, ale také v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku je její cena srovnatelná. V Rakousku, Chorvatsku, ve Slovinsku, v Německu či Itálii je nafta dražší než v ČR.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtětě zde<<<<<<

Reklama

Související

Jan Holý ze SAB Finance: Koruna je v lepší kondici, než někteří říkají

Jan Holý ze SAB Finance: Koruna je v lepší kondici, než někteří říkají

Přečíst článek
Zdražování nafty včera nabírá na tempu

Lukáš Kovanda: Zdražování nafty nabírá na tempu, v srpnu cena vzrostla již o více než tři koruny

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme