Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Rusku rakety jen tak nedojdou. To o Evropě říct nejde

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.
ČTK / AP
Lukáš Kovanda

Západ zaostává za Ruskem a Čínou ve výrobě některých důležitých válečných zbraní a obranných systému, upozorňuje list Wall Street Journal. A za klíčový důvod tohoto stavu označuje deindustrializaci Západu, která je podle ekonoma Lukáše Kovandy poháněná environmentálními programy typu Green Dealu.

Reklama

Západ, a zejména Evropa, stále varovněji zaostává za Ruskem a Čínou ve výrobě a počtu důležitých válečných zbraní a obranných systému, zjišťuje Wall Street Journal. Zásadním důvodem je podle listu postupná deindustrializace Západu. Dodejme, že jejím klíčovým viníkem je ideologické vzývání environmentálních cílů; na deindustrializaci jižního křídla eurozóny, částečně třeba i Francie má zase svůj podíl euro, které učinilo tamní výrobu nekonkurenceschopnou.

Podle zdroje WSJ na vrcholu studené války západoněmecké průmyslové podniky mohly chrlit až 400 tanků ročně, dnes jich vyrobí do roka maximálně 50. Rusko a Čína přitom již nyní disponují hypersonickými raketami, Západ je nemá. Hypersonické střely se pohybují rychlostí pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku, takže jsou obtížněji sestřelitelné, a lze jimi manévrovat k cíli. Spojené státy odložily uvedení první takové zbraně až na letošek, po nezdařeném testu. Rusko je podle ukrajinských zpravodajců, jež list WSJ cituje, schopno dodávat čtyři nové hypersonické balistické střely Kinžal každý měsíc.

Rusko a Čína dohromady pak disponují zhruba 5020 pozemními protiraketovými obrannými systémy, zatímco USA, Evropa a Japonsko jich společně mají jen nějakých 3200. „Předpovědi, že Rusku ve válce na Ukrajině rakety brzy dojdou, nebyly správné,“ konstatuje WSJ.

Dodejme, že se vlastně není čemu divit, když Rusko přešlo na válečnou ekonomiku, zatímco třeba Německo si v téže době vypnulo zbytek jaderných elektráren a evropské banky ve jménu Green Dealu a ESG se zdráhají financovat výrobu zbraní, protože je hlediska emisí i společensky „fuj“. A mladá generace Západu, utápějící se v klimatickém žalu, raději pracuje v neziskovém sektoru – financovaném na dluh již tak předlužených západních států -, než aby přidala ruku k dílu v průmyslu. Takže ani „nejsou lidi“, kteří by zbraně vyráběli.

Pokud se Západ rychle neprobere, zbytek světa jej nakonec může „uzbrojit“. Podobně jako Spojené státy v 80. letech minulého století „uzbrojily“ sovětský blok – čímž vyhrály studenou válku.

Obráběcí stroj (ilustrační foto)

Čína podporuje ruské válčení. Zemi zásobuje pokročilými obráběcími stroji

Vývoz pokročilých obráběcích strojů z Číny do Ruska se od invaze na Ukrajinu v jedné z důležitých kategorii zvýšil desetinásobně. Čínští výrobci nyní dominují obchodu s vysoce přesnými zařízeními počítačového numerického řízení (CNC), které jsou klíčové pro ruský vojenský průmysl, uvedl britský list Financial Times.

Přečíst článek

Češi vybírají peníze na 10 tisíc dronů pro Ukrajinu

Češi se skládají na další zbraně pro Ukrajinu. Předat chtějí deset tisíc dronů

Přes 11 milionů korun již poslali Češi za několik dní do sbírky na drony pro Ukrajinu. Pro nasazení v boji proti ruským okupantům chtějí organizátoři ze spolku Skupina D nakoupit 10 tisíc strojů.

Přečíst článek

Ruský útok na Kyjev

Útok na Kyjev vyšel Rusko draho. Za rakety a střely utratilo 14 miliard, odhadl Forbes

Rusko za úterní vzdušné útoky na Ukrajinu utratilo zhruba 620 milionů dolarů (asi 14 miliard korun), odhadl časopis Forbes. Vychází přitom z informací zveřejněných velením ukrajinských sil ohledně raket a střel, kterými Rusové útočili, a z vlastních odhadů cen těchto prostředků. Podle Kyjeva Rusko na Ukrajinu vyslalo 99 raket různých typů a desítky bezpilotních strojů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme