Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Řidiči teď mají novou jistotu. Nafta i benzín ještě zlevní

Lukáš Kovanda: Řidiči teď mají novou jistotu. Nafta i benzín ještě zlevní
ČTK
Lukáš Kovanda

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty dále mírně zlevní, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr, odhaduje ekonom Lukáš Kovanda. Ropu totiž zlevňují pády a otřesy bank, jako je Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse.

Reklama

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Nafta opět výrazněji než benzín. Benzín se aktuálně prodává celorepublikově průměrně za 37,29 koruny za litr, tedy o devět haléřů levněji než před týdnem. Nafta za posledních sedm dní zlevnila o 22 haléřů na 35,86 koruny za litr. Nafta je tak nejlevnější od první poloviny února 2022, tedy od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, jejíž důsledky loni vyhnaly její cenu v ČR až k úrovni 50 korun za litr.

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty dále mírně zlevní, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr.

Cena ropy Brent se totiž v tomto týdnu poměrně výrazně propadla, během včerejšího obchodování dokonce až na 71,67 dolaru za barel, jak plyne z dat agentury Bloomberg. Ropa je tak nejlevnější od prosince 2021.

Těžba ropy, ilustrační foto

Obavy z bankovní nákazy tlačí cenu ropy hluboko pod předválečnou úroveň

Ceny ropy ve středu na světových trzích sestoupily na nejnižší úrovně za rok a čtvrt, dolů je tlačí propad na finančních trzích vyvolaný obavami kolem situace druhé největší švýcarské banky Credit Suisse. Severomořská ropa Brent kolem 15:30 SEČ ztrácela asi 3,5 procenta zhruba na 74,70 dolaru za barel. Předtím sestoupila až na 74,01 dolaru, nejníže od prosince 2021.

Přečíst článek

Dobré zprávy pro řidiče

Pády a problémy bank, jako je Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse, tak mohou těšit alespoň řidiče, i ty české. A to po zohlednění faktu, že vedou k oslabení koruny vůči dolaru. Barel ropy Brent se včera poprvé od začátku ledna 2022 prodával v přepočtu za méně než 1700 korun. Obava z hlubší světové recese či bankovní krize, v níž ústí současné otřesy mezinárodního bankovnictví, totiž stahuje cenu ropy dolů ještě rychleji než korunu vůči dolaru.

Nejlevnější od začátku roku 2022 je také dolarová i korunová cena velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu, jež je určující i pro české čerpadláře.

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek

Nafta v poslední době zlevňuje výrazněji než benzín, neboť topná sezóna se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci a zásobníky plynu v EU zůstávají nadále naplněny z 56 procent. Přitom v tuto část roku bývají běžně naplněny jen ze zhruba 36 procent. Nadprůměrná naplněnost zásobníků odráží letošní nebývalé teplé zimní počasí v Evropě. To sráží jak burzovní cenu plynu v EU, od konce loňského srpna o zhruba 86 procent, tak v té souvislosti ruku v ruce poptávku po topné naftě, která je využívána jako náhražka plynu. S poklesem sháňky po topné naftě klesá cena také nafty motorové, a to právě výrazněji, než je tomu u benzínu.

Poláci tankují benzín výrazně levněji

Ceny pohonných hmot letos klesají také v okolních zemích. Citelně levnější než v Česku mají benzín Slovinci, Chorvaté nebo tradičně Poláci. Na Slovensku a v Rakousku je jeho cena srovnatelná s tou v ČR. V Maďarsku nebo tradičně v Německu či Itálii je benzín dražší než v Česku. Nafta v Česku stojí srovnatelně jako v Polsku nebo ve Slovinsku. Na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku a tradičně v Itálii nebo Německu je nafta dražší než v ČR. Citelně levnější je nafta v Chorvatsku.

Credit Suisse, která se ocitla v problémech, patří do desítky nejvýznamnějších bank světa.

Stanislav Šulc: Situace v bankovním sektoru je nadmíru výtečná

Credit Suisse patří do desítky nejvýznamnějších bank světa. Její šéf dnes ráno vystoupil s pozoruhodnou řečí, kde mimo jiné prohlásil, že žádnou státní pomoc nebude banka potřebovat. Pak ale vystoupil zástupce hlavního podílníka Credit Suisse, kterým je státní banka Saúdské Arábie. A ten prohlásil, že žádné peníze už Švýcarům nedá… 

Přečíst článek

Credit Suisse požádala o pomoc centrální banku. V přepočtu o více než bilion korun

Credit Suisse požádala o pomoc centrální banku. V přepočtu o více než bilion korun

Švýcarská banka Credit Suisse, která se dostala do potíží, posílí svou likviditu tím, že využije možnost půjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu korun). Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení druhé největší švýcarské banky.

Přečíst článek

Reklama

Související

UBS banka, Curych, Švýcarsko

Lukáš Kovanda: Potopí obří problémy Credit Suisse i jejího zachránce? Akcie UBS prudce padají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme