Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Odbory se se zvýšením minimální mzdy urvaly z řetězu. Vláda by jim neměla ustupovat

Lukáš Kovanda: Odbory vyšší minimální mzdou přilily olej do žhnoucího inflačního kotle. Vláda by jim neměla ustupovat
ČTK
Lukáš Kovanda

Odbory žádají největší nárůst minimální mzdy v tomto tisíciletí. Rekordně by tak přilily oleje do již pořádně roztopeného inflačního kotle. Vláda by jim obzvláště letos proto neměla ustupovat, chce-li inflaci zkrotit, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Odbory se utrhly ze řetězu. Žádají navýšení minimální mzdy letos v červenci a pak v lednu dohromady o 2200 korun. Dohromady o takřka 13 procent.

Nejvyšší nárůst od dob premiéra Zemana

Jednalo by se o nejvýraznější procentuální navýšení minimální mzdy od let 1999 a 2000, kdy ji masivně navyšovala tehdejší vláda Miloše Zemana (viz graf níže).

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun.

Na důstojný život je potřeba mzda 41 tisíc, vypočetli experti. V Praze víc

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun. V Praze činila 42 776 korun, zejména kvůli vyšším nákladům na bydlení v hlavním městě. Zástupci platformy pro minimální důstojnou mzdu ale upozornili, že na minimální důstojnou mzdu, která podle platformy představuje odměnu za práci za běžnou pracovní dobu, nedosáhne 63 procent pracovních úvazků.

Přečíst článek

Jenže nyní panuje rekordně nízká nezaměstnanost, takže trh práce vytváří dostatečný tlak na růst mezd sám o sobě. Na rozdíl od doby přelomu milénia. Pravda, inflace je výraznější než tehdy. Jenže právě také kvůli enormnímu růstu mezd. A i minimální mzdy.

Začarovaný kruh inflace a mezd

Jestliže začarovaný kruh mezi růstem mezd a inflací nepřetneme, inflace bude trvalejším problémem. A trvaleji bude snižovat životní úroveň nás všech.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
video

Lukáš Kovanda: Jurečka chce minimální mzdu 17 300 korun. To je příliš

Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka navrhuje od příštího roku zvýšit minimální mzdu o 1100 korun, a to ze 16 200 na 17 300 korun. Minimální mzda by tak vzrostla o 6,8 procenta. Jedná se o přílišné navýšení, zhodnotil Jurečkův návrh ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Odbory by měly pro jednou být celospolečensky konstruktivní, nehledět jen na své úzké zájmy a vidět společnost jako celek. Pokud toho nejsou schopny, vláda by jim neměla ustoupit. Tentokrát je její neústupnost obzvláště důležitá a zásadní pro zdárný rozvoj české ekonomiky a celé společnosti.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Vývoj minimální mzdy v Česku v letech 1991 až 2023 zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí, newstream.cz
Reklama

Související

Odbory dál přitvrzují. Ne sto tisíc, ale téměř dvě stě zaplatí rodina s dítětem kvůli vládnímu balíčku, tvrdí

Další počty odborů. Ne sto tisíc, ale téměř dvojnásobek zaplatí rodina s dítětem kvůli vládnímu balíčku, tvrdí

Přečíst článek
Jen čtyři měsíce po zvýšení minimální mzdy žádají odbory další. A rovnou dvojí

Středula jen čtyři měsíce po zvýšení minimální mzdy žádá další. A rovnou dvojí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme