Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Obchodníci obalamutili Fialovu vládu. Lidem zdraží potraviny

Lukáš Kovanda: Obchodníci obalamutili Fialovu vládu. Lidem zdraží potraviny
Profimedia
Lukáš Kovanda

Obchodní řetězce si z vládních politiků, včetně premiéra Petra Fialy, udělaly „dobrý den“. Nejprve jim slíbily, že zlevní potraviny v rozsahu snížené DPH, ale po přijetí konsolidačního balíčku náhle otočily a tvrdí, že místo zlevnění musí dokonce zdražit, komentuje zprávy ze dne ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Ministr zemědělství Marek Výborný v polovině září veřejnost informoval o příslibu řetězců, že sníženou DPH na potraviny promítnou do svých cen. „Řetězce mně minulý týden přislíbily, že se snížení DPH o tři procentní body (z 15 na 12 procent - pozn. red) projeví od 1. ledna v ceně potravin, čili je tady predikce dalšího poklesu,“ řekl tehdy Výborný v pořadu CNN Prima News Co na to ministr. O maržích se tehdy řetezce odmítly bavit.

Po přijetí konsolidačního balíčku ale náhle otočily. Nyní, když už je balíček schválený a podepsaný prezidentem, a vyšší marže řetězců jsou tedy zaručené, vyrukovaly obchodníci začátkem prosince s tím, že nejen nezlevní, ale dokonce zdraží.

Prezident Pavel podepíše konsolidační balíček

Prezident Pavel: Veto konsolidačního balíčku by napáchalo mnohem větší škody

Prezident Petr Pavel ve středu podepsal vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. O svém rozhodnutí podepsat balíček nejprve informoval ve videu na sociální síti X.

Přečíst článek

„Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne sazba DPH,“ ohlásil dnes po jednání s obchodníky Výborný. Řetězce nyní halasí, že jim o 10 až 15 procent zdražují dodavatelé. Nyní uvedly, že jim zdražují o 10 až 15 procent dodavatelé.

Řetězce prý zdražují kvůli drahým energiím. Ale na to, že stát nebude za firmy, ani za potravináře, platit třeba poplatek za obnovitelné zdroje, vládní politici upozorňovali už od jara. Takže řetězce musely po celou dobu vědět, že energie mohou být i příští rok poměrně drahé. Přesto slibovaly hory doly. A vládní politici jim uvěřili, ač je před tím kdekdo varoval.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

Lukáš Kovanda: Tak přece jsme se dočkali, potraviny zlevňují. Ale mohly by i více

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Lidl svým slibem rozkryl, kdo Čechům napálil ceny potraviny. Jsou to nenasytné řetězce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme