Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala už pro levné pivo do Polska nemusí. Překazí mu to posilující zlotý

Polská obchod s potravinami Biedronka
iStock
Lukáš Kovanda

Plánujete vyrážet do Polska na nákupy i v příštím roce? Rozměňte si koruny za zloté už teď, protože česká měna bude vůči polské v nadcházející době obzvláště výrazně slábnout, říká největší švýcarská banka UBS.

Reklama

UBS nyní klientům radí sázet na výrazný propad koruny a nakupovat zloté jako jednu z nejvýnosnějších investičních strategií pro rok 2024.

Jeden zlotý se má podle UBS v příštím roce prodávat až za šest korun. Přitom třeba letos v polovině února stál přechodně i méně než 4,95 koruny, plyne z dat Bloombergu (viz graf). To byla nejsilnější úroveň koruny vůči polské měně v moderní historii.

Bloomberg

Petr Fiala na nákupech v Německu

Šéf české vlády nakupuje u nás. Fialovo srovnání cen potravin zaujalo německý bulvár

Německý bulvární deník Bild, který je nejprodávanějším listem v zemi, zaujala nákupní cesta českého premiéra Petra Fialy do Bavorska. Fiala v neděli na síti X zveřejnil video, kde porovnal nákup potravin v českém a německém supermarketu. Výsledkem bylo zjištění, že v Česku jsou produkty dražší a navíc v menším balení než v Německu.

Přečíst článek

Polský nákupní ráj ztrácí lesk

Silná koruna byla jedním z důvodů nárůstu popularity přeshraničních výletů Čechů na nákupy v Polsku. Společně například s nulovou polskou DPH na základní potraviny nebo extrémně levnými pohonnými hmotami, dal poměrně slabý zlotý vzniknout „polskému nákupnímu ráji“.

Jenže tento „ráj“ nyní ztrácí část své lákavosti. Po volbách citelně podražily pohonné hmoty v zemi. Jsou sice stále levnější než v Česku, ale už ne tak výrazně, jako když je před volbami zjevné politické zadání strany Právo a spravedlnost státem kontrolovanému petrochemickému podniku Orlen neudržitelně zlevňovalo.

Češi více nakupují cigarety v Polsku, jsou tam levnější i o 50 korun na krabičku.

Levnější cigarety z Polska připraví českou státní kasu o sedm miliard, spočítaly tabačky

Češi si uvykli jezdit za levnějšími nákupy do Polska. Nejsou to jen potraviny, ale také tabákové výrobky. Vždyť cenový rozdíl na krabičce cigaret z Polska je v průměru 50 korun. A český stát z těchto nákupů nevyinkasuje ani korunu na spotřební dani. Jen kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku tak stát přijde o sedm miliard korun, spočítaly tabákové společnosti.

Přečíst článek

Zlotý bude vůči euru posilovat, na rozdíl od koruny

Navíc je už téměř jisté, že stana Právo a spravedlnost nebude v nové polské vládě. A tím se Varšavě otevře cesta k desítkám miliard eur z evropských fondů, které byly z důvodu svárů s Bruselem dosud zmrazeny.

Vyhlídka na tento příliv, v přepočtu takřka 900 miliard korun, právě polský zlotý zpevňuje. Pravděpodobná nová polská vláda, vedená Donaldem Tuskem, je mnohem vstřícnější k Bruselu a příliv dotačních miliard eur zvýší poptávku po zlotém. Za přitékající miliardy eur se totiž ze všeho nejdříve nakoupí zlotý, jimž pak teprve budou profinancovávány příslušné investiční akce a projekty v zemi.

Zatímco zlotý tak v příštím roce posílí až na 4,2 za euro, z nynější úrovně 4,39, česká koruna podle UBS nabere opačný směr a oslabí až na 25,50 za euro, ze současné hodnoty 24,49. 

Komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde 

Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Lukáš Kovanda: Levnější potraviny dál vyhání Čechy za hranice. Stát tím tratí na daních

Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 3,7 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Češi v polském pohraničí by se měli předzásobit pohonnými hmotami

Lukáš Kovanda: V Polsku hrozí skokové zdražení pohonných hmot. Češi v pohraničí by se měli předzásobit

Přečíst článek
Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme