Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nezvládnutá inflace a závislost na ruském plynu. Česku poprvé za 25 let hrozí snížení ratingu

Premiér České republiky Petr Fiala
ČTK
Lukáš Kovanda

Agentura Fitch očekává, že schopnost České republiky splácet své dluhy se bude zhoršovat. Vláda se musí zaměřit na řešení energetické krize, inflaci utrženou ze řetězu a podpořit hospodářský růst, nabádá prestižní agentura, jejíž doporučení má vliv na podmínky úvěrování státu na globálním trhu.

Reklama

České republice poprvé od listopadu roku 1998 vážně hrozí zhoršení ratingu od jedné ze tří světově významných agentur. Agentura Fitch v pátek pozdě večer středoevropského času vydala své nejnovější hodnocení dlouhodobého cizoměnového dluhu ČR. Potvrdila sice dosavadní rating, na stupni AA-, zároveň ale zdvihla varovný prst, když výhled zhoršila ze stabilního na negativní. To znamená citelné zvýšení rizika zhoršení ratingu.

Bývalý premiér Andrej Babiš a exministryně financí Alena Schillerová

Babišova vláda se zaštiťovala bojem s pandemií. Utrácela ale jinde, upozorňuje NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že enormně rostly běžné výdaje, zatímco investice jen mírně. „Zásadní je to, že v České republice bezpochyby existuje prostor pro to, aby stát lépe zacházel s veřejnými penězi a neplýtval jimi,“ uvedla viceprezidentka NKÚ Zdeňka Horníková.

Přečíst článek

Agentura Fitch naposledy Česku zhoršila rating v listopadu roku 1997. O rok později, v listopadu 1998, jej zhoršila také další ze světově významných ratingových agentur, Standard & Poor’s. Od té doby nikdy žádná ze tří světově významných agentur, tedy ani Moody’s, Česku hodnocení dlužnické bonity nezhoršila. Dokonce ani Česko nikdy nečelilo právě situaci negativního výhledu. Až dnes.

Zhoršení výhledu ratingového hodnocení uskutečňuje agentura Fitch v reakci zejména na snížení očekávaného hospodářského růstu České republiky, dále pak v reakci na velmi silné inflační tlaky a v neposlední řadě v reakci na vzestup rizik spjatých s markantní závislostí Česka na dovozu ruských energií.

Vysoké výdaje na pomoc uprchlíkům

Veřejné finance dále podle agentury významně zatíží fiskální výdajová opatření směřující k utlumení dopadů citelné inflace a navýšené náklady související s pokrytím výdajů na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Sankce na ropu? Atomová bomba pro maďarskou ekonomiku, hlásá Orbán

Maďarsko nemůže přijmout návrh Evropské komise (EK) týkající se sankcí na dovoz ruské ropy v jeho současné podobě, oznámil premiér Viktor Orbán. Přijetí návrhu by podle něj totiž znamenalo „atomovou bombu“ svrženou na maďarskou ekonomiku. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová ve středu představila návrh do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie, v pátek mají o věci v Bruselu jednat diplomaté členských zemí bloku.

Přečíst článek

Agentura Fitch varuje, že rating Česku sníží, pokud trvalejší výpadek v dodávkách energií způsobený odstřižením od dovozu ruského plynu vyvolá recesi, rapidní inflaci a související nepříznivý dopad na klíčové ukazatele fiskální kondice. Agentura dále přistoupí ke zhoršení ratingu, pokud se vládě střednědobě v uspokojivé míře nepodaří učinit kroky potřebné k ozdravení veřejných financí ČR.

Horší rating - vyšší úrok

Posudek světově významných ratingových agentur bedlivě sledují finanční trhy po celém světě. Pro Česko je aktuální hodnocení agentury Fitch nepříznivou zprávou. Zhoršení výhledu znamená, že Česko si na mezinárodních trzích bude muset za jinak stejných podmínek půjčovat za vyšší úrok, než by tomu bylo bez zhoršení výhledu.

Další ze světově významných ratingových agentur, Standard & Poor’s, minulý týden České republice potvrdila dosavadní rating a také výhled do nadcházející doby. Dlouhodobý korunový dluh Česka tak nadále hodnotí stupněm AA, cizoměnový pak AA-. Výhled nadále ponechala stabilní.

ropovod Družba, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česku hrozí, že ruskou ropu nenahradí hned. Náhradní ropovod nemá dost kapacity

Česká republika může mít problém s úplným zajištěním dodávek nahrazujících ruskou ropu. O embargu na ni v těchto dnech jednají státy EU. Pokud by došlo na plné embargo ze strany EU, Česko by se muselo obejít bez dodávek ruské ropy. Ta představuje zhruba polovinu veškeré ropy dovážené do ČR.

Přečíst článek

Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: 100 miliard za čtyři měsíce. Fialova vláda dál prohlubuje schodek rozpočtu

Schodek státního rozpočtu už letos překonal 100 miliard korun. Podle ratingové agentury Standard & Poor’s ale české veřejné finance nejsou v rozvratu a ukrajinskou válku s přehledem zvládnou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hlavní budova České národní banky

Stanislav Šulc: Vláda růstem platů vytáhla kudlu a chystá se ji vrazit do zad ČNB

Přečíst článek
Rafinérie Litvínov

Stanjura odkrývá karty válečné daně. K bankám a energofirmám přidá ještě rafinérie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme