Reklama

Lukáš Kovanda: Nahrazení rodných čísel identifikátory nedává smysl. Ekonomický ani sociální

Lukáš Kovanda: Nahrazení rodných čísel identifikátory nedává smysl. Ekonomický ani sociální
Státní tiskárna cenin, užito se svolením
Lukáš Kovanda

Vyčíslené náklady na nahrazení rodných čísel identifikátory – odpovídající 56 miliardám korun – je třeba brát s rezervou. A to přesto, že jde o náklady celé ekonomiky, ne pouze veřejného sektoru. Daňový poplatník by přímo platil pouze asi 15 miliard korun, což je část nákladu připadající na veřejný sektor. Zbytek představuje břímě sektoru soukromého, komentuje vládní návrh ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Tak zásadní transformace IT systémů představuje možnost velkého a relativně snadného výdělku pro různé, na politiky navázané lobbisty a zájmové skupiny. Čím větší cifry létají vzduchem, tím větší prostor je pro jejich snadný zisk. Především o zisk na úkor daňového poplatníka. Různé odhady a studie mohou mít za cíl uvádět do veřejného prostoru právě tyto astronomické cifry a systematicky tak na vysoké náklady – ovšemže nadsazené – připravovat veřejnost.

Krok, který ničemu nepomůže

V tuto chvíli ale taková IT transformace nedává ekonomický smysl. Jak veřejná sféra, tak soukromý sektor musí řešit mnohem důležitější úkoly, například ozdravení veřejných financí nebo zvýšení konkurenceschopnosti. Nahrazení rodných čísel identifikátory ničemu z toho nepomůže, naopak.

Takže posečkejme, až budou veřejné finance a ekonomika v citelně lepší kondici a pak zvažme, zda IT transformaci provádět. Měla by být ale i tak výrazně levnější, než nač ukazují uvedená čísla. Při nákladech v desítkách miliard korun je ekonomicky i sociálně mnohem smysluplnější zůstat při současném systému, jenž dobře funguje dlouhá desetiletí a nepřináší žádné zásadní problémy, a to ani v rovině možného zneužití osobních dat. 

Internet, ilustrační foto

Na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, IT sektor roste

Počet firem, které podnikají v oboru informačních technologií v Česku, se za posledních pět let zvýšil o 16 procent na 12 510 podniků. Jejich množství tak rostlo o čtyři procentní body rychleji než celkový počet tuzemských firem. Počet OSVČ v informačních technologiích pak rostl osmkrát rychleji než v jiných oborech. Vyplývá to z aktuálních údajů analytické společnosti Dun & Bradstreet.

Přečíst článek

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Březnový otřes v bankovním sektoru sice položil jen pár regionálních bank v USA a Credit Suisse. Dlouhodobý dopad to však bude mít na celou ekonomiku. Banky totiž přestávají být ochotné poskytovat úvěry, což pocítí zejména malé a střední podniky a také začínající firmy, uvedli odborníci na Investiční snídani nazvané Alternativní financování aneb Jak přečkat zamrzlý trh. Pořádala ji investiční společnost EMUN, byznysový portál newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek
Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Lukáš Kovanda: Pellegrini si za každé euro v kampani „koupil“ skoro pět hlasů voličů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme