Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Merkelová končí a jede za Putinem. Vrcholí tím její dvojí hra

Angela Merkelová
ČTK
Viliam Buchert

Kancléřka Angela Merkelová po zářijových německých volbách končí v politice. Předtím ještě navštíví Rusko a Ukrajinu. Vyvrcholí tím její dvojí hra s Moskvou, která vyhovuje hlavně Putinovi.

Reklama

V němčině existuje zajímavé slovo Russlandversteher. Doslovně se dá přeložit jako ti, kteří „chápou Rusko, spíše ale jako „sympatizanti Ruska“. Angela Merkelová, která je v úřadu kancléřky od listopadu 2005, se vždy tvářila, že je k vládám v Moskvě tvrdá. Jenže ve skutečnosti oscilovala mezi vzpomínaným pochopením a sympatiemi. Není to v německé politice ale nic nového. Naopak. A dodejme, že pro zbytek světa, končily tyto postoje v minulosti často katastrofou.

Dobré pro Moskvu

Merkelová se 15. července setkala v Bílém domě ve Washingtonu s Joe Bidenem a kancléřka tak byla prvním evropským politikem, kterého americký prezident přijal po své inauguraci v lednu letošního roku. Nebyl to britský předseda vlády Boris Johnson, jak se čekalo. Někteří politologové pak naznačili, že to byla derniéra Merkelové ve světové diplomacii. V letošních německých volbách (uskuteční se 26. září) už nekandiduje a jak oznámila, v politice definitivně končí. 

Slavnostní tabule prostřená pro prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v poslaneckém bufetu.

Polévka za 60 halířů, sekaná za 5 korun. Víme, co jedli poslanci před sto lety

O restauracích v Poslanecké sněmovně se v současnosti často píše zejména kvůli cenám. Jak to ale vypadalo se stravovacími službami v našem parlamentu před více než 100 lety, kdy vzniklo samostatné Československo? 

Přečíst článek

Jenže teď její kancelář oznámila, že 20. srpna se setká v Moskvě s ruským prezidentem Putinem a 22. srpna pojede ještě do ukrajinského Kyjeva. Tyto cesty spolu bezprostředně souvisejí, ale také ukazují, že Merkelové kroky hrají do karet především Moskvě.

Na jednu stranu Německo v posledních letech Rusku vyhrožuje, že kvůli Ukrajině bude prosazovat vůči němu tvrdší sankce. To ale nikdy neudělalo. Důvodem je, že německá politická scéna (bez ohledu na různé strany) je tradičně rusofilská a Berlín i v tomto případě především sleduje svoje ekonomické zájmy bez ohledu na kohokoli a na cokoliv.

Merkelová pak vždy plápolala mezi tvrdým (verbálně) a měkkým (reálně) postojem k Rusku, až nakonec vždy udělala to… co vyhovuje Putinovi. Nedávno i přes dlouhý odpor spojenců z USA či Polska souhlasila s plynovodem Nord Stream 2, který přivede zemní plyn z Ruska do Německa.

Zvláštní vztahy

U Němců ale pro zvláštní vztahy s Ruskem neexistují pouze byznysové důvody. Jsou i emocionální, někdy až sentimentální. 

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Přečíst článek

Němci vždy viděli, samozřejmě vedle sebe, Rusko jako rozhodujícího hráče Evropy. Proto už dlouho na něj netlačí kvůli jeho prohřeškům tolik jako jiné země Západu. Berlín třeba odmítl vyhostit diplomaty kvůli výbuchům ve Vrběticích, jak chtěla česká diplomacie. Mnoho Němců také vzhlíží k ruské kultuře, kterou považují, opět vedle té své, za „nejvznešenější“ na kontinentu.
Angela Merkelová se proto jede rozloučit i s autoritativním vládcem Putinem. Patří to k německé politice. A aby to nevypadalo tak hrůzostrašně, o dva dny později slíbí na Ukrajině nějaké ty miliardy euro jako pomoc do dalších let.

Vladimir Putin se může u toho všeho usmívat. Opět dosáhl svého. Na Merkelovou se proto už těší a v Kremlu ji pochválí. 

Burdž Chalífa
video

Adrenalin v oblacích. Emirates natočily reklamu z vrcholu Burdž Chalífy

Letecká společnost Emirates natočila odvážnou reklamu. Letuška v ní stojí na úplném vrcholu nevyšší budovy světa, na špici dubajské Burdž Chalífy. Ta je vysoká 828 metrů. Podívejte se na adrenalinové záběry.

Přečíst článek

Pavel Baudiš a Eduard Kučera

Cesta Pavla Baudiše a Eduarda Kučery k miliardám

Od prográmku, který překonal virus Vienna, po úspěšný prodej americkému gigantu. Jak Pavel Baudiš a Eduard Kučera založili Avast a vybudovali z něj jednoho z lídra trhu kyberbezpečnosti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme