Reklama

Jana Havligerová: Politika oko za oko a zub za zub je k ničemu

Poslanecká sněmovna
ČTK
Jana Havligerová

Schůze dolní komory parlamentu, kdy šlo především o vyslovení důvěry Fialově vládě, bylo ochutnávkou toho, co se ve sněmovně bude dít dost často. Nekonečné debaty při projednávání důležitých předloh zákonů, svolávání mimořádných schůzí, rychlé využití jakéhokoli zaváhání pětikoalice.

Reklama

Premiérovi a ministrům sice kryje záda pohodlná většina, vládní poslanci ale budou muset být permanentně ve střehu. A členové kabinetu nebo alespoň jejich většina každou sněmovní schůzi s prominutím odsedět. Opozice - poslanecké kluby ANO a SPD disponují slušnou silou a využívat jí budou nemilosrdně. O dvaasedmdesáti poslancích anoistech to platí obzvlášť. Další velké představení se tak dá očekávat hned při diskusi o nejdůležitější normě roku, zákonu o státním rozpočtu.

Spoření - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi neumějí spořit. Energetickou chudobu budou následovat další problémy

Polovina Čechů, zhruba 4,5 milionu lidí, nemá dostatečné úspory. Během rekordní inflace letošního roku mohou velmi trpět. Podstatnou část z nich tvoří ale důchodci, kteří mají zajištěn příjem od státu. V době růstu cen energie se však projevil nedostatek úspor i u nich.

Přečíst článek

Na chvilkovou „nepozornost“ uskupení SPOLU a Pir/STAN bude opozice přímo číhat. Poslanci ODS, TOP09. KDU-ČSL, STAN a Pirátů už to okusili. Exministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová při debatě o vládní novele stavebního zákona navrhla odložení bodu na začátek března, a uspěla. V jednacím sále nebylo v tu chvíli dost vládních poslanců, a další anoistka, místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová jim nedala šanci, aby na hlasování doběhli. Dát zákonodárcům takovou možnost přitom v parlamentu patří k běžné praxi. Tedy patřilo, a snad i bude znovu. Až na jedné straně opadne přílišná euforie z volebního vítězství a na straně druhé přetrvávající kocovina z prohry.

Bude Karel Havlíček místopředsedou?

Momentálně to tak ale zrovna nevypadá. Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda jednání opozice označil za faul a nahlas si pohrál s myšlenkou, zda „mají opoziční představitelé sedět na tom empiru." Volit se má šestý místopředseda sněmovny, je to post, který by mělo získat ANO pro exministra průmyslu Karla Havlíčka. Pokud vládní koalice zvolí starozákonní právní zásadu oko za oko, zub za zub, předběžná dohoda o Havlíčkově zvolení padne. Volit by zákonodárci měli tento týden.  Rychlá pomsta by možná pro mnohé byla sladká, ale také by nejspíš brzo zhořkla.

Spider-Man se poprvé stává Venomem

Šílený rekord. Jedna stránka komiksu se Spider-Manem se prodala za 3 miliony dolarů

Cena strany 25 z komiksu Secret Wars No. 8 z roku 1984, na níž se poprvé objevil Pavoučí muž v černém obleku Venom, se na aukci vyšplhala z původních 330 tisíc na více než desetinásobek a vynesla 3,36 milionu dolarů.

Přečíst článek

Vládní koalice má ambiciózní plány, a dostatek sil na jejich prosazení. Pro trvalé zachování alespoň některých reforem je ale nezbytný souhlas opozice. Rozhodně to platí pro životně důležitou reformu penzí. Mementem budiž změna důchodového systému, kterou už pravice jednou prosadila. Reforma odstartovala a padla spolu s Nečasovým kabinetem.

Volební období je na samém začátku a dá se pochopit, že sněmovní partaje si potřebují vykolíkovat hrací plochu. A i když politika v žádném případě není selanka, nemusí být ani konfrontací za každou cenu. Takže oko za oko, zub za zub raději ne. Možná by bylo lépe, kdyby vládní poslanci i ministři nejdřív zapracovali na vlastních přešlapech. 

Multifunkční objekt Sara ve Švédsku

Do šířky i výšky. Ze dřeva se dá postavit všechno

Stejně jako v mnoha dalších oborech jsou i v architektuře dneška zcela zásadní otázky udržitelnosti. A možností, jak stavět s respektem k přírodě, je využití dřeva. Neustálé inovace stavebního procesu také umožňují využití tohoto materiálu i pro gigantické objekty, včetně společenských a kulturních budov.

Přečíst článek

Valerie Capers Workman, odcházející manažerka Tesly

Teslu opouští prominentní, nejvýše postavená afroamerická manažerka

Vedoucí lidských zdrojů automobilky Tesla a zároveň nejvýše postavená manažerka afroamerického původu Valerie Capers Workmanová odchází z prestižní funkce i z firmy, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme