Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Teslu opouští prominentní, nejvýše postavená afroamerická manažerka

Valerie Capers Workman, odcházející manažerka Tesly
LinkedIn Valerie Capers Workmanové
Dušan Kütner
duk

Vedoucí lidských zdrojů automobilky Tesla a zároveň nejvýše postavená manažerka afroamerického původu Valerie Capers Workmanová odchází z prestižní funkce i z firmy, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Nejenže dosáhla viceprezidentského postu, ve kterém byla přímo odpovědná generálnímu řediteli a miliardáři Elonu Muskovi, ale hájila Teslu v mnoha rasistických kontroverzích v posledních letech týkající se pracovních podmínek Afroameričanů v automobilce. Tou největší byl soudní spor s bývalým zaměstnancem, kterému Tesla musela vyplatit odškodné 137 milionů dolarů.

Workmanová byla prominentním hlasem ve společnosti v otázkách rasy a také hrála klíčovou roli v opatřeních společnosti Tesla kvůli nebezpečí COVID-19. „Odchod patří mezi nejvýraznější změny ve vrcholovém vedení firmy v posledních měsících. Tesla se již v roce 2018 potýkala s řadou odchodů vedoucích pracovníků, ale personální změny do značné míry ustaly poté, co akcie společnosti začaly prudce růst,“ uvedla agentura Bloomberg.

Akcie Tesly loni vyšplhaly o 50 procent a přidaly se k bezprecedentnímu nárůstu ve výši 743 procent v roce 2020. Tesla, která má podle Bloombergu tendenci nezveřejňovat příliš mnoho o krocích ve své vrcholné exekutivě, na žádost o další podrobnosti nereagovala.

Elon Musk

Elon je kouzelník. Tesla vyrobila téměř milion vozů za rok

Automobilka Tesla výrazně předčila očekávání analytiků a dodala v loňském roce rekordní počet vozů. A s otevřením berlínské fabriky pro letošek počítá s dalším nárůstem produkce.

Přečíst článek

Workmanová se příští týden podle informací Bloombergu připojí k personální ​​společnosti Handshake jako hlavní ředitelka právního oddělení. Také její profil na síti LinkedIn podle agentury dokazuje, že její role viceprezidentky společnosti Tesla pro lidské zdroje skončí během tohoto měsíce.

„Jsem hrdá na vše, čeho jsem byla schopna v Tesle dosáhnout s podporou skutečně vynikajících kolegů, zejména týmů pro lidské zdroje a právníky,“ citoval Bloomberg Workmanovou z e-mailu, který od ní obdržel. S odvoláním na své středoškolské zkušenosti v atletice uvedla, že potřebovala „předat štafetu na lepší pozici, než na jaké ji obdržela“. „Jsem přesvědčena, že jsem v Tesle zavedla mnoho důležitých věcí a programů pro zaměstnance Tesly po celém světě,“ uvedla.

Tesla Model 3

Tesla kvůli závadám svolává na opravu dalších 200 tisíc aut. Tentokrát v Číně

Mnohými opěvovaný výrobce elektromobilů Tesla má další problém. Firma svolala v Číně na kontrolu zhruba 200 tisíc modelů 3 a S. Důvodem jsou možná bezpečnostní rizika týkající se předního kufru a zpětné kamery. Oznámili to čínští regulátoři. Již ve čtvrtek americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) uvedl, že Tesla v USA ze stejných důvodů svolává do servisu přes 475 tisíc vozů stejných modelů.

Přečíst článek

Kariéra vystudované právničky Workmanové v Tesle přitom netrvala dlouho. Začínala v právním oddělení Tesly v roce 2018. Již o dva roky později byla povýšena na pozici viceprezidentky pro lidské zdroje a podřízena přímo generálnímu řediteli Elonu Muskovi.

Afroameričtí zaměstnanci představují deset procent pracovní síly Tesly, ale pouze čtyři procenta manažerů na úrovni ředitele a výše, poznamenal Bloomberg. V posledních letech přitom Tesla čelila řadě významných soudních sporů kvůli tomu, jak zacházela se zaměstnanci a subdodavatelskými pracovníky tmavé pleti v automobilovém závodě společnosti ve Fremontu v Kalifornii.

Vrcholem byl spor, který loni v říjnu skončil tím, že bývalý smluvní pracovník v továrně dostal odškodné 137 milionů dolarů. O částce a vině rozhodla soudní porota, podle níž Tesla ignorovala rasistické urážky a útočné graffiti vůči dotyčnému zaměstnanci.

Elon Musk

Osobností roku časopisu Time je vizionář bez domova, Elon Musk

Nenarodili jste se do saúdské královské rodiny, a přesto se chcete stát dolarovým miliardářem? Máte ještě několik možností, jak toho docílit, píše server magazínu Time, který za osobnost roku 2021 označil podnikatele a vizionáře Elona Muska.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme