Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Odsouzeni být SPOLU

Šéfové tří koaličních stran z koalice SPOLU
ČTK
Jana Havligerová

Jsou to čísla, která už nejde jen tak přehlédnout. Koalice SPOLU poprvé od parlamentních voleb propadla za ANO, proti letošnímu dubnu si podle čerstvého průzkumu společnosti Kantar pohoršila o pět procentních bodů. Na výsledku se podepsala padající obliba ODS, TOP09 a KDU-ČSL zůstávají pod hranicí potřebnou pro vstup do dolní komory.

Reklama

Voličům se politika vlády začíná čím dál víc zajídat. Lidé vidí vládu asi takhle: Premiéra domácí politika moc nezajímá, naplno se věnuje té zahraniční. Zvýšené diplomatické úsilí se sice dá v současné době pochopit, Fiala se ale diplomacii nevěnuje jenom kvůli válce na Ukrajině a s ní spojenými problémy.

Na setkávání s evropskými lídry má i ryze osobní zájem. Jsou pro něj důležitá i proto, aby vůbec věděli, kdo je vlastně ten chlápek, který stojí v čele země, která se zanedlouho ujme předsednictví v Evropské unii.

K domácí politice se vyjadřuje poskrovnu, a nejčastěji už stokrát omletou frází, že se „nové vládě podařilo sestavit úsporný rozpočet, přesto na pomoc občanům uvolnila zhruba 100 miliard korun“. Tohle tvrzení by si ministerský předseda fakt už mohl odpustit.

Hlavně nerozhazovat!

Ministr financí příliš vidět není, ale z toho, co se ve vládní kuchyni připravuje nebo spíš nepřipravuje, je poměrně jasné, že na členy kabinetu dohlíží on. Stanjura je tvrdý zastánce nezvyšování daní a pokud možno úsporného rozpočtu a podle toho protikrizová pomoc občanům, ale i firmám vypadá. Skoro se dá říct, že se limitně blíží nule.

Zbyněk Stanjura, ministr financí

Stanjura navrhuje schodek rozpočtu pro příští rok necelých 300 miliard

Ministerstvo financí plánuje v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok schodek 295 miliard korun, uvedla Česká televize. Šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS) podle ní tento návrh ve středu představil vládě.

Přečíst článek

Meta, na kterou chce správce státní kasy dosáhnout, je zjevná. Objem pomoci musí být co nejmenší a její výplata v čase odsunutá co nejdále to půjde. Lidi pochopte, státní finance jsou kvůli Babišovi už tak v rozvratu. Že pro rušení superhrubé mzdy radostně zvedali ruku poslanci také ODS je potřeba rychle zapomenout.

Nejvíc slyšet by teď mělo být o ministrech práce a průmyslu. Není, pokud nepočítáme mimořádně zpackaný mimořádný pětitisícový příspěvek. Který, nota bene, domácnosti ještě ani nedostaly, protože příslušnou normu zatím neschválil parlament.

Po loňských volbách místopředseda KDU-ČSL Bartošek sebevědomě prohlašoval, že lidovci se vždy zastávali sociálně slabších rodin a tuto roli budou sehrávat i v budoucí vládě. „Za stávající situace, kdy rostou ceny energií i inflace, musíme jednoznačně stát na straně těch, kterým hrozí, že se propadnou do sociální tísně,“ hlásal do světa. Škoda, že to od prosince zřejmě ještě nestačil sdělit předsedovi Jurečkovi. Ten momentálně řídí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Kam se poděl Síkela?

Šéf rezortu průmyslu, k němuž upínají naděje občané i firmy, se na ministerstvu prostě zabarikádoval. Programy mající v energetické krizi pomoci, prý Síkela připravuje, a 22. června by s nimi měl už dokonce seznámit vládu. Škoda, že o nich nic nevědí alespoň zástupci průmyslu, a nikdo s nimi ani nejedná.

A ještě tu kromě energetické krize a enormní inflace máme narůstající problémy s uprchlíky. Těm zatím tichou rezistencí čelí starostové a primátoři. Místní školství a zdravotnictví zřejmě hodlají ochránit alespoň do zářijových obecních voleb. Zatím se jim to daří.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Šest fatálních chyb ministra Síkely

Nejslabší stránka současného ministra průmyslu a obchodu je nedostatek komunikace. Stěžují si na to podnikatelé i organizace spadající pod resort. Platí to i směrem k veřejnosti. Vypadá to, že bývalý bankéř sedí na židli, na které nemá co dělat.

Přečíst článek

Ministr vnitra Rakušan, který má uprchlickou krizi na triku, jinak též předseda Starostů a nezávislých, na ně také nijak zvlášť netlačí. Zatím se tak bouří jenom Praha. Neznamená to ale, že se časem hlasitě neozvou i jiné samosprávy. Ale to už je samostatná kapitola.

Těžko říct, jestli vláda spoléhá na to, že se blíží prázdniny, a tak bude klid. Minimálně na klid v koalici SPOLU, se dominantní občanští demokraté spolehnout mohou. Na rozvod to není. Kdo by taky tahal lidovce a TOP09 z bryndy.

Další komentáře Jany Havligerové čtěte zde 

Reklama

Související

Miliardář Andrej Babiš

Volby dopadly tak jak dopadly. Za vítěze se označují strany vládní pětikoalice, i opozice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme