Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobrá zpráva: Hranice už nikdy nezavřeme, slíbili ministři Česka a Rakouska

Alexander Schallenberg a Jan Lipavský
ČTK
 ČTK

Turismus i pracovní trh. To jsou hlavní důvody, proč by sousední země již neměly zavírat hranice ani kvůli šíření pandemie.

Reklama

Česko a Rakousko musí pokračovat ve spolupráci a výměně informací ohledně epidemie koronaviru, aby se neopakovalo uzavření vzájemných hranic jako loni na jaře. Uvedli to ministři zahraničí ČR a Rakouska Jan Lipavský a Alexander Schallenberg po jednání v Praze. Podle nich se už nesmí stát, aby se Rakousko uzavřelo například pro Čechy a Slováky, kteří do této země jezdí za prací nebo turistikou. Lipavský řekl, že by chtěl v příštích měsících uspořádat v Česku setkání zástupců všech tří zemí takzvané slavkovské trojky.

Žitava

Bydlení „za čárou“. Před pandemií hit, nyní nulový zájem

Poptávka po nemovitosti za účelem bydlení za hranicemi zvláště na Liberecku téměř zamrzla. Na vině je pandemie a s ní spojené obavy z nemožnosti stýkat se s širší rodinou, potvrzují realitní makléři.

Přečíst článek

„Situace, jakou jsme zažili na jaře 2020, se za žádných okolností nesmí opakovat. Hermetické uzavření hranic opravdu už ne. Desetitisíce lidí jezdí do Rakouska za prací, opravdu nemůžeme připustit, aby tato činnost byla narušena,“ uvedl po jednání Schallenberg. Podle Lipavského je nutné, aby přeshraniční spolupráce fungovala nadále perfektně včetně aktivní výměny informací, aby nevznikaly problémy pro pendlery, turisty nebo studenty. „Nikdo s nepřeje, aby se opět zavíraly hranice,“ dodal Lipavský.

Rakouský ministr uvedl, že Česko může počítat s rakouskou podporou priorit svého předsednictví v Radě Evropské unie ve druhé polovině příštího roku. V obou zemích panuje podobný přístup k otázkám migrace, ochrany vnějších hranic nebo rozšíření EU o další státy západního Balkánu. „V Praze máme partnera, na kterého se můžeme spolehnout,“ uvedl Schallenberg. Ocenil vzájemnou otevřenost, která podle něj umožňuje prezentovat i rozdílné názory Rakouska na rozvoj jaderné energetiky včetně dostavby Jaderné elektrárny Temelín, obnovitelné zdroje energie nebo přístup k životnímu prostředí.

Schallenberg byl prvním ministrem zahraničí, kterého Lipavský po svém nástupu do funkce v Praze přivítal. Návštěvu svého rakouského protějšku označil za „velice silné gesto přátelství“.

halt kontrolle

Stanislav Šulc: Češi, Němci, Rakušané, zavírejte si, co chcete, jen ne hranice

Čeká nás další období kontroverzních protipandemických opatření. Národní vlády si nejspíš opět vyzkoušejí nejrůznější uzavírky. To jediné, co by ale zavírat rozhodně neměli, jsou hranice. Horší reklamu na společný evropský projekt totiž již ani vymyslet nejde. 

Přečíst článek

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme