Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stávka zabrala. Zaměstnanci firmy RUKO dostanou, co chtěli

Stávka zabrala. Zaměstnanci firmy RUKO dostanou, co chtěli
se svolením industriAll Europe
Veronika Kudrnová
vku

Zaměstnanci firmy RUKO CZ si dnes vystávkovali, co chtěli. Nad rámec zákonného odstupného zřejmě od Němců dostanou ještě tři platy, napsal redakci newstream.cz jednatel českého zastoupení Martin Pabiška.

Reklama

Na německém vedení se dnes zaměstnanci kyjovské firmy RUKO chtěli domoci vyššího odstupného kvůli ukončení provozu továrny. Do dnešního poledne se odbory s vedením podniku na výši odstupného nemohly dohodnout, zahájili proto již minulý týden avizovanou stávku. V poledne opustili svá pracoviště a shromáždili se na parkovišti před budovou továrny.

„Do dnešního poledne se jednání neposunula, neměla žádný konkrétní výstup,” řekla agentuře ČTK předsedkyně základní organizace odborového svazu KOVO Zdenka Zouharová s tím, že odbory ve vyjednávání ustoupily od původního požadavku na dva, tři nebo čtyři měsíční platy podle odpracovaných let na variantu tři platy podle zákona a tři další platy nad jeho rámec. Vedení české společnosti do té doby nepředložilo souhlas německého vlastníka s takovou dohodou.

Jednatel českého zastoupení společnosti Martin Pabiška ale ve večerních hodinách redakci Newstream napsal, že v jednáních s odbory došlo k významnému posunu. „Nad rámec zákonných povinností zaměstnancům nabídneme ještě tři platy,” uvedl. 

Na stranu zaměstnanců se postavil i šéf odborářů Josef Středula.

Německý vlastník firmy RUKO v Česku ke konci roku ukončí výrobu a část přestěhuje zpět do Německa. O práci v Kyjově na Hodonínsku, kde je nadprůměrná nezaměstnanost, přijde dalších šest desítek lidí. 

V oficiálním vyjádření z minulého týdne management tvrdil, že „nevidí žádný zákonný ani racionální důvod k jakékoliv formě stávky” s tím, že dodržel všechny požadavky, které mu v takovém případě ukládá zákon. O svém záměru propustit zaměstnance uvědomil i místní úřad práce s řádným předstihem. 

Německá společnost tradičního výrobce vybrušovaných vrtáků z rychlořezné oceli koupila v roce 2012. O zrušení a částečném stěhování výroby zpět do Německa rozhodla v létě.

vrtáky

Kyjovská firma končí, stěhuje se do Německa. Zaměstnanci jdou do stávky

Německá firma Ruko ruší výrobu v Kyjově na Hodonínsku, o práci tam do konce roku přijde skoro šest desítek zaměstnanců. Ti po neúspěšných jednáních o výši odstupného vstoupí v úterý do stávky. Oznámil to odborový svaz KOVO, TAJMAC-ZPS, který ve firmě působí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme