Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Andrej Babiš v rouše beránčím

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) odevzdal podpisové archy na ministerstvu vnitra, 4. listopadu 2022, Praha
ČTK
Jana Havligerová

Kampaň před prezidentskou volbou se konečně pořádně rozjíždí. Zatím si kandidáti jen kolíkují hřiště, rozdávají spíše úsměvy a vstřícné rozhovory. Je potřeba rozumně rozložit síly. Sem tam to ale přeci jenom zajiskří. Třeba Andrej Babiš v rozhovorech nešetří slovy pokora a smíření, dokonce si malinko sype popel na hlavu. Aby vzápětí v košatých větách náležitě vychválil sám sebe a zostudil současnou vládu.

Reklama

Nové roucho, které mu do kampaně navlékli, mu zkrátka moc nesedí. Je mu poněkud těsné. Každou příležitost zviditelnit se chytá za pačesy také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Při čtvrtečních oslavách sametové revoluce se zúčastnila Pochodu pro demokracii. Proti tomu nic, pořádnou kritiku ale schytala za to, že se ocitla v čele průvodu mezi nepolitickými osobnostmi, které akci propůjčili svoje jméno. Dobrá práce. Nebýt té kritiky, málokdo by si všimnul, že paní Nerudová v průvodu byla.

A vědět o sobě dávají i aktéři volby, kteří mají daleko k metě favoritů. Tomáš Zima, bývalý rektor UK, se svěřil s tím, že na prezidentský post kandiduje, jelikož nevidí nikoho, kdo má takovou lidskou a manažerskou zkušenost jako on. Tak na tenhle neduh žádné brýle nezaberou. Možná by pomohlo odtrhnout oči od zrcadla a pořádně se rozhlédnout v bližším i vzdálenějším okolí.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

17. listopadu 1989

Dalibor Martínek: Smrt komunistům, vykřikl muž z davu. Hned u něj byli čtyři estébáci

Děti jsou už znuděné, když jim každoročně v návalu nutkání vyprávím, jak jsem jim před dávnými třiatřiceti lety jako student „přinesl svobodu a demokracii“. Ale tati, to už si vyprávěl tolikrát, říkají.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme