Reklama

David Rath bude ombudsmanem. Kdy ta hanba skončí?

David Rath (vlevo) a prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.
ČTK
Dalibor Martínek

Sotva týden od okamžiku, kdy David Rath opustil vězení, kde seděl za korupci, se stal ombudsmanem pacientů pro Prahu a Středočeský kraj. V kraji, kde Rath rozkrádal veřejné peníze.

Reklama

Ombudsmanem, člověkem, který by měl chránit zájmy pacientů, a který by měl mít ten nejlepší morální profil.

Je však třeba hned říct, že funkce je to zcela umělá. Nijak nezapadá do českého zdravotního systému. Vymyslela ji partička, která se nazývá Svaz pacientů, a jíž šéfuje jakýsi Luboš Olejár. Je to parta šikulů, která se snaží mluvit do dění ve zdravotnictví. A která si kvůli tomu založila „humanitární a sociálně poradenskou organizaci“.

Na první pohled by to tedy mohlo vypadat, že Rathova nová funkce nemá žádnou váhu. Nebyl by to ale Rath, aby nevěděl, že každý zaseknutý drápek může přinést své ovoce.

Alzheimer centrum, vizualizace, interiér, PFFL

Na lůžko pro seniora se čeká dva roky. Nový fond chce masivně stavět nové domovy

„Fondy pro bohaté”, tedy takzvané Fondy kvalifikovaných investorů, kam se dá investovat s částkou minimálně milion korun, rostou v Česku jako houby po dešti - a zaměřují se na různá aktiva. Property Fund for Living (PFFL) založený developery Robertem Sekerou z RS Group a Milanem Kuštou z K2 invest sází na investice do domovů pro seniory. Koupil první vlaštovku v Plzni.

Přečíst článek

Olejár je zván do debatních pořadů všemožných médií, aby se vyjadřoval za pacienty. Média totiž občas potřebují jakousi protistranu k lékařům. A jelikož pacienti jsme my všichni, mlčící většina, Olejár se ujal úlohy mluvčího nás všech. Nikým nejmenován, nezvolen. Prostě našel díru na trhu. Hlas pacientů je prostě poptáván. Na tomto principu vybudoval celou svou organizaci.

Na svém webu se chlubí, že se Svaz pacientů účastní tvorby zákonů a spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví. Přání otcem myšlenky. Jeho působení mu však mimo jiné vysloužilo pozvánku do módní DVTV, kde z pozice zástupce pacientů čelil otázkám slavného moderátora Martina Veselovského. Svaz pacientů je zkrátka organizace, která si dokáže zjednávat pozornost.

Lékař, ilustrační foto

Průměrné platy lékařů ve státní sféře letos poprvé překročily sto tisíc

Sto tisíc korun měsíčně. Tolik letos poprvé v historii činí průměrný plat lékaře ve státní sféře. Stát lékařům přidává výrazně rychleji než soukromá sféra, muži berou dramaticky více než ženy.

Přečíst článek

Olejár, ač se možná tak jeví, není žádný hochštapler. První místopředsedkyní v jeho svazu je Alena Gajdůšková, sociální demokratka, která byla několik let místopředsedkyní českého Senátu. Navozuje to spekulace, zda přeci jen není něco na výmyslech Davida Ratha, kterými se pokoušel hájit před soudem, že ukradené peníze měly být pro volební kampaně ČSSD.

Aby bylo ještě jasněji, je třeba říct, že Svaz pacientů byl hlavním orodníkem za Rathovo předčasné propuštění z vězení. Což se povedlo. Rath se spolu s tímto sdružením vykresluje jako pokorný lékař, který pomáhal ve vězení nemocným, a který si ze svých hříchů vzal ponaučení. 

Rath, který kradl miliony z veřejných peněz, bral úplatky, a do nekonečna lhal. Rath, který se stal symbolem prohnilé morálky. Symbolem principu, že okrádat stát se může, protože veřejné peníze nikomu nepatří. Rath, který zhmotnil bolševickou průpovídku, že kdo neokrádá stát, okrádá rodinu.

Angažmá Davida Ratha v pozici jakéhosi nezvaného ombudsmana nelze brát na lehkou váhu. Z této pozice se na tohoto zloděje opět budeme muset dívat v médiích a poslouchat jeho lži. Mimochodem si neumím představit, že bych byl pacientem MUDr. Ratha. Kdyby mi řekl, že mám chřipku, mohl bych mu věřit? Když tolikrát v minulosti lhal?

Chápu, že si Rath chce zachránit duši. Měl by to dělat potichu a v ústraní. Měl by skutečně pomáhat. Stavět ho do pozice zastánce práva slabých je hanba lidí, kteří ho do této pozice staví. A že se do ní nechal uvést, je i jeho další hanba.

Jan Farský

Politický diář Jany Havligerové: Skromnost jako Brno

Kauza americké stáže poslance Jana Farského ze STAN utěšeně bobtná. Původní nadšený souhlas s jeho cestou se i u koaličních partnerů zvrtnul v kritiku. Postupně se ukázalo, že Farského pobyt v USA nepotrvá šest měsíců jak tvrdil, ale osm, navíc o tom, že má odjet do Ameriky, věděl už od loňského května. A Oregonská univerzita, na níž stáž absolvuje, není až tak prestižní, jak prezentuje, má horší mezinárodní rating než Univerzita Karlova. Farský ale na odjezdu trvá, a opravdu nehodlá složit poslanecký mandát. „Po jedenácti letech mám takovou pozici, že bych voličům chyběl,“ říká. Tak určitě.

Přečíst článek

Na počátečních fázích výzkumu antibiotik dnes pracují spíše malé firmy. Ty velké se obávají finančních rizik.

Farmaceutický průmysl vyhlíží nová antibiotika a současně se jich bojí

Stará antibiotika ztrácejí účinnost, je potřeba je nahradit. Farmaceutické firmy se však obávají, že pokud se bakterie stanou proti novému výrobku odolné už brzy po zahájení prodeje, lék si na sebe ani nestačí vydělat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Z vězení na post pacientského ombudsmana. Ratha odsouzeného za korupci zaměstná Svaz pacientů

Z vězení na post pacientského ombudsmana. Rath odsouzený za korupci povýší ve Svazu pacientů

Přečíst článek
Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky

Stanislav Šulc: Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky. Nejde o auta v centru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme