Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Skromnost jako Brno

Jan Farský
ČTK, Ondřej Deml
Jana Havligerová

Kauza americké stáže poslance Jana Farského ze STAN utěšeně bobtná. Původní nadšený souhlas s jeho cestou se i u koaličních partnerů zvrtnul v kritiku. Postupně se ukázalo, že Farského pobyt v USA nepotrvá šest měsíců jak tvrdil, ale osm, navíc o tom, že má odjet do Ameriky, věděl už od loňského května. A Oregonská univerzita, na níž stáž absolvuje, není až tak prestižní, jak prezentuje, má horší mezinárodní rating než Univerzita Karlova. Farský ale na odjezdu trvá, a opravdu nehodlá složit poslanecký mandát. „Po jedenácti letech mám takovou pozici, že bych voličům chyběl,“ říká. Tak určitě.

Reklama

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová explicitně popsala, jak je na tom hnutí s kádry a zda by mohlo fungovat bez Andreje Babiše: „Samozřejmě že je Andrej Babiš největší osobnost, to je beze sporu. Ale když se podíváte, je tam spoustu skvělých lidí. Ivo Vondrák, pominu se skromností sebe. Ale budu jmenovat Karla Havlíčka, Kláru Dostálovou. Já nechci na někoho zapomenout, aby se někdo neurazil. Vždyť tam je tolik osobností“. Tak pravila exministryně financí. Tvrdit něco jiného by bylo přinejmenším zpozdilé.

A na závěr vše, co podle ministra Vlastimila Válka nutně musíte znát o rezortu zdravotnictví. Na ministerstvo si nepřivedl žádného politického náměstka. Jeden z těch nových, Josef Pavlovic je sice z Pirátské strany, ale především půl roku ve svém volném čase pomáhal organizovat Anticovid tým. Další je špičkový člověk, expert na Evropskou unii, a při českém předsednictví EU udělá maximum pro to, „abychom ukázali, že nejsme second hand národ, ale že Čech je otcem světové genetiky.“ Jak ministr zdůraznil, celý svět musí vědět, že je to Brňák Jan Gregor Mendel. „Je z Brna, tak jak já su z Brna.“ Že byste raději slyšeli víc o aktuálních záležitostech týkajících se covidu? Možná na další tiskové konferenci.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek válí

Vláda chystá další protiepidemická opatření, část z nich už nakousl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde člověk do karantény do práce“, pravil ministr. Brněnský hantec, na který Válek častou nesrozumitelnost svých promluv odkazuje, fakt dokáže divy.

Přečíst článek

Poslanec ANO Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Babiš v obytňáku

Týden v české politice očima komentátorky Jany Havligerové.

Přečíst článek

Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Svátky sem, svátky tam, úřadovat se musí

Vláda premiéra Fialy povolá do Strakovy akademie, kde sídlí, čtyřiasedmdesát nových úředníků. Díky jim, podle ministerského předsedy, budou moci jednotliví ministři lépe vytipovat, které úředníky na rezortech bude možné propustit.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme