Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z vězení na post pacientského ombudsmana. Rath odsouzený za korupci povýší ve Svazu pacientů

Z vězení na post pacientského ombudsmana. Ratha odsouzeného za korupci zaměstná Svaz pacientů
ČTK
 ČTK

Svaz pacientů ČR do konce května jmenuje někdejšího středočeského hejtmana, poslance a ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha, který je ve vězení za korupci, pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Uvedl to v tiskové zprávě. Rath se stal v lednu 2022, krátce po svém podmínečném propuštění, které žádal právě Svaz pacientů, ombudsmanem tohoto spolku pro Prahu a Středočeský kraj.

Reklama

Letos v lednu se Rath musel vrátit do vězení, kde si předtím odpykal polovinu původního sedmiletého trestu z první větve korupční kauzy. Loni v červnu byl totiž pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy a soud mu dříve uložený trest o rok prodloužil. Podle pravomocného verdiktu Rath přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

David Rath (vlevo) a prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

David Rath bude ombudsmanem. Kdy ta hanba skončí?

Sotva týden od okamžiku, kdy David Rath opustil vězení, kde seděl za korupci, se stal ombudsmanem pacientů pro Prahu a Středočeský kraj. V kraji, kde Rath rozkrádal veřejné peníze.

Přečíst článek

„Doktor Rath se za více než rok osvědčil jako pacientský ombudsman pro Prahu a Středočeský kraj, a proto jsme se rozhodli rozšířit jeho působnost na celou Českou republiku," uvedl prezident svazu Luboš Olejár. Ombudsmany pro jiné regiony svaz na webu neuvádí.

Rath po svém jmenování do krajské funkce ombudsmana uvedl, že pozice má pomoci chránit práva pacientů a plnit roli mediátora. Řekl také, že finanční odměnu za tuto práci pobírat nebude. Pracovat se rozhodl i v hostivické ordinaci a ve zdravotním středisku v brněnské věznici, kde jako lékař působil v době výkonu trestu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna v Praze

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance ODS Šnajdra

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.

Přečíst článek

Pacientský ombudsman není pozice zřizovaná státem, svaz sám sebe na webu definuje jako „občanský humanitární spolek pacientů", který provozuje poradnu. Podobné funkce ombudsmanů zřizují také některé nemocnice. Funguje také Kancelář ombudsmana pro zdraví.

Zadržen s krabicí od vína se sedmi miliony

Tehdejšího středočeského hejtmana policie zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případu ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

Česko se na dnes zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci ve 180 zemích a oblastech, umístilo na 41. příčce, získalo 56 bodů ze sta možných. Meziročně se sice jedná o dvoubodové zlepšení, stále ale Česká republika zaostává o osm bodů za průměrem Evropské unie.

Přečíst článek

V této větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení, desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU. Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil soud Rathovi trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu soudu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Rozsudek v druhé větvi korupční kauzy začal nyní přezkoumávat Nejvyšší soud. Dovolání k němu podal Rath, Kateřina a Petr Kottovi, firma Metrostav i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Peníze rostou na stromě

David Ondráčka: Dotační armagedon nikdo neřídí

Česká ekonomika se posouvá od tržního hospodářství k systému závislému na dotacích. Každý (skoro) se snaží o dotace ucházet, jinak by byl přece blázen, komentuje s jistou mírou nadsázky protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme