Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Ondráčka: Na vládě vzniká analytický útvar. Půjde o „centrální mozek“ chytrého státu?

Rekvizita ze seriálu Návštěvníci: Centrální mozek lidstva
ČTK
David Ondráčka

Pláč a frustrace nad málo výkonným státem je oblíbený sport lidí z byznysu, médií i neziskovek. Stát je drahý, neefektivní, nemá data, neví, co se děje v praxi, rozhoduje hloupě. Ale co s tím? Na Úřadu vlády teď vzniká zárodek něčeho, co by opravdu mohlo fungování státní správy změnit a reálně posunout. Jde o analytické centrum, které by mohlo prosadit do reality ono magické „evidence-based policymaking“. Řečeno s odkazem na seriál Návštěvníci, vzniká tady možný centrální mozek (rekvizita z filmu na snímku) našeho budoucího, snad chytrého státu, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Reklama

Premiér Fiala si stěžuje kudy chodí na velký resortismus v české státní správě a mezi ministerstvy, že kvůli tomu nemůže nic pořádně prosadit a trvá to dlouho. Samozřejmě, je to velké zlo, kopat čistě jen za svůj barák (ministerstvo). A proto by měl premiér využít tento zárodek na Úřadu vlády, dát mu maximální podporu a opřít se o něj. Takový útvar má pomoci politikům překonat často zaťatý odpor ministerstev a zlepšit jejich kapacitu v české státní správě prosadit své vlastní politické priority. A chytrý politik si rychle uvědomí, že tím získává obrovskou informační výhodu, kterou může velmi dobře komunikovat a veřejně prodat.

Díky umělé inteligenci svět zbohatne

Díky umělé inteligenci svět zbohatne, tvrdí studie prestižní PwC

Umělá inteligence (AI) je největší příležitostí světové ekonomiky, do roku 2030 pomůže díky vyšší produktivitě zvýšit světové HDP o 14 procent, uvádí studie poradenské společnosti PwC.

Přečíst článek

Resortismus

Jen silný premiér s vlastním analytickým odborným zázemím může donutit ministerstva sednout k jednomu stolu, položit data na stůl, vytvořit studie dopadů opřená o analýzy, a pak dojít ke shodě nad strategickými dokumenty a následnou legislativou. A pokud to nepůjde, tak tu meziresortní shodu politicky prosadit. Od toho premiéra máme. Pak můžeme omezit nedomyšlené reformy.

A nesmí to skončit na finančních škrtech, že tady nebudou peníze na tým schopných analytiků, protože to by bylo šetření na hodně špatném místě. A pokud se to celé postaví, pak se dá vybírat, zda se tento útvar má soustředit na hodnocení dopadů regulace (Regulatory Impact Assessment, RIA) pro konkrétní legislativní návrhy, v jaké fázi legislativního procesu, anebo zda má mít nějak tematicky zúženou agendu a mandát.

Kreativní byrokraté a jejich festival

Stavil jsem se minulý týden na festivalu Kreativní byrokracie. Dá se nad tím sice i vtipkovat, ale byla to vesměs povzbudivá zkušenost. Spousta mladých, schopných a vzdělaných lidí, moderně uvažujících, mnozí se zahraniční zkušeností, velmi kreativní a se snahou dělat práci pro stát dobře. Je to i generační obměna, která přináší určitou naději. Z debat s účastníky mi plynulo, že chtějí překonávat zakořeněný resortismus, stavět analytické týmy, pracovat s trendy a daty. Uvědomují si odpovědnost, kterou práce pro stát nese, chtějí zlepšovat služby občanům, firmám, berou to jako veřejnou službu. Po příchodu jsem tam sice viděl na zahradě zpívat a hrát nějaké odrhovačky vicepremiéra Bartoše na harmoniku (to jsem úplně nepochopil, kampaň teď snad žádná neběží), ale budiž, to podstatné se neodehrávalo na zahradě.

Irsko chce být lídrem v digitalizaci i umelé inteligenci. I s pomocí Čechů, říká náměstek irského ministra Dara Calleary

Irsko chce být lídrem v digitalizaci i umělé inteligenci. I s pomocí Čechů, říká náměstek irského ministra

Irský vývoz do Česka loni přesáhl miliardu eur. „Máme velmi pozitivní oboustranný vztah a chceme v tomto směru dále růst,“ říká v rozhovoru pro Newstream náměstek irského ministra pro podnikání, obchod a zaměstnanost Dara Calleary. Irsko by chtělo do roku 2030 zdigitalizovat 90 procent tamních firem. „Výrazně investujeme do fondu pro digitální transformaci,“ říká Calleary a dodává, že stát musí občanům a firmám nechat svobodu volby a do ničeho je nenutit.

Přečíst článek

Kreativní úředníci se snaží najít vhodný a společný jazyk, kterým účinně brífovat politiky o často komplikovaných agendách a tématech. Jak jim stručně a přehledně vysvětlovat, co se řeší, jaké jsou varianty, o co jsou opřené, co přinesou, výhody i rizika. Politici mají svou roli. Obvykle přistanou jen na 4 roky, mají toho hodně, všichni po nic něco chtějí, učí se ty věci za pochodu, honí je média a oni v tom nutně plavou. Chytrý úředník jim musí předat důležité věci stručně, koncentrovaně, pomoct jim udělat dobrá strategická rozhodnutí. Vzájemně se potřebují, bez toho se nic v naší zemičce nezmění a zůstane jen stagnace.

A k tomu je nutná spolupráce s byznysem, podnikateli, akademiky i nevládkami a jejich sítěmi, občanská společnost by měla být chápána jako partner, jako zdroj informací z praxe. Snaží se o to dlouhodobě spousta lidí a je povzbudivé vidět, že se to začíná někde i dařit.

Další komentáře Davida Ondráčky čtěte zde

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

David Ondráčka: Odbrzdí Fiala reformy?

Žádné volby teď nejsou na obzoru, vláda má pohodlnou většinu ve sněmovně i Senátu a žádná koaliční strana z ní teď odcházet nechce (ani Piráti). Opozice je oslabená, bez nápadů a představivosti. ANO se potřebuje po prohraných prezidentských volbách konsolidovat a Okamura a Schillerová se vyblbnou při obstrukcích ve sněmovně (to bude velké mediální divadlo). Teď je nejvyšší čas, aby to vláda Petra Fialy pořádně odbrzdila a začala konečně dělat reálné strukturální změny, které posílí odolnost země a modernizuje řadu oblastí. Kdy už jindy bude taková příležitost? Vlak naší zemi dost ujíždí, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna

David Ondráčka: Případ ÚOHS. Jak z pyramidy moci učinit moderního regulátora

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme