Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Ondráčka: Každý tady bude politický náměstek

Strakova akademie, sídlo vlády ČR
ČTK
David Ondráčka

Vláda navrhla a Parlament přijal malou novelu služebního zákona. Od ledna na ministerstvech zaniknou funkce odborných náměstků, ti budou poníženi na vrchní ředitele sekcí a budou dělat stejnou práci jako doteď. Ale hlavně na jejich místa přijdou političtí náměstci, protože se ruší omezení v počtu náměstků členů vlády.

Reklama

Odhaduji, že jich nebude málo, klidně tři až čtyři na jednom úřadu, na větších rezortech i pět šest. A ministrů máme teď 17, tak se to dá vynásobit kolik jich bude. Každý významnější člen vládních stran, kdo potřebuje pozici a nemá něco zajímavého v komunálu nebo na kraji, tak bude politický náměstek. A to navenek nezní špatně, pro ně.

Politizace

Je evidentní, že tohle není reforma státní služby, ale reálně to vede k větší politizaci státní správy. A samozřejmě, že to bude něco stát. Platí sice argument, že ministr si má mít možnost přivézt několik svých lidí, aby mu pomohli realizovat jeho záměry a nestál v tom baráku (ministerstvu) sám. Ale vždy jde o míru, o počet, o systém. A tahle změna je podle mě hodně za čáru. Až Fialova vláda skončí a přijde jiná, dosadí si zase na každý úřad své lidi, a tento průplach se bude opakovat. Vracíme se prostě zase zpět, točíme se v kruhu.

Petr Gazdík, bývalý ministr školství, má novou roli. Je náměstkem svého nástupce

Politický diář Jany Havligerové: Co politik, to náměstek. Když ne teď, tak příště

Fialově vládě se skoro podařilo opravit zásadní chybu českého volebního systému – nutnost skládat koaliční kabinety.

Přečíst článek

Mimochodem ti současní odborní náměstci ztratí vliv, minimálně navenek. Až tito lidé přijedou třeba do Bruselu, už nebudou „Deputy-Minister“, ale nějaký „Section Chief“, kdo se tam s ním bude bavit, pošlete nám někoho z vedení, ať naše jednání má váhu.

Otevřenější přítok zvenku je fajn

Ano, součástí novely je i větší otevření přítoku nových lidí do státní služby zvenku a zrychlení výběrových řízení. A to je dobře, současný model to přehnaně betonoval jen pro lidi zevnitř, výběrka jsou strašně administrativně náročné a dlouhé. Dojde taky k systemizaci a určité redukci počtu služebních míst. Zruší se některá neobsazená místa, některá i obsazená, ale není to zásadní posun.

Zásadní reforma nebude

Vláda vybrala nového „superúředníka“, ten sedí jako náměstek na vnitru, nově se mu bude říkat nejvyšší státní tajemník, a bude moci svůj mandát na šest let opakovat. Ale proč? A jestli od nového tajemníka vzejde nějaká reformní iniciativa? Zatím nic takového neříká, chce hlavně stabilizovat.

Velká reforma se možná v zákulisí někde chystá, ale s logikou volebního cyklu se už na ni asi nedostane, nestihne se to připravit a projednat. Takže zůstane nejspíš jen u této novely. Všem politickým stranám ten systém vlastně vyhovuje, proto se nikdo nepouští do větších změn. A před dalšími volbami zase řekneme, že se něco s tou státní správou musí přece udělat.

Premiér České republiky Petr Fiala

Dalibor Martínek: Vláda je jako plachta ve větru. Tápe ve všem. Teď jsou to energie

Proč chtěl vlastně Fiala vyhrát volby? Osvobodit Česko od Babiše? OK, ale co dál? Jak se ukazuje, nic moc dalšího tady není. Žádný plán, žádná strategie pro Česko. Jak se naše krásná země plná šikovných lidí stane lepší? Vláda nic neukázala. Znalostní ekonomika? Zmenšení byrokracie? Nic se nestalo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bohuslav Svoboda, primátor Prahy

David Ondráčka: Kumuluj funkce, nebo politicky zemřeš. Trafiky brání okysličování české politiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme