Reklama

Dalibor Martínek: Tahle země není pro děti. Je pro důchodce

Aktivní důchodci
iStock
Dalibor Martínek

Přišel mejl ze školy. Děti pojedou na výlet, pošlete 700 korun. 250 za návštěvu jakési atrakce, 450 korun za dopravu. Čtyři sta padesát korun za dopravu? Za to by se dalo jet autobusem do Berlína! Snad nejedou do Berlína… Dále v dopise ze školy stálo, připravte si tisícovku na učebnice pro příští rok za jedno dítě. A za tři týdny je škola v přírodě, čtyři noci za pět tisíc korun.

Reklama

K tomu připočtěte tisícovku měsíčně za stravné, další částku za družinu. Kroužky raději nepočítejme. Nové boty na každou sezonu, stále nové oblečení, děti rostou. A mnoho dalších položek. V případě dvou dětí vynásobte dvěma.

Pak jsou tady prázdniny, největší hrozba rodičů. Příměstský tábor, pět tisíc za týden. To je levnější varianta. I tak musíte připravit snídani a večeři, včas dítě odevzdat a vyzvednout, vymluvit se v práci.

Mimochodem, všelijakých prázdnin, podzimních, jarních, zimních a jiných, neustále přibývá. Učitelé odpočívají, pardon, připravují se na výuku. Rodiče musí zajistit dětem program. Už jsem slyšel i argument: když jste si je udělali, tak se o ně starejte. Snažíme se.

Pak jsou tu víkendy, také výživné. Jeďte třeba na Karlštejn. Dva dospělí a dvě děti, sedm set korun vstupné. Dva senioři čtyři sta. Nebo lanovkou na Sněžku? Rodina 1540 korun. K tomu připočítejte parkovné, oběd, benzín. Výlet na Sněžku se už skoro rovná týdennímu pobytu u moře. Celoroční lítačka v pražské MHD pro dospělého stojí 3650 korun, pro seniora nad šedesát 1280 korun. Zámek v Lednici je pro rodinu se dvěma dětmi za 680 korun, a to je jen vstup. Pro dva seniory je to za polovinu. A tak dále.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Jurečka se spletl, vláda vyplatí „rouškovné pro děti“ menšímu okruhu domácností

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se spletl. Vláda hodlá v srpnu vyplácet mimořádnou dávku na dítě v závislosti na hrubém, nikoli čistém příjmu domácnosti. Takže nárok na ni budou mít domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně hrubého. Dávku tak stále bude získávat třeba i domácnost, v níž oba rodiče pobírají mzdu 41 600 korun hrubého měsíčně. To zhruba odpovídá průměrné mzdě pro první čtvrtletí letošního roku, jak uvádí ministr financí Zbyněk Stanjura.

Přečíst článek

Omlouvám se při tomto stručném výčtu matkám samoživitelkám. Vůbec si nedokážu představit jejich situaci, jsem jenom muž. Asi neřeší výlet do Lednice. Vlastně vůbec netuším, jak tyto hrdinky, kterých je v Česku přes dvě stě tisíc, dokážou zabezpečit v této době své děti.

Pět tisíc korun od vlády označují někteří účastníci na sociálních sítích jako plivnutí rodičům do tváře. Nebyl bych tak příkrý. Je to aspoň nějaká snaha. Samozřejmě, že jednorázových pět tisíc nikomu extra nepomůže, ale rozhodně tyto peníze, pokud budou, neublíží.

Je otázkou, jak se k nim budou moci lidé dostat. Zatím je kolem toho spousta zmatků a nejasností. Ale jelikož jsou ve vládě Piráti, experti na digitalizaci, můžeme se chlácholit nadějí, že to bude bez ponižujících žádostí, formulářů a posuzování úředníky. Ačkoliv, co by pak úředníci dělali, kdyby za ně nějaký program všechno rozhodnul?

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Blíží se doba, kdy řada lidí nebude mít na nenadále výdaje. A začne se to týkat i střední třídy, tedy lidí, kteří by se za chudé rozhodně neoznačili. Myslí si to šéf odborů Josef Středula, podle něhož by se firmy měly o své zisky dělit se zaměstnanci. Jinak hrozí, že veškerá tíha inflace dopadne právě na ně. „Nejde všechno hodit na válku, propad životní úrovně tu byl už předtím,“ říká dlouholetý odborář. Majitelé firem si podle něj vždy najdou peníze na luxusní služební auto, ale na adekvátní odměny zaměstnancům už nikoliv.

Přečíst článek

A to vynechávám inflaci, kdy energetická firma pošle dopis, že se za měsíc zvednou zálohy na pětinásobek. To se týká všech, rodičů i penzistů.
Teď k důchodcům, kteří se jistě již cítí tímto textem dotčeni. Důchodci se vždy cítí dotčeni, když se mluví o jejich penzích. Ale tento text není namířen proti penzistům. Což mnozí z nich opět nepochopí. Nejde o penzisty, jde o systém.

Za posledních pět let vzrostly penze o 39 procent. Hlavně díky volebním úplatkům dua Maláčová Babiš. Maláčové to nebylo nic platné. Průměrný plat za tu dobu vzrostl o 28 procent. V letošním roce se čeká třetí valorizace důchodů. Za celý rok by mělo být průměrné zvýšení penzí přes sedmnáct set korun. Měsíčně. Jako kompenzace inflace.

Kdo kompenzuje inflaci rodičům dětí? Správně, nikdo. Naopak, rodiče dětí jsou nejvíce ohroženou skupinou obyvatel. Musí být doma, když školy mají prázdniny, musí platit výdaje, které penzisté neznají. Důchodci jsou naopak jednou z nejvíce zajištěných skupin obyvatel. Mají pravidelný příjem, který se jim neustále navyšuje.

Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun

Dalibor Martínek: Posvátné krávy: učitelé, lékaři, důchodci. Nedotýkat se

Před pár dny jsem zveřejnil komentář, který stručně řečeno tvrdil, že učitelé jsou vítězi pandemie. Že jim rychle rostly platy, zatímco některé děti museli učit rodiče. Kterým platy nerostly, naopak se mohli dostávat do existenčních problémů, protože zaměstnavatelé nemají rádi, když jsou pracovníci doma s dětmi.

Přečíst článek

Mimochodem, za deset let začnou do důchodu chodit už jenom lidé, kteří celý pracovní život strávili v kapitalismu. Už to nebudou žádné oběti komunistického režimu, které se o sebe nemohly postarat. Budou to lidé, kteří vydělávali, brali si hypotéky, už je splatili, často si dobře žijí. Jezdí na kolech, k moři. Přesto se mohou těšit na stále bobtnající důchod. Nevěřili byste tomu, ale někteří lidé se skutečně těší do důchodu! Ten kupodivu nefinancuje stát, ale ze svých platů jejich děti. Které se vedle toho musejí postarat o stále nákladnější život svých dětí, vnoučat těchto penzistů. 

Mohl by zaznít argument, že všichni odváděli peníze na důchodce. Je to přece „průběžný systém“. „Když jsem pracoval, platil jsem taky. Teď chci, aby platili mě.“ To je bolševické myšlení. Mají lidé, kteří jsou zabezpečení, dostávat státní rentu, zatímco rodiče nevědí, zda uživí své dítě?

Reforma penzí, o které se v Česku marně mluví dvě desetiletí, by neměla směřovat k vyšším důchodům. Ať se každý na své staří připraví sám. Nejlepší reformou penzí by byla podpora rodin s dětmi.

>>>>>> Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde <<<<<<

Odborový šéf Josef Středula

Dalibor Martínek: Má Středula šanci stát se prezidentem? Kurzy na jeho vítězství stoupají

Než šéf odborů Josef Středula na výročním kongresu odborů oznámil, že jeho kandidatura na prezidenta je reálná, byl kurz na jeho vítězství u Tipsportu 17:1. Byl na pátém místě, první byl generál Petr Pavel s kurzem 2,4 ku jedné, druhý Andrej Babiš, 3,15:1. Den poté, kdy Středula poprvé reálně přiznal ochotu kandidovat, na něj sázková kancelář zvedla kurz na 14 ku jedné. Posunul se před Danuši Nerudovou na čtvrté místo. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Bizarní debata kolem dětí. Tento obtížný hmyz už nikdo nechce

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Dalibor Martínek: Důchody jsou brzdou rozvoje Česka. Zemi sráží slabost politiků, ne důchodci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme