Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Lidé začali šetřit. Co jde, prodávají a méně nakupují. Co přijde dál?

Bleší trh, ilustrační foto
iStock
Dalibor Martínek

Už jste si toho mohli všimnout v březnu, kdy raketově vystřelila cena benzínu a nafty. Při cestě po dálnici najednou mnohem více řidičů jezdilo v pravém pruhu, rychlost 120 v hodině. O pár měsíců dříve půlka aut svištěla v levém pruhu, sto padesát na tachometru. Jasná a jednoznačná změna spotřebitelského chování, kterou dokládají i první statistická data.

Reklama

V médiích se množí zprávy typu, že bleší trhy získávají na oblibě. Lidé se pokoušejí prodat starou veteš, aby získali pár stokorun na běžné výdaje.
Elektronické platformy jsou plné inzerátů na starý nábytek, hračky po dětech, staré oblečení. Velmi atraktivním se stal propočet jistého serveru, kolik kilometrů se vyplatí ujet za slevovým letákem, aby se to ještě vyplatilo. Stručně řečeno, je vidět na každém kroku, že Češi mění své nákupní zvyklosti. 

Teď to potvrdila i data statistického úřadu, který je z logiky věci vždy poněkud pozadu. Sbírá data do kolonek po měsících, pak je chvíli sumíruje, aby nám následně řekl, co se v ekonomice děje. Jsou to takzvaná „tvrdá“ data, která obvykle potvrzují děj, který lze vysledovat již před jejich vydáním. Což ovšem nijak nesnižuje význam těchto sice poněkud opožděných, ale přesto „tvrdých“ údajů.

První čtvrtletí letošního roku je poznamenáno rapidním růstem cen energií a od 24. února i válkou na Ukrajině. Statistici to ve své pravidelné zprávě v kapitole, která se týká spotřeby domácností, shrnují slovy: „…výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně snížily o 1,0 procenta. Pokles nastal především u výdajů za nákup předmětů dlouhodobé spotřeby.“

DoDo v Plzni rozváží nákupy z Penny

Petr Dufek: Solidní start ekonomiky do nového roku vystřídá útlum. Mohutně utrácí jen vláda

Na začátku roku se české ekonomice poměrně dařilo. Mezikvartální růst HDP zrychlil na 0,9 procenta, meziročně si hospodářství polepšilo o téměř pět procent. „Na ekonomiku sice doléhala vysoká inflace, avšak začátek války na Ukrajině měl zatím ještě zcela marginální vliv,“ píše ve svém komentáři Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas.

Přečíst článek

Suchá, trošku strojená slova. Ale nezapomínejme, že je píší statistici, takže jim to promineme. Vyznění je však jasné. Lidé začali šetřit. A projevilo se to už i v údajích statistického úřadu. Jde o první „tvrdé“ číslo, který tento trend potvrzuje. Dosud šlo jen o dohady a odhady. Teď to máme, jak se říká, černé na bílém.

Co to bude znamenat pro Česko a jeho obyvatele? Trend je jasný. Všichni budou dál hledat úspory kde to jen půjde, budou měnit způsob přemýšlení, života.

Barber shop

Lukáš Kovanda: České ekonomice se na začátku roku dařilo nad očekávání dobře. Lidé hojně utráceli za služby

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí pozitivně překvapila. Podle dnes zveřejněného, zpřesněného odhadu ČSÚ rostla totiž meziročně o 4,8 procenta. Mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali jen s růstem čítajícím 4,6 procenta.

Přečíst článek

To je na jednu stranu možné vnímat jako jakousi investiční příležitost. Například, inzerátů na výkup starých nemovitostí přibývá. Dravé realitní štičky hledají možnost, jak výhodně přijít k nemovitostem od seniorů, kteří mají hluboko do kapsy, a přitom vlastní starý domek. A sami ho prodat neumějí.

Na straně druhé to věští další kolo úspor, zvlášť když všichni víme, že v druhém pololetí, ať už se válka na Ukrajině bude odvíjet jakkoliv, všem v každém případě opět zdraží energie. Mnoho lidí již kvůli tomu rezignovalo na letní dovolenou v cizině, jiní již hledají alternativní možnosti financování chodu svých podniků, pardon, domácností. Pro někoho zoufalá situace, pro jiného příležitost.

Možná už se noříme do reality, kterou nastínil bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Ten nedávno v rozhovoru pro Newstream naznačoval, sice trochu povýšeně, ale až cynicky realisticky, že krize je vlastně příležitostí ke změně k lepšímu. Jinými slovy, prodejme staré cetky, šetřeme, najděme jiné alternativy. Vývoj nás k tomu tlačí. A výsledek bude možná lepší, než na jaký bychom si bez současných obtíží s energiemi a inflací vůbec pomysleli.

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde 

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Premiér Fiala hledá alibi. Mezitím lidé platí za energie opravdové peníze

Přečíst článek
Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme