Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Kolik sponzorů musí odejít, aby svět vypráskal Rusy z olympiády

Dalibor Martínek: Kolik sponzorů musí odejít, aby svět vypráskal Rusy z olympiády
Profimedia
Dalibor Martínek

Společnost CPI Property Group ukončila spolupráci s Českým olympijským výborem. Má to být reakce na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, že na příští olympiádě v Paříži budou moci startovat jednotliví Rusové či Bělorusové. Pod neutrální vlajkou.

Reklama

Na první pohled to vypadá jako vysoce morální rozhodnutí uvědomělého managementu české developerské firmy miliardáře Radovana Vítka. Ale jen na první pohled.

Realita je taková, že finanční žralok Vítek se nikdy neostýchal použít jakýchkoliv prostředků, aby dosáhl svých cílů. Odkud čerpal peníze na své miliardové investice do nemovitostí v Česku i v dalších evropských státech, zůstávalo vždy hádankou. Mluvilo se o ruském kapitálu. Vítek se k původu peněz, za které budoval své realitní evropské impérium, nikdy nevyjadřoval. Nechal kolem sebe záměrně plynout jakousi informační mlhu. Tak to ostatně boháči rádi dělají. Kdo nic neví, nic nepoví.

Značka spodního prádla Skim spoluvlastněná Kim Kardashian je partnerem americké NBA

Nikoliv modelky, ale vrcholoví sportovci mají spasit příjmy slavných módních značek. Příležitostí bude olympiáda

Až příští rok v červenci začnou olympijské hry v Paříži, miliony fanoušků po celém světě budou sledovat nejen sportovce a jejich výkony. Sportoviště se stanou také přehlídkou vysoké módy. Partnerství značek volnočasového oblečení se sportovci, jaké reprezentuje například ambasadorka značky Lacoste tenistka Venus Williamsová, jsou běžnou součástí marketingu. Teď do něj ovšem poprvé ve velkém šlápli takový giganti jako Louis Vuitton, Dior nebo Kim Kardashian.

Přečíst článek

Jenže s poklesem hodnoty realit v kombinaci s růstem evropských sazeb se Vítkovy divoké realitní nákupy stávají neudržitelné. Podle v médiích zveřejněných údajů se zadlužení Vítkova realitního impéria již pohybuje na hranici padesáti procent, což je velmi vysoké zadlužení. Vítek musel, čelíc propadu cen na realitním trhu v kombinaci s vysokým zadlužením, prostě udělat nějaké rozhodnutí. Začal tedy nabízet k prodeji některá ze svých aktivit. Například nedokončený rezidenční projekt Žižkovské zahrady, výrobní haly u Tachova nebo lyžařské středisko v Crans-Montaně.

Je sport jenom sport? 

Vítka prostě tlačí byznysová bota. Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru o možnosti startu Rusů na olympiádě vlastně skupina uvítala jako skvělou záminku. Mediálně oznámila svůj konec sponzoringu českých olympioniků a zaobalila ho do morálního hávu. Jsme proti Rusům, končíme s financováním sportovců. Hezké gesto, ale trošku děravé. Mimochodem, podle zjištění newstream.cz zatím žádný další sponzor olympijského výboru neavizuje ukončení sponzorských smluv s Českým olympijským výborem.

Což ovšem navozuje otázku, nakolik vlastně má byznys reagovat na dění ve sportu. Anebo dokonce mnohem širší otázku: Je sport jenom sport nebo je to i politika nebo dokonce byznys? Každému soudnému člověku je jasné, že sport je samozřejmě i politika a byznys. Možná dokonce především byznys. Jen někteří sportovci se nás ve svých zmatených výmluvách, když například dál vydělávají peníze v ruské hokejové KHL, snaží pořád dokola přesvědčovat, že jsou jenom sportovci, že s byznysem a politikou nemají nic společného. Nic není vzdálenější pravdě.

Eiffelova věž v Paříži

Pařížská olympiáda se výrazně prodraží. Kvůli bezpečnosti a inflaci

Olympijské hry v Paříži jsou sice až za dva roky, ale obavy z rostoucích nákladů a zabezpečení akce již narůstají. Rozpočet her se už nyní prodražuje o 1,5 miliardy eur - z v roce 2018 francouzskou vládou kalkulovaných 6,8 miliardy na současných asi 8,3 miliardy eur (204 miliard korun). A bude to zřejmě ještě více, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Kolik Ukrajinců musí umřít, aby Rusové nesměli na olympiádu?

Na nejvyšší sportovní úrovni, na poli mezinárodního olympijského výboru, se evidentně hrají tvrdé byznysové a politické šachy. Vyspělý svět prohrál proti diplomacii nejen Ruska, ale i dalších zemí, které neuznávají západního hodnoty, například hodnotu lidského života. Putin nyní může vyslat sportovce do Paříže. A jeho vojáci mezitím dál zabíjet na území Ukrajiny tamní obyvatele. Mimo jiné i bývalé sportovce. Saúdský následník trůnu, který nechal rozčtvrtit svého kritika Chášukdžího, zase může usilovat o mistrovství světa ve fotbale. A většina států světa to kvituje. Tomu se říká fair play.

Vítek se nyní tváří jako jakýsi apoštol morálky. Je to anděl se spálenými křídly, své dluhy snad bude muset uhradit, v byznyse nikdy nevíte. A čeští sportovci? Ti v klidu vyrazí na olympiádu, aby zabojovali o nové rekordy, o svou věčnou slávu. Vzpomenou si přitom na své mrtvé ukrajinské souputníky, kteří mřou na nesmyslné frontě, kterou rozpoutalo Rusko, jehož sportovci budou moci běhat po tartanu?

Paříž po sto letech obnoví tradici říčního plavání

Do Seiny v centru Paříže se po sto letech vrátí plavci. Mezi nimi i olympijští sportovci

Rok před letními olympijskými hrami se Paříž nachází v závěrečné fázi čištění, díky němuž se do Seiny brzy vrátí plavci i potápěči. Díky projektu za 1,4 miliardy eur (přes 33 miliard korun), bude městské plavání, které bylo po sto let zakázáno kvůli špinavé vodě, jedním z hlavních odkazů olympijských her, napsal server BBC News.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Arkády Pankrác od Izraelců kupuje český fond Trigea

Prodej obchoďáku i Vítkův byznys. Objem investic do komerčních nemovitostí výrazně narostl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme