Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Arsen Lazarevič: Chamtivost zakladatele zabila Bohemia Energy

Jiří Písařík z Bohemia Energy
ČTK
Arsen Lazarevič

Co stálo za krachem „Bohemky“? Maximalizace zisku za každou cenu bez jakékoliv snahy vytvářet udržitelný a dlouhodobý byznys model. 

Reklama

Společnost sice zákazníky lákala na fixované produkty elektřiny a plynu, komoditu si ale dopředu nenakoupila. Společnost fakticky „prodávala zajíce, kterého ještě neměla uloveného“. Jiné seriózní společnosti přitom nakupují elektřinu na dva až tři roky dopředu. 

Nejdříve to ale společnosti vycházelo. Během let si díky této riskantní strategii přišel majitel Jiří Písařík na slušné peníze. Ze společnosti vyvedl miliardy korun a s majetkem ve výši sedm miliard korun se zařadil mezi nejbohatší Čechy. 

Michal Šnobr

Šnobr: Krach Bohemia Energy může být pro trh zásadní

Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, oznámila konec své činnosti kvůli neustálému nárůstu cen energií. Krach to podle minoritního akcionáře firmy ČEZ Michala Šnobra může být pro trh velmi zásadní. „Tento krach je krachem obchodního modelu, který bude mít důsledky pro společnost a její věřitele,” říká Šnobr.

Přečíst článek

Vše se změnilo, když cena elektřiny a plynu začala na burze růst a společnost už nebyla schopna plnit závazky vůči svým zákazníkům. 
Bohemia Energy své klienty následně takříkajíc obětovala a vyhlásila platební neschopnost. 

Krach největšího alternativního dodavatele energií zasáhl téměř milion zákazníků. Jde o zcela o unikátní situaci. V minulosti sice docházelo k nejrůznějším krachům menších dodavatelů, žádný se ale svou velikostí nevyrovnal společnosti Bohemia Energy. Téma je natolik vážné, že se k němu v tiskové konferenci vyjádřila i vláda.

Pro zákazníky to znamená, že je snaha ušetřit vyjde mnohem dráž. Jsou nucení přejít k dodavateli poslední instance, který pro ně nakoupí elektřinu na burze a k ceně si ještě dá 20-30procentní přirážku. Ceny mohou dosáhnout u elektřiny kolem 5000 korun za megawatthodinu (MWh). 

Ani přechodem k jinému dodavateli, vzhledem k současným cenám na burze, příliš neušetří. Je to dobré poučení, že to nejlevnější se může v konečném důsledku ukázat jako to nejhorší a nejdražší. 

Bohemia Energy

Bohemia Energy končí. Neustála extrémní růst cen energií

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Vyplývá to z informací na webu společnosti.

Přečíst článek

Bohemia Energy

ERÚ: Zákazníci Bohemia Energy nemusejí aktivně nic dělat, bude o ně postaráno

Zákazníkům Bohemia Energy, která oznámila ukončení činnosti, se jejich dodavatel poslední instance sám ozve během několika dnů. Sami nemusejí dělat nic, nikam chodit ani volat na pobočky, o nepřetržitou dodávku energií nepřijdou, uvedl Energetický regulační úřad.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Šnobr: Klienti Bohemia Energy jsou v pasti. Zastropování záloh problém jen odloží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme