Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Energetická chudoba hrozí více než třem milionům Čechů

Dukovany
iStock
Lukáš Kovanda

V Evropě se objevuje hrozba plošných blackoutů, podle odborníků hrozí i v Česku. Navíc nás čeká citelné zdražení energií. A co víc? Odborníci hlásí konec levného cestování.

Reklama

Doba levného cestování brzy skončí, varuje velvyslanec ČR pro energetiku Václav Bartuška. Uvedl to v pořadu Naše Česko na TN LIVE.

Ceny energií na podzim podle odborníků citelně porostou. „Všichni očekáváme, že cena elektřiny půjde nahoru,” nastínil v pořadu Petr Kusý, jeden z představitelů pětičlenné rady Energetického regulačního úřadu. Konkrétní ceny ale budou známé až na přelomu listopadu a prosince. 

V Evropě se objevuje akutní hrozba plošných blackoutů, které mohou připravit o elektrický proud miliony domácností, aktuálně hrozí třeba Británii nebo Irsku. „Napříč Evropou i u nás mizí část zdrojů elektřiny. V Německu odchází celá jaderná energetika, ale těch nových zdrojů není dost,” vysvětlil Bartuška. 

Blackouty hrozí i Česku

Obnovitelné zdroje jsou podle něj fajn, ale rozhodně nestačí. „Systém je rozkolísaný, chybí záložní zdroje a ano, směřuje to i k blackoutům,” nastínil Bartuška. Mohly by nastat kdekoliv a kdykoliv. „Já doufám, že k tomu nedojde, protože naše přenosové soustavy jsou velmi dobré. Ale skutečně stačí velmi málo a může se to stát i v Česku,” říká Kusý. 

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Lukáš Kovanda: Zelené ambice Bruselu jsou střelou do vlastní nohy

Brusel představil revoluční zelený balíček. Důsledek? Zdraží auta, letenky, bydlení i elektřina.

Přečíst článek

Na energetiku bude mít dopad pravděpodobně i zelená politika, například Green New Deal (Zelený Nový úděl). Evropská komise v balíčku, který navrhuje od července, uvádí, že v důsledku těchto politik by mohla padnout do energetické chudoby třetina obyvatel EU (přes sto milionů lidí). V Česku by se tak mohlo jednat až o 3,5 milionu lidí.

„Dopad Zeleného údělu na životy každého z nás bude podle mě mnohem větší, než si dokážeme představit. Pokud se naplní všechno, co je v návrzích z července, tak zmizí levné letenky, zmizí auta na spalovací motor a všechno, co je dnes samozřejmé, je ve velkém ohrožení,” myslí si Bartuška. 

Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Česko mění pohled Evropy na jádro, říká vicepremiér Havlíček

Diskuse před dvěma lety v Evropě byla vyloženě protijaderná. Dnes ne že by byla úplně projaderná, ale už má nad jádrem nadhled. Smiřují se s tím. Česko v tom sehrálo důležitou roli. Teď nás totéž čeká s plynem, říká vicepremiér a ministr resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček v rozhovoru pro newstream.cz. Další vláda bude podle něj krom dostavby Dukovan připravovat i plán pro Temelín, malé reaktory nic nevyřeší.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zažívá inflační šok, růst cen může zrychlit až k pěti procentům

Srpnová inflace vyrazila dech všem, koruna zpevňuje na nejsilnější úroveň od propuknutí pandemie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Přečíst článek
Call centrum (ilustrační foto)

Lidé bombardují call centra ČEZ i PRE. Ptají se na úsporný tarif a ceny elektřiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme