Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny plynu stouply o desítky procent, Rusko kvůli údajným technickým potížím hrozí zastavením Nord Streamu 1

Ceny plynu stouply o desítky procent, Rusko kvůli údajným technickým potížím hrozí zastavením Nord Streamu 1
ČTK

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur (3465 korun) za megawatthodinu. Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov podle agentury RIA Novosti řekl, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je přitom hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU.

Reklama

Takový scénář by byl katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl velvyslanec na okraj ekonomického fóra v Petrohradě. Ruská státní společnost Gazprom už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 tento týden omezila celkem asi o 60 procent.

Benchmark futures vzrostly již dopoledne až o 24 procent, což znamená nárůst o 46 procent za celý týden. Snížení se šíří Evropou a společnosti včetně Eni, Engie a Uniper potvrzují, že se snižují dodávky. Německo označilo snížení prostřednictvím plynovodu Nord Stream za „politicky motivované“ a zaměřené na zneklidnění trhů, čímž zpochybnilo prohlášení Gazpromu PJSC, že zastavení bylo způsobeno technickými problémy, uvedla agentura Bloomberg.

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Dodavatelé energií zhruba od dubna posílají nově nastavené zálohy na energie. Nárůst cen není o šestnáct procent, což je aktuální meziroční inflace. Energie, tedy plyn a elektřina, jsou pro zákazníky oproti loňskému roku dražší o sto procent. A u některých dodavatelů ještě více.

Přečíst článek

Evropa se měsíce obávala omezení ruských dodávek jako odvety za sankce namířené proti Moskvě za její invazi na Ukrajinu. Poslední krize by mohla zasáhnout klíčová průmyslová odvětví od chemického po výrobce oceli, což je těžká rána pro region, který se již potýká s rostoucí inflací a slabým růstem. „Přidělování“ plynu se stává skutečnou vyhlídkou do budoucna, podotkl Bloomberg.

Reklama

Rusko omezilo plyn, když Scholz, Macron a Draghi jednají se Zelenským

Krok Moskvy přichází shodou okolností v době, kdy německý kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Mario Draghi ve čtvrtek přijeli do Kyjeva na jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci nejvyšší návštěvy země od ruské invaze na konci února.

Energie, ilustrační foto

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Spotřeba je nejnižší za pět let

Od loňského počátku zdražování a také od začátku války na Ukrajině na konci února je v Česku patrný trend úspory plynu. V květnu byla spotřeba po očištění od vlivů počasí meziročně o 9,2 procenta nižší, bez očištění dokonce o třetinu. Vyplývá to z analýzy firmy Amper Meteo.

Přečíst článek

Nižší objem dodávek vyvolává obavy, zda bude možné před zimou naplnit zásobníky plynu tak, jak si vlády jednotlivých unijních zemí naplánovaly. Méně plynu z Ruska proudí také do Itálie, o snížení objemu dodávaného plynu Gazprom informoval také partnery na Slovensku a v České republice.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že za omezením dodávek plynu do Evropy jsou dopady sankcí, které na Rusko zavedly západní země kvůli invazi na Ukrajinu. Rusko se omezovat dodávky předem nechystalo, na vině jsou podle Peskova problémy s údržbou turbín. Tomu ale Německo nevěří.

Rusko tak aktuálními kroky pomalu posiluje sevření evropských energetických trhů a zastavuje dodávky plynu do Polska, Bulharska a Finska kvůli sporu o požadavek prezidenta Vladimira Putina, aby země za palivo platilo v rublech. Nyní jsou však odříznuty i země, které našly řešení, jak udržet ruský plyn v toku.

Jak se vyvíjela cena plynu do 16. června dopoledne (v eurech za megawatthodinu):

zdroj: Bloomberg

Berlín již zahájil první fázi třífázového nouzového plánu k zajištění bezpečnosti dodávek a může být nucen jít ještě dále, pokud se škrty prohloubí. Země však uvedla, že zatím může zajistit náhradní dodávky.

Gazprom, Německo

Německý Gazprom dostane miliardovou injekci. Řídit ho bude stát

Německo poskytne bývalé divizi Gazpromu v zemi půjčku deset miliard eur.

Přečíst článek

Snížení dodávek oznámené ve středu následuje po sníženích z předchozího dne poté, co Gazprom uvedl jako důvod problémy s opravami turbín vyráběných společností Siemens. Západní sankce vůči Rusku ponechaly klíčové vybavení pro fungování plynovodu Nord Stream v zahraničí.

Podle údajů o objednávkách se očekává, že dodávka prostřednictvím plynovodů dnes klesne na necelých 65 milionů metrů krychlových denně. To znamená celkové snížení Nord Streamu na přibližně 60 procent.

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Přečíst článek
Plyn, ilustrační foto

Dušan Janovský: Dilema bezohledného strávníka aneb S energií je nutno šetřit, ne ji dotovat

Přečíst článek
Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme