Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Bohatí bohatnou, chudí chudnou, říkají data. Takhle Fiala volby nevyhraje

Petr Fiala, ODS
ČTK
Dalibor Martínek

Když se bavíte s developery, často vám potvrzují, co už tušíte. Drahé bydlení se v luxusních projektech, kde je byt spíš luxusní haciendou na skvělém místě v Praze, klidně a celkem rychle prodá za čtyřicet milionů korun. V hotovosti. I teď, v době realitní krize. Prodej bytových projektů nebo domů v cenách kolem deseti milionů, což je segment, který míří na lidi, kteří potřebují ke spolufinancování hypotéku, naopak vázne. Lidé, kteří potřebují bankovní financování, váhají. Úroky a tím i splátky jsou vysoké. V tomto segmentu lze trh nadále vystihnout slovem „vyčkávání“.

Reklama

To platí i po minulém týdnu, kdy zasedala rada národní banky nad úrokovými sazbami. Rozhodla, že sedm procent je pořád pro situaci české ekonomiky optimální.

Lze to vyjádřit i jinými slovy. Například: Bohatí lidé jsou schopní i ve špatných časech, kdy ekonomika neroste, dál kumulovat finance. A investovat je. To potvrzují i údaje centrální banky. „V roce 2022 byla ve srovnání s rokem 2019 míra úspor domácností nadále zvýšená především u domácností se středními a vyššími příjmy,“ konstatuje poslední situační zpráva ČNB.

Střední třída, ať už je to kdokoliv, vysoké úroky, vysokou inflaci, ještě jakž takž zvládá. Odkládá spotřebu, nekupuje byty, auta jenom ojetá, nebere si hypotéky. Což brzdí rezidenční trh a dělá vrásky na čele developerům. Drobné zboží už často nakupuje ve slevě. Dřív byly střední třídě slevové letáky supermarketů ukradené, nyní tito lidé jezdí nakupovat levnější zboží do Polska nebo do Německa.

Nyní si dokonce levnější nakupování v cizině z marketingových důvodů vyzkoušel i premiér Fiala. Aby ukázal, že je také člověk. A s překvapenou tváří nám oznámil, že skutečně, na Západě je levněji.

Doutná tu problém

A co dělá pátý „kventil“ populace? Takto technicky označují statistici nejchudších dvacet procent národa. To je ten, který nikoho nezajímá, nějací divní lidé. A zároveň ten, který vyhrává volby, dostává politické strany do sněmovny. Takže jak na tom jsou lidé z této skupiny Čechů? Nijak dobře. Začínají se topit v dluzích. Ale patrně na tom nejsou ještě tak špatně, aby to „pravicová“ vláda vzala jako nějaké své téma. Lidé z tohoto „kventilu“, z Litvínova nebo z Poruby, ale nejen odtud, jistě i z Prahy, to tak nějak ještě drží. Třeba na úkor půjček od pofiderních splátkových společností. Pokud tady vznikne průšvih se splácením, a ten vznikne, bude vidět za rok, za dva. Nyní ještě pořád všichni jedeme. Takže vláda je v klidu.

Naopak, premiér a spol se nás průběžně snaží přesvědčovat, že jejich vládnutí vlastně probíhá podle nějakého scénáře, na jehož konci všichni pocítíme, jak je blahodárné. No, tak uvidíme. První vlaštovky výsledků vládnutí už o svátcích jezdí na pražská náměstí vyjádřit svou frustraci pod vlajkou všelijakých nedůvěryhodných spolků. Zástupci vládních stran pak tvrdí, že karavana je teprve v polovině cesty, a že až na konci se ukáže celek. S tímto přístupem se ovšem dá očekávat, že volební výsledky budou katastrofální.

Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Fialova vláda do roku 2025 pohodlně ozdraví finance. Z volebního losera může být zase favorit

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025, plyne z nové prognózy České národní banky. Kabinet podle ní výrazně stabilizuje veřejné finance již příští rok, ve volebním roce 2025 má schodek veřejných financí činit dokonce už jen jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Fialova vláda a její sebeklam

Je tady možná ještě vedlejší, ale možná vlastně hlavní aspekt celé věci. Komunikace vlády. Obecně řečeno, katastrofální. Což ovšem využívají někteří členové pětikoalice k tvrzení, že za špatné zprávy mohou média, nikoliv její činnost. Takový hezký kotrmelec. Pravda zní jinak. Komunikace vlády je špatná. A je to jeden z výsledků práce vlády.

První kventil populace, ti s penězi, mají v této době patrně mrazení v zádech z výkonů Fialova kabinetu. Možná by chtěli klidné investiční prostředí s pomalým, ale jistým výnosem. Aby ekonomika tak trochu rostla, aby nevznikaly turbulence na trzích. Aby bylo čitelné podnikatelské prostředí, jednoduchý daňový systém, právní jistoty. Fialova impotence v ekonomických otázkách jim dělá vrásky na čele. Nicméně, když máte peníze, vždy se o sebe nějak dokážete postarat.

Regulovaná část elektřiny pro domácnosti vzroste meziročně o 71 procent

Lukáš Kovanda: Drahé energie nejsou chyba Fialy, ale vlastnost Green Dealu

Češi teprve začínají ochutnávat Green Deal EU a už „prskají“. Výrazné zdražení regulované ceny elektřiny je prvním z hmatatelných důsledků zelené agendy EU, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Střední třída nad idealistou Fialou pomalu láme hůl. To jsou ty výchylky v předvolebních průzkumech ve prospěch Andreje Babiše. Fiala skvěle zvládl ukrajinskou krizi, klobouk dolů. Ale co se týče energií, společně s ministrem Síkelou tragicky šlape vodu. O preferencích pátého kventilu si už není třeba dělat iluze.

Škoda, že se vláda nedokáže držet jednoduchých pouček. Mít finance v rovnováze (nedaří se), dělat dobrou zahraniční politiku (daří se), a především, stát na straně nejchudšího kventilu. Je dobré si uvědomit, že stát nemáme proto, aby mocní mohli jezdit v limuzínách s majáčkem. Stát je tu proto, aby nejslabší neleželi na ulici. Abychom měli jasné a domožitelné právo (nedaří se). Všechno ostatní je druhotné. OK, možná je věcí veřejné debaty, co jsou ještě další priority. Současnou realitou však je, že vláda nejen že neumí komunikovat s veřejností. Co hůř, nenaplňuje veřejně očekávané úlohy. Bohatí bohatnou, chudí za dva roky zvolí Babiše.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Martin Buchtík

Babiš míří na 35 procent. Což neznamená, že bude skládat příští vládu, říká šéf STEM Martin Buchtík

Z předvolebních průzkumů od různých agentur vychází v posledních dnech jako potenciální vítěz příštích parlamentních voleb Andrej Babiš. Je tu však jedno ale. Do voleb zbývají dva roky, vláda nyní „oslavila“ polovinu funkčního období. Co tedy znamenají předvolební průzkumy pro budoucí volební výsledek? „Žádné volby teď nejsou. Uprostřed závodu je jedno, v jaké části pole se nachází ten který účastník,“ říká Martin Buchtík, ředitel výzkumné agentury STEM. I podle STEMu se nyní Andrej Babiš jeví jako favorit. A pokud vládní koalice nepodnikne rázné kroky, příští volby prohraje.

Přečíst článek

Petr Nečas

Petr Nečas: Vláda bude nakonec úspěšná. A Petr Fiala bude chtít být opět premiérem

Bývalý premiér a bývalý šéf ODS Petr Nečas nebývá příliš vidět na veřejnosti. Podle svých slov však zůstal politickým člověkem, členem strany, a kromě svého soukromého byznysu se politice dále věnuje. Už nikdy však prý nebude chtít žádnou významnou funkci. Vládu Petra Fialy vnímá jako dobrou, opozice je podle něj nekorektně útočná. Na rozdíl od předvolebních průzkumů věří v úspěch Fialovy vlády i v příštích volbách. „Nechce být premiérem pouze na jedno volební období, bude usilovat i o druhé,“ říká muž, jehož politickou kariéru utnul známý skandál kolem tehdejší šéfky jeho kabinetu Janou Nečasovou, v té době Nagyovou. O této kapitole svého života se striktně odmítá bavit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Reálné mzdy porostou. Navýšení ale požerou vyšší daně a odvody

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Fiala se pořád neprobudil ze svého snu o úspěšné vládě

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme