Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Bitcoin míří k novému rekordu

Bitcoin, ilustrační obrázek
Unsplash
Lukáš Kovanda

Reklama

Bitcoin míří k novému cenovému rekordu. Cena nejstarší a nejrozšířenější virtuální kryptomince se včera přehoupla dokonce přes 62 500 dolarů. Vyšších cen dosahoval bitcoin za celou svoji historii od roku 2009 pouze v jediném týdnu letos v polovině dubna.

Bitcoin, ilustrační foto

První bitcoinový fond přichází. Kryptoměna útočí na rekord

Nejznámější kryptoměna bitcoin tento týden nekompromisně atakuje svůj půl roku starý rekord. Bitcoin se během pátečního obchodování přiblížil hranici 63 tisíc dolarů. Nadohled od dosavadního rekordu z dubna, kdy se virtuální měna prodávala za 64,9 tisíce dolaru.

Přečíst článek

Rekordní cena, které dosáhl letos 14. dubna, představuje necelých 65 tisíc dolarů. Už o tomto víkendu nebo v příštím týdnu bitcoin tuto „cenovku“ může trumfnout. Už v pondělí totiž pravděpodobně bude v USA spuštěn první tamní burzovně obchodovaný fond umožňující investice do termínových kontraktů na bitcoin.  

Konec dohadů

Spuštěním fondu společnosti ProShares by skončila osmiletá etapa dohadů a debat ohledně spuštění fondu, který umožňuje poměrně snadné investování do bitcoinu konvenčním způsobem. To by k investování od bitcoinu přivedlo další investory, kteří se dosud zdráhají do kryptoměny investovat, neboť si například nechtějí sami zakládat bitcoinové peněženky nebo překonávat jiné výzvy plynoucí stále z poměrně slabé uživatelské přívětivosti kryptoměn. Konvenční bitcoinový fond by navíc kryptoměnu v očích odborné i širší veřejnosti dále legitimizoval.  

Společnost ProShares včera později během dne aktualizovala prospekt ke uvedenému fondu, který podala americké Komisi pro burzy a cenné papíry. Pondělní datum, 18. října, je v dokumentu uvedeno jako předpokládaný termín spuštění fondu. První žádost o spuštění bitcoinového fondu byla u Komise pro burzy a cenné papíry podána už v roce 2013. Komise ale dosud všechny žádosti „smetla ze stolu“, s širokou paletou zdůvodnění, od obav z cenové manipulace po pochybnosti nad ověřováním objemu vlastnictví kryptoměny v majetku toho či onoho fondu.  

Ve Spojených státech se konvenčně obchoduje s termínovými kontrakty na bitcoin, avšak zatím nejsou činné žádné fondy, jež se na ně specializují. To se nyní tedy podle všeho změní. Jedná se o vysoce příznivou, přelomovou událost, takže rozhodně nelze vyloučit, že cena bitcoinu v blízké době překoná svoji zmíněnou rekordní úroveň z letošního dubna. 

Bitcoin ilustrační foto

Putin podpořil kryptoměny jako legální platidlo. Cena bitcoinu roste

Ruský prezident Vladimír Putin naznačil toleranci ke kryptoměnám, které ve světě čelí rostoucímu zkoumání ze stran regulátorů z obav, že by mohly sloužit pro praní špinavých peněz a kriminální aktivity. Pokles obav z kroků státních úřadů proti kryptoměnám je v poslední době mimo jiné důvodem růstu ceny bitcoinu, který ve středu překročil hranici 58 tisíc dolarů, což je nejvíce od května.

Přečíst článek

Kryptoměny, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Digitální měny centrálních bank značí návrat do feudalismu

Slovy klasika, rozmohl se nám tu takový nešvar. Je jím přirovnávání takzvaných digitálních měn centrálních bank – CBDC – ke kryptoměnám typu bitcoinu. Přirovnání je velkou dezinformací současného finančnictví.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme