Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Asociace ocení nejlepší správce majetku z České republiky i Slovenska

Asociace ocení nejlepší správce majetku z České republiky i Slovenska
CVCA / užito se svolením
 nst
nst

Manažeři private equity (PE) a venture kapitálových (VC) fondů, poradci, banky i právnické firmy. Ti všichni pomáhají růstu zejména malých a středních firem díky prostředkům PE a VC investorů. A zaslouží si za to být oceněni, říká Zuzana Picková, ředitelka asociace CVCA, která pořádá už druhý ročník soutěže CVCA Awards. Letos poprvé si ceny odnesou také správci majetku ze Slovenska. Newstream je mediálním partnerem akce.

Reklama

Oceňovat pravidelně úspěchy na poli private equity a venture kapitálu je hlavní cíl CVCA&SLOVCA Awards. Letošní ročník již zná finalisty v osmi kategoriích a členové obou asociací, tedy CVCA a SLOVCA, nyní hlasují o vítězích. 

Slavnostní předání cen vítězům proběhne 21. června 2022 v zahradách hotelu Grand Mark v Praze. Akce je na pozvání.

Oproti loňskému ryze českému ročníku se organizátoři letos rozhodli rozšířit ocenění i na slovenský trh. 

„Většina těch, kdo působí v ČR, má své aktivity i na Slovensku, a naopak,“ odůvodňuje rozhodnutí Picková

Své favority nominovali do poloviny dubna členové obou asociací, odborná porota poté vybrala vždy tři finalisty v každé kategorii. Soutěží se o nejlepší PE deal a VC deal. Cenu dostane také nejlepší PE a VC manažer či poradenská společnost. Některé kategorie jsou společné československé, některé pouze národní.

Kdo jsou finalisté jednotlivých kategorií?

V kategorii PE deal roku:

  • za Česko se o vítězství utkají:

CN Group, mezinárodní vývojářská agentura, která úspěšně ve spolupráci s fondy Genesis Capital vyřešila svoji otázku nástupnictví. Od Genesis ji před necelým rokem kopil ukrajinský obr Ciklum. 

Equa bank, kterou londýnská AnaCap Financial Partners prodala po deseti letech svého působení rakouské Raiffeisen Bank International

Quinta-Analytica, která se v současnosti řadí mezi největší poskytovatele služeb pro globální farmaceutické společnosti. Loni společnost změnila majitele. Od fondu ze skupiny Genesis koupila jeho 85procentní podíl společnost LVA Holding GmbH z portfolia BBA Capital Partners

  • za Slovenko soutěží:

Daktela, český lídr poskytující software a komplexní řešení pro komunikaci se zákazníkem, do níž zainvestovala slovenská Sandberg Capital

FinGO, nejrychleji rostoucí finanční zprostředkovatel v ČR i na Slovensku, v němž přes 40 procent vlastní fond společnosti Enterprise Investors

Titans freelancers. V lídrovi slovenského trhu outsourcingu IT freelancerů získala 15procentní podíl společnost Sandberg Capital. 

Finalisty v kategorii VC deal roku jsou:

  • za Česko 

Productboard, druhý český jednorožec s valuací 1,725 miliardy dolarů. Český softwarový start-up letos získal nový kapitál v hodnotě 125 milionů dolarů. Do nejnovější investice z kraje tohoto roku se zapojili také stávající investoři, například právě český fond Credo Ventures.

Rohlik.cz, on-line supermarket a první český jednorožec s oceněním přesahujícím miliardu eur. V roce 2021 do firmy k dosavadnímu investorovi Kaya VC (dříve Enern), přistoupili Partech a Index Ventures

Twisto Payments, platforma pro systém odložených plateb a také nejrychleji rostoucí fintech ve střední a východní Evropě. Kaya VC byla v roce 2013 prvním investorem do Twista, postupně se přidali další. V roce 2021 ho pak společně odprodali australské platební platformě Zip za 89 milionů eur. 

  •  za Slovensko

Deepnote, start-up, který vytvořil inovativní notebook a platformu pro datovou vědu, získal 20 milionů dolarů v rámci financování série A. Mezi investory nechyběl česko-slovenský Credo Ventures. 

Photoneo, technologický start-up, jehož řešení učí roboty „vidět“ a „myslet“ díky integraci průmyslového strojového vidění a umělé inteligence. Koncem loňského roku firma oznámila investici ve výši 21 milionů dolarů, mezi investory nechyběl Venture to Future Fund ani Credo Ventures.

Sensoneo, které vyvíjí a poskytuje řešení pro chytrý management odpadů, loni získalo investici ve výši dva miliony eur z Fondu Evropské rady pro inovace a fondu Venture to Future na podporu své expanze. Do společnosti už předtím investovalo také Credo Ventures.

V kategorii Impact Deal roku se do finále probojovaly:

Deafcom, vývojář softwaru pro neslyšící. Start-up zajišťuje službu online tlumočení do znakového jazyka. Pro uživatele je zdarma. Kromě Česka, kde službu využívá například Česká spořitelna, Raiffeisenbank nebo městské úřady v Praze, funguje také v Polsku, Chorvatsku a na Slovensku. Se zahraniční expanzí firmě pomohla investice od fondu Tilia Impact Ventures.

Sensoneo, inteligentní řešení pro správu odpadů, má více želízek v ohni. Soutěží i v kategorii VC deal roku.

Snuggs, která vyrábí menstruační kalhotky z materiálů s nanotechnologií a další ekologicky šetrné produkty. Cílem Snuggs je být první, kdo prorazí na trzích EU a během příštích tří let se chce stát jedničkou v celé Evropě. Zahraniční expanzi by jí měla usnadnit ivestice od Nation 1.

Finalisty v kategorii PE fund manager jsou Genesis Capital Equity, Sandberg Capital a ARX Equity Partners. V kategorii VC fund manager soutěží Credo Ventures, Kaya VC a Venture to Future Fund.

Kategorii poradců reprezentují právní kancelářě Havel & Partners, JŠK a poradenská skupina KPMG

Podrobnější informace k finalistům a další detaily soutěže naleznete na webu akce.

Ohlédnutí za loňským ročníkem

Podívejte se, jak vypadalo loňské vyhlášení vítězů do galerie:

Loni si cenu za impact transakci roku odnesl projekt DOT Glasses zainvestovaný společnostmi Tilia Impact Ventures a Nation 1. Česko-americká firma vyvinula první univerzální brýle na světě. Díky jejich snadné nastavitelnosti a variabilitě čoček sedí téměř všem a nestojí skoro nic. Mohou proto pomoci vyřešit palčivý zdravotní problém miliardy lidí, která nemá přístup nebo prostředky k řádné zdravotní péči. 

V kategorii manažer PE & VC fondu si loni cenu odnesla česká Credo Ventures, která před lety zainvestovala například do rumunské technologické společnosti UiPath. Ta za tu dobu ušla velký kus cesty a dnes se s jejími akciemi obchoduje na americké burze. 

Oceněna byla také Silke Horáková, soukromá investorka a zakladatelka Tilia Impact Ventures. Ocenění za přínos private equity dostal Jan Tauber, zakladatel Genesis Capital 

Newstream je mediálním partnerem akce. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Asociace venture kapitálu ocenily transakce roku. Zabodoval Čuprův Rohlík i slovenské Photoneo, které učí roboty vidět a myslet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme