Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eduard Nejezchleb: Železo prodražuje stavby, letos ještě ceny rudy neklesnou

Železo je drahé
Shutterstock / poskytnuto Bravo Europa
Eduard Nejezchleb

Nárůst ceny a špatná dostupnost železa mohou způsobit komplikace lidem plánujícím investici do bydlení. Zlepšení situace by mohlo přijít nejdříve v druhém čtvrtletí toho příštího, upozorňuje ve svém komentáři Eduard Nejezchleb ze společnosti Bravo Europa.

Reklama

Železná ruda je v současnosti na globálních trzích nejdražší za posledních deset let. Na počátku roku 2019 dosahovala cena jedné tuny této horniny asi 75 amerických dolarů. S uvolněním koronavirové situace a zvýšením poptávky však šla její hodnota od května loňského roku strmě vzhůru. Aktuálně vyšplhala na 215 dolarů za tunu. V tomto období tak došlo k nárůstu ceny o více než 180 procent.

Jen od letošního ledna do června vzrostla hodnota železa téměř o 30 procent. Na vině je zejména nedostatek kapacity evropských výrobců či omezené možnosti importu materiálů z ostatních kontinentů. 

Výrobní kapacity nestačí

V současné době je vývoj ceny železa, a to jak na domácím, tak i mezinárodním trhu, naprosto nepředvídatelný. Aktuální situaci ovlivňuje celá řada makroekonomických a geopolitických aspektů. Jsou jimi například rychlost návratu jednotlivých ekonomik k původnímu výkonu nebo antidumpingová a restriktivní importní politika Evropské unie vůči třetím zemím. Avšak hlavním faktorem, který tlačí a bude tlačit cenu směrem nahoru, je nedostatek kapacit jednotlivých evropských výrobců.

Výstavba bytů, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pět rad, jak řešit růst cen stavebnin při rozběhlém projektu

Ceny stavebnin opět klesnou. Jen není jasné kdy. Co má nyní dělat investor, který je uprostřed projektu a čelí enormnímu zdražení stavebních materiálů? Patero rad sepsal Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Přečíst článek

Většina výrobních firem má pro letošek již plně obsazené kapacity. Přitom jejich ceny jsou mnohdy až o 150 procent vyšší v porovnání s rokem 2020. Nárůst způsobují také omezené možnosti importu ze zemí, jako jsou Indie, Vietnam nebo Rusko. Poslední zmíněná země navíc plánuje zavést exportní cla na vývoz železa, aby bylo Rusko schopno držet lokální ceny pod kontrolou. Tento fakt okamžitě využili evropští výrobci jako ArcelorMittal ke skokovému navýšení cen.

Stavební materiály zdražují ve velkém

Enormní nárůst cen se nedotýká pouze železa, ale i dalších průmyslových kovů, dřeva či plastů. Stavební materiály jsou zároveň na trhu aktuálně velmi složitě k dostání. To nutí jak velké investory, tak obyčejné lidi odkládat plánované projekty. Ti, kteří již s realizací začali, by však s nákupem momentálně dostupného materiálu neměli otálet. Nové ceny komodit totiž koncový zákazník pocítí reálně v září nebo říjnu tohoto roku. Do té doby bude většina výrobců doprodávat skladové zásoby, které byly pořízeny za nižší kupní hodnotu v minulých obdobích.

Zlepšení nejdříve v příštím roce

Lze jen těžko předpokládat, že by v letošním roce došlo k výraznějšímu zpomalení nárůstu cen železa a dalších stavebních materiálů. Optimističtější vývoj by mohlo nabídnout nejdříve druhé čtvrtletí roku 2022, kdy by měla být již největší část poptávky nasycena. Nelze však očekávat, že dojde k razantnímu cenovému snížení na úroveň roku 2020. 

Výstavba bytů v Česku

Stavební materiál i práce zdražují, ohrožuje to projekty

Banky již evidují případy klientů, kterým došly peníze z hypotéky před dokončením stavby kvůli rostoucím cenám materiálů. Řeší to dodatečnými úvěry i změnami v projektu.

Přečíst článek

Výstavba bytů, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Jak učinit bydlení cenově dostupnější

Více a klidně i výš stavět, zároveň narovnat podmínky mezi pronajímatelem a nájemcem. Takové jsou hlavní recepty pro dostupnější bydlení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Autopůjčovna Herz

Lukáš Kovanda: Končí šéf jedné z největších autopůjčoven světa. Vaz mu zlomila katastrofální sázka na elektrovozy

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Pavel není Havel. Ač by jím byl rád. Co přinesl rok se současným prezidentem?

Přečíst článek
Myslivecký hon

Dopis čtenáře: Ač jsem lesník a myslivec, chodím do tohoto zničeného lesa smutně, již to není les

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme