Reklama

Ze sportovního trůnu do dluhů, k soudům i do vězení. Becker není jediný

Bývalá tenisová hvězda Boris Becker byl odsouzen na 2,5 roku do vězení za maření insolvenčního řízení.
ČTK / AP
Dušan Kütner

Bývalá tenisová hvězda Boris Becker, věhlasný fotbalový trenér José Mourinho, fenomenální skokan na lyžích Matti Nykänen či český hokejový reprezentant a jeden z hrdinů olympiády v Naganu Roman Čechmánek. Co mají společného? Vydělané miliony až stovky milionů korun během sportovní kariéry dokázali proměnit v dluhy, daňové úniky, soudy, bankroty a v případě Beckera i vězení.

Reklama

Boris Becker vyletěl mezi tenisovými profesionály jako raketa, když v pouhých 17 letech v roce 1985 jako první nenasazený hráč v historii vyhrál Wimbledon. Svůj drajv si šestinásobný grandslamový vítěz s českými kořeny – jeho matka pocházela z Kunína – přenesl i do osobního a potenisového podnikatelského života, v němž kromě byznysu hrálo velkou roli i profesionální hraní pokeru a pokerové turnaje. To mu ovšem ve finále přineslo vězení v délce 2,5 let, ke kterému ho odsoudil soud v Londýně za maření insolvenčního řízení a zatajování majetku v souvislosti s jeho osobním bankrotem vyhlášeném před pěti lety.

Obžalovaní zaměstnanci v kauze zmizelé nafty ze skladů Viktoriagruppe. Zleva Lubomír Novotný, Jaroslav Slavík, Miroslav Holub.

Soud poslal jednatele Viktoriagruppe za „zmizelou“ naftu na sedm let do vězení

Soud rozhodl v kauze „zmizelé“ nafty ze skladu Viktoriagruppe. Bývalého jednatele společnosti poslal na sedm let do vězení a udělil mu desetimilionový peněžní trest. Odsouzen byl i další z manažerů.

Přečíst článek

Becker byl obviněn ze „záměrného a nečestného“ převedení finančních prostředků mimo dosah věřitelů. Soudní příběh začal v roce 2017, kdy byl vyhlášen jeho osobní bankrot s dluhy přesahujícími 40 milionů liber (podle aktuálního kurzu asi 1,15 miliardy korun). Sám k tomu uvedl, že jeho kariérní výdělky byly vyčerpány rozvodem a „drahými životními závazky“, uvedla agentura Bloomberg.

Nemám nic, bránil se Becker. Ale měl

Bývalá světová jednička byla usvědčena londýnskou porotou ze čtyř trestných činů, mimo jiné za to, že skrývala majetek a půjčky ve výši 2,5 milionu liber, aby se vyhnula placení svých dluhů. Becker také podle soudu převedl téměř 427 tisíc eur (asi 10,4 milionu korun) ze svého obchodního účtu na jiné, včetně účtů svých bývalých manželek Barbary Feltusové a Sharlely Beckerové.

Otec čtyř dětí také neoznámil svůj podíl na nemovitosti v hodnotě jeden milion liber ve svém rodném městě Leimen v Německu, ukryl bankovní půjčku ve výši 825 tisíc eur a zapřel 75 tisíc akcií v technologické firmě v hodnotě 66 tisíc liber. Pro Beckera to nebyla první potíž s financemi a zákonem – již v roce 2002 byl v Německu odsouzen na dva roky podmíněně za daňové úniky a pokus o daňový únik v hodnotě 1,7 milionu eur (asi 41,4 milionu korun).

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek

Do vězení se podívala i lyžařská skokanská ikona 80. let Matti Nykänen. Čtyřnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa měl po skončení kariéry problémy s alkoholem a agresivitou. Byl odsouzen k 26 měsícům vězení po incidentu s bodnutím jednoho z hostů v roce 2004 a znovu na 16 měsíců po těžkém útoku na svou manželku v roce 2009. Celkem strávil ve vězení 13 měsíců.

Já nic, já Řepka

Pověst bouřliváka provázela většinu dospělého života i bývalého řízného fotbalového obránce a reprezentanta Tomáše Řepku. Rovněž po konci své kariéry byl odsouzen v roce 2018 na půl roku vězení za poškozování cizích práv, když propagoval sexuální služby na internetu jménem své bývalé manželky. 

V únoru 2019 byl odsouzen k 15 měsícům vězení za podvod, neboť podle obžaloby prodal luxusní auto z půjčovny, které nevlastnil. Jen o dva týdny později byl Řepka odsouzen k devíti měsícům vězení poté, co mu byly dva předchozí podmíněné tresty za řízení pod vlivem přeměněny na tresty odnětí svobody kvůli jeho dalším odsouzením. Celkem si ve vězení pobyl 226 dnů.

Podmínka pro Čechmánka. Zatím

Do podnikání se pustil i olympijský vítěz z Nagana Roman Čechmánek. Po skončení hráčské kariéry se věnoval obchodu s vínem a nemovitostmi a v roce 2013 si založil ve Zlíně vlastní minipivovar. Již o rok později byl však na Čechmánkův majetek prohlášen konkurz, v němž věřitelé nárokovali 75 milionů korun. V roce 2017 byl obviněn a později obžalován z podvodu, neboť si stavitele minipivovaru najal, i když věděl, že nemá dostatek financí. 

Italský podnikatel Calisto Tanzi

Zemřel Calisto Tanzi. Stál u jednoho z největší bankrotů evropských dějin

Jeho firma zbankrotovala kvůli chybějícím 14 miliardám eur. O peníze přišlo 100 tisíc drobných investorů.

Přečíst článek

V minulosti krajský soud Čechmánka obžaloby z podvodu třikrát zprostil, vrchní soud mu však po odvolání žalobce věc vždy vrátil k novému projednání. Letos v dubnu soud nepravomocně uložil Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Způsobená škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. Proti rozsudku se může Čechmánek odvolat.

Tvrdé Španělsko

Zemí, která vůči sportovcům postupuje velmi nekompromisně, je fotbalová velmoc Španělsko. V roce 2019 například dostal roční trest vězení za nezaplacené daně fotbalový trenér José Mourinho. Podmínečné tresty a pokuty dostali před ním i portugalský útočník Manchesteru United Cristiano Ronaldo nebo jeho bývalí spoluhráči z Realu Madrid Chorvat Luka Modrič a Brazilec Marcelo Vieira. Za daňové úniky byl odsouzen na 21 měsíců také Argentinec Lionel Messi z Paris Saint-Germain.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Z tenisového trůnu na dno. Byl jsem nikdo, prohlásil Boris Becker po návratu z vězení

Z tenisového trůnu na dno. Byl jsem nikdo, jen číslo, prohlásil Boris Becker po návratu z vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme