Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: Dubnová inflace překročila 13 procent

nákup (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Meziroční inflace v dubnu zřejmě překonala 13procentní úroveň. Podle odhadů ekonomů, které ČTK oslovila, inflace stoupla na průměrných 13,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Za nárůstem jsou především zvyšující se náklady na bydlení včetně energií a zdražování potravin. Český statistický úřad zveřejní data o dubnové inflaci v úterý. Vrchol inflace lze podle ekonomů čekat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

Reklama

"V meziročním srovnání do celkové inflace v dubnu opět až na výjimky přispívaly všechny oddíly spotřebního koše. Nejvíce přitom oddíl bydlení a to především díky imputovanému nájemnému a elektřině se zemním plynem. V oddílu doprava ceny pohonných hmot sice v dubnu meziměsíčně poklesly, avšak v meziročním srovnání do inflace stále citelně přispívaly. V dubnu dále zrychlovala meziroční inflace u potravin," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. S velmi vysokým meziročním růstem spotřebitelských cen je podle něj nutné počítat i v dalších měsících. "Inflace by mohla kulminovat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí mezi 14 až 15 procenty," dodal.

Podobně vývoj vidí hlavní ekonom Creditas Petr Dufek. "Inflaci i v dubnu táhly nahoru především náklady na bydlení a potraviny. Zejména u elektřiny a plynu stále ještě dochází k přizpůsobení finálních cen pro domácnosti tržním cenám. U potravin dochází k soustavnému zdražování, nicméně ten největší posun cen nahoru je zřejmě ještě před námi," odhadl. I Dufek očekává, že inflace bude kulminovat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

Ve srovnání s předchozím měsícem by ale měl růst cen zpomalit, odhadl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. "Důvodem pro snížení tempa inflace je oproti březnu již umírněnější vývoj cen elektřiny a zemního plynu. To samé platí i pro ceny u čerpacích stanic, které jsou nadále vysoké, ale meziměsíčně ubraly," uvedl. Meziměsíčně by se růst spotřebitelských cen měl podle něj dostat pod jedno procento.

Češi v roce 2022 utratí za dárky ke Dni matek 410 milionů korun. Hlavně za květiny, šperky a kosmetiku

Češi letos utratí za dárky ke Dni matek 410 milionů korun. Hlavně za květiny, šperky a kosmetiku

Na zítra letos připadá Den matek. Obchodníci, včetně e-shopů, proto registrují nebo ještě očekávají zvýšené tržby. A to zejména za květiny, šperky, kosmetiku a delikatesy a sladkosti. Češi letos v souhrnu za tyto dárky utratí 410 milionů korun, přibližně o 60 milionů korun více než loni. Za vyšší výdaje může zejména rapidní inflace, ale z menší části také popandemické otevření ekonomiky a související oživení spotřeby domácností.

Přečíst článek

Premiér České republiky Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Nezvládnutá inflace a závislost na ruském plynu. Česku poprvé za 25 let hrozí snížení ratingu

Agentura Fitch očekává, že schopnost České republiky splácet své dluhy se bude zhoršovat. Vláda se musí zaměřit na řešení energetické krize, inflaci utrženou ze řetězu a podpořit hospodářský růst, nabádá prestižní agentura, jejíž doporučení má vliv na podmínky úvěrování státu na globálním trhu.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB čeká letos inflaci přes 13 procent, ekonomika poroste zvolna

Česká národní banka výrazně zvýšila odhad inflace. Letos ji čeká na průměrných 13,1 procenta. Únorová prognóza přitom počítala s 8,5procentní inflací. Ekonomové také zhoršili odhad letošního růstu HDP na 0,8 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou představil guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme