Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z čeho Ukrajina financuje svou obranu? Válečné dluhopisy, měnový fond, EU či Světová banka

ukrajinský voják
čtk
Dušan Kütner

Celkem 7,53 miliardy dolarů (asi 169 miliard korun) dosud získala Ukrajina na financování zejména vojenské obrany proti ruské agresi trvající bezmála dva měsíce. Z čeho peníze pocházejí? Nejvíce zatím Kyjev získal z prodeje válečných dluhopisů, a to 1,53 miliardy dolarů. Výrazně ale přispěly i Mezinárodní měnový fond, ukrajinská centrální banka, EU či Evropská investiční banka, vyplývá z analýzy agentury Bloomberg. V číslech ale například nejsou zahrnuty tři miliardy dolarů pomoci od USA, ani pomoc z ČR.

Reklama

Finanční pomoc posílá Ukrajině v době ruské invaze na její území řada států i světových finančních institucí. Zatím nejvíce kyjevská vláda získala z prodeje válečných dluhopisů, celkem 1,53 miliardy dolarů. Mezi největšími přispěvateli jsou i Mezinárodní měnový fond, Světová banka, Evropská unie, Evropská investiční banka či Francie a Kanada. Druhou největší částku z celkových 7,53 miliardy dolarů uvolnila ukrajinská centrální banka, uvedla agentura Bloomberg.

Zdroje financování Ukrajiny v době ruské invaze (v miliardách dolarů):

Válečné dluhopisy 1,53
Mezinárodní měnový fond 1,40
ukrajinská centrální banka 1,37
Světová banka 1,00
EU 0,79
Evropská investiční banka 0,70
Francie 0,33
Kanada 0,24
Itálie 0,12
Švédsko 0,05
celkem 7,53

zdroj: ukrajinské ministerstvo financí, Bloomberg

Ukrajina i kvůli výnosnosti dluhopisů jedná s Evropskou unií a USA o vytvoření takzvaného mírového dluhopisu pro drobné investory, který má pomoci financovat válečné úsilí a rekonstrukci. Evropská komise podle osoby obeznámené s diskusemi nabídla radu a roli prostředníka s národními orgány v unii, který by dohlížel a schvaloval prodej nových dluhopisů. Představitelé EU a Ukrajiny o této záležitosti jednali, uvedl Bloomberg s odkazem na svůj zdroj.

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buče

Rusko může za válku tvrdě zaplatit v reparacích. Ukrajina má šanci na biliony korun

Otázka válečných reparací se brzy dostane na scénu. Válka není u konce, ale Ukrajina sčítá škody. Bude z toho velká právní bitva.

Přečíst článek

Podobně v USA mluvil Kyjev s Komisí pro cenné papíry a burzu (SEC), podle zdroje obeznámeného se situací, který hovořil pod podmínkou anonymity, protože diskuse nejsou veřejné. Ukrajinská vláda je podle něj zastoupena mezinárodní právnickou firmou v USA s cílem vytvořit nabídku dluhopisů registrovaných SEC.

Šance pro drobné investory

Místní aukce válečných dluhopisů pomohly Ukrajině získat ekvivalent 1,5 miliardy dolarů od začátku invaze 24. února, která vyvolala vlnu mezinárodní podpory pro Kyjev a řadu sankcí proti Rusku. Vzhledem k tomu, že ukrajinská ekonomika se má letos propadnout až o polovinu, její finanční šéfové se snaží otevřít prodej dluhopisů širší skupině investorů, nejen těm institucionálním.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinu čeká šílená recese. Hospodářství jí propadne o 40 procent

S krutým odhadem přišlo ministerstvo hospodářství Ukrajiny, které zároveň uvedlo, že za první čtvrtletí ukrajinská ekonomika propadla o 16 procent. Stát vedený prezidentem Volodymyrem Zelenským chystá programy na podporu vybraných sektorů, zejména těch klíčových pro fungování armády. Již dříve prezident ohlásil částečnou ekonomickou reformu, například zrušení daně z přidané hodnoty.

Přečíst článek

Ukrajina uvedla, že na obnovu bude potřebovat nejméně půl bilionu dolarů a ztráty z nepřátelských akcí již jdou do desítek miliard dolarů. Celková finanční podpora dosud přislíbená Ukrajině, s výjimkou humanitární a vojenské pomoci, minulý měsíc přesáhla 10 miliard dolarů.

Německý kancléř Olaf Scholz tento týden řekl, že bude pracovat během svého národního předsednictví v G7 na tom, aby pomohl Ukrajině zajistit pomoc ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun), o kterou požádala.

Česko zatím podle dostupných údajů ministerstva obrany poskytlo vojenský materiál a zbraně za zhruba 1,1 miliardy korun.

Tři miliardy dolarů od USA

V číslech Bloombergu není zahrnuta pomoc od Spojených států. USA 21. dubna oznámily, že poskytnou Ukrajině další přímou pomoc ve výši 500 milionů dolarů (asi 11 miliard korun) na nezbytné vládní operace. 

Pole kukuřice na Ukrajině v čase válečného konfliktu

Zaminovaná pole a nedostatek hnojiv a paliva sníží sklizeň na Ukrajině o polovinu, ceny potravin dál porostou

Až polovina letošní sklizně na Ukrajině, která patří s Ruskem k hlavním světovým producentům obilí, by mohla být zničena válkou. Důvodem je nejen aktuální ruská invaze na Ukrajinu, ale i nedostatek hnojiv a paliva pro zemědělské stroje bránící výsadbě. To vše přispěje k většímu nedostatku zemědělských plodin ve světě a vyšší ceně potravin, která už nyní rapidně roste, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

K tomu z USA na Ukrajinu zamíří další balík vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (asi 18 miliard korun). Pomoc je podle Bílého domu určena pro „frontové linie svobody" a zahrnuje munici, dělostřelecké zbraně či taktické drony. Celková hodnota americké vojenské pomoci Ukrajině od doby, kdy ji Rusko v únoru napadlo, tak nyní přesahuje tři miliardy dolarů (67 miliard korun).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme