Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zaminovaná pole a nedostatek hnojiv a paliva sníží sklizeň na Ukrajině o polovinu, ceny potravin dál porostou

Pole kukuřice na Ukrajině v čase válečného konfliktu
ČTK
Dušan Kütner
duk

Až polovina letošní sklizně na Ukrajině, která patří s Ruskem k hlavním světovým producentům obilí, by mohla být zničena válkou. Důvodem je nejen aktuální ruská invaze na Ukrajinu, ale i nedostatek hnojiv a paliva pro zemědělské stroje bránící výsadbě. To vše přispěje k většímu nedostatku zemědělských plodin ve světě a vyšší ceně potravin, která už nyní rapidně roste, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Sklizeň některých nejdůležitějších plodin Ukrajiny by se letos mohla snížit na polovinu, což by ohrozilo její pozici významného vývozce a zhoršilo již tak omezené celosvětové dodávky. K ruské invazi dochází v době, která je pro plodiny klíčová. Ukrajinští farmáři právě začali sázet kukuřici a slunečnici, jejich práci ale brzdí nastražené polní miny a nedostatek paliva a hnojiv. U pšenice, která byla zaseta měsíce před válkou, je část polností obsazena vojsky, uvedl Bloomberg.

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že ukrajinské přístavy jsou obsazené nebo blokované Rusy a tedy zavřené, farmáři zvažují přechod na plodiny vhodnější pro místní spotřebu než pro vývoz. I v této rané fázi vegetačního období ale vypadá situace bezútěšně –  analytici předpokládají pokles produkce mezi 30 a 55 procenty v závislosti na plodině. To zvyšuje riziko nedostatku klíčových základních potravin a může dále zvýšit globální ceny potravin, které jsou již nyní rekordní.

„Je celkem jasné, že nic nebude normální," řekl generální ředitel kyjevské zemědělské společnosti IMC Alex Lissitsa. „Pokud nemáte palivo, nemůžete zasadit na obrovském množství hektarů," uvedla analytička společnosti Maxigrain Elena Nerobova. „Někteří farmáři stále nemají přístup k semenům a hnojivům. I když za ně již zaplatili, dodavatelský řetězec dodávek nefunguje tak, jak by měl,“ dodala.

Sklizeň kukuřice na Ukrajině a odhad pro letošní rok (v milionech tun):

pramen: Bloomberg, USDA, odhad pro rok 2022 UkrAgroConsult

Ukrajina je klíčovým přepravcem kukuřice, slunečnicového oleje a pšenice, ale jejich export se od vypuknutí války propadl. Přestože Ukrajina zvýšila převoz po železnici přes svou západní hranici, dané objemy jsou jen zlomkem běžného námořního obchodu.

Toto narušení vyhnalo globální ceny plodin minulý měsíc na historické maximum a vyvolalo obavy o potravinovou bezpečnost na Blízkém východě a v Africe, které jsou domovem některých hlavních ukrajinských zákazníků. Je to také dusivé příjmy pro místní farmáře, kteří mají nyní další bolesti z toho, že při sklizni může dojít k vyčerpání zásob, když nové plodiny soupeří se zatíženým obilím.

Pekař Roman Teisler: Kolik bude stát chleba? Pšenice je kvůli dění na Ukrajině dvakrát dražší, energie třikrát

Pekárna Adélka je fenomén. V Pelhřimově funguje už od roku 1990. Obrat čtvrt miliardy korun, tři sta zaměstnanců. Je to rodinná firma, kterou dlouhé roky vede syn zakladatele Roman Teisler. Podnik má vlastní mlýn, vyrábí a prodává víc než tisíc produktů. Chleba, sladké pečivo, rohlíky. Je lokálním lídrem. Jak vlastně funguje pekárenský byznys? Zdraží dramaticky chleba, jak se o tom nyní píše?

Přečíst článek

Kukuřice, jejíž pěstování je relativně nákladné, čelí jedné z největších produkčních nejistot, řekl ve středu šéf UkrAgroConsult Sergey Feofilov. „Sklizeň klesne na 19 milionů tun podle aktuální situace výsadby, což je méně než polovina loňské úrovně,“ uvedl.

Jsou ale i méně pesimistické odhady – například konzultantská společnost Barva Invest očekává pokles sklizně kukuřice na 29,5 milionu tun. I to  je stále asi devět milionů tun pod předválečným odhadem a daleko za rekordními 41,9 milionu tun z roku 2021. 

Další odhady sklizně plodin na Ukrajině:

plodina odhad zdroj
pšenice 16,7 milionu tun, meziroční pokles o polovinu Barva Invest
slunečnice pokles o 30 až 40 procent Maxigrain
obiloviny a olejnatá semena pokles na 53,3 milionu tun, tedy o polovinu APK-Inform

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinu čeká šílená recese. Hospodářství jí propadne o 40 procent

S krutým odhadem přišlo ministerstvo hospodářství Ukrajiny, které zároveň uvedlo, že za první čtvrtletí ukrajinská ekonomika propadla o 16 procent. Stát vedený prezidentem Volodymyrem Zelenským chystá programy na podporu vybraných sektorů, zejména těch klíčových pro fungování armády. Již dříve prezident ohlásil částečnou ekonomickou reformu, například zrušení daně z přidané hodnoty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme