Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinu čeká šílená recese. Hospodářství jí propadne o 40 procent

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

S krutým odhadem přišlo ministerstvo hospodářství Ukrajiny, které zároveň uvedlo, že za první čtvrtletí ukrajinská ekonomika propadla o 16 procent. Stát vedený prezidentem Volodymyrem Zelenským chystá programy na podporu vybraných sektorů, zejména těch klíčových pro fungování armády. Již dříve prezident ohlásil částečnou ekonomickou reformu, například zrušení daně z přidané hodnoty.

Reklama

Ukrajinská ekonomika může letos kvůli válce klesnout až o 40 procent. Podle agentury Interfax-Ukrajina o tom informovalo ministerstvo hospodářství v Kyjevě, které zároveň ohlásilo pokles výkonu ukrajinské ekonomiky o 16 procent za první čtvrtletí tohoto roku.

„Ruská agrese proti Ukrajině zásadně změnila naši ekonomiku. Naše prognóza poklesu hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí roku 2022 je 16 procent a celkový roční pokles by mohl dosáhnout 40 procent,“ citovalo prohlášení ministerstva hospodářství prvního náměstka tohoto úřadu Denyse Kudina.

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Přečíst článek

Nejvíce jsou podle něj postižena ta odvětví, kde není možné pracovat na dálku - zejména letecká a námořní doprava či některé služby. Zároveň Kudin uvedl, že v posledních deseti dnech začala ekonomika oživovat. Lidé v regionech stranou válečného konfliktu se vrací do práce a zemědělci začali se setím.

Chystají se podpůrné programy pro zemědělství či armádní průmysl

Ministerstvo dále uvedlo, že v procesu hospodářské obnovy bude Ukrajina věnovat zvláštní pozornost podpoře odvětví, která přímo podporují živobytí občanů a rovněž posilují obranyschopnost státu. „Jedná se o zemědělství, potravinářství, maloobchod, veřejné a energetické služby, průmyslová odvětví pracující na zakázkách spojených s mobilizací,“ uvedlo ministerstvo.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová minulý týden uvedla, že HDP Ukrajiny může kvůli ruské vojenské agresi klesnout o třetinu předválečné úrovně. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) letošní pokles odhaduje na 20 procent. Podle hlavní ekonomky této banky Beaty Javorcikové se vojenské aktivity odehrávají na území, které představuje 60 procent HDP z období před vypuknutím epidemie nemoci covid-19.

V roce 2021 vzrostl ukrajinský HDP o 3,4 procenta, o rok dříve naopak klesl o 3,8 procenta.

Rinat Achmetov

Ve válce s Putinem bere Zelenskyj na milost jinak kontroverzního oligarchu

„Bojujeme za společný cíl, zachránit Ukrajinu. Rozpory ponechávám stranou,“ tvrdí ukrajinský miliardář Rinat Achmetov. Na změnu postoje nejbohatšího Ukrajince, který se před ruskou invazí na Ukrajinu ke vztahu obou zemí nevyjadřoval, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Češi se otřepali z inflace, po půldruhém roce už zase začínají utrácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme