Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volby v příštím roce budou o polovinu dražší

Volební urna, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Výdaje na volby ze státního rozpočtu vzrostou v příštím roce proti letošku o víc než polovinu. Zatímco letošní rozpočet počítá s částkou 697 milionů, v příštím roce to má být až 1,1 miliardy korun.

Reklama

Voliči budou v příštím roce vybírat své zástupce do třetiny Senátu a také nové komunální zastupitele. Úřady také budou připravovat nové prezidentské volby, které se uskuteční na začátku roku 2023. Pravděpodobně se také budou během roku konat volby v obcích, kde se rozpadlo obecní zastupitelstvo. V letošním roce, již v tento pátek a sobotu, budou občané volit nové poslance.

Na příspěvek politickým stranám vyčleňuje návrh rozpočtu pro příští rok 593 milionů korun, což je zhruba o tři miliony víc než letos. Stát vyplácí stranám za každého poslance nebo senátora 900 tisíc korun ročně, za každého krajského zastupitele nebo zastupitele hlavního města Prahy 250 tisíc korun. Kromě toho mají strany, které získaly ve sněmovních volbách nejméně tři procenta hlasů, nárok na roční dotaci od šesti do deseti milionů korun podle volebního zisku.

Elton John

Kouzlu daňových rájů propadl i Elton John nebo Shakira

Služeb offshorových firem nevyužívají jen politici nebo členové královských rodin. Přes daňové ráje mimo pozornost finančních úřadů prohnaly svoje peníze i sportovní nebo pěvecké hvězdy. Některé měly na svých účtech i více než 10 milionů dolarů.

Přečíst článek

Za každý hlas stokoruna

Ministerstvo financí uvádí, že podle zákona náleží příspěvek na mandát té straně nebo hnutí, na jejichž kandidátní listině byl poslanec, senátor, krajský zastupitel nebo zastupitel Hlavního města Prahy zvolen. Nezáleží přitom na tom, zda daná politická strana nebo hnutí kandidovala ve volbách samostatně nebo v koalici.

Za každý hlas, který strana, hnutí nebo koalice ve sněmovních volbách získá, dostane ze státního rozpočtu stokorunu. Volební zákon charakterizuje tuto dotaci jako příspěvek na úhradu volebních nákladů. Přísluší ale jen seskupení, které obdrží ve volbách nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů. Výše zásahu do státní pokladny proto závisí i na volební účasti. Na letošní rok je pro tento účel vyhrazeno téměř 670 milionů korun.

Daniel Craig v poslední bondovce No Time to Die

Poslední bondovka v českých kinech vydělala 20 milionů za čtyři dny

Zatím poslední film o britském agentovi Jamesi Bondovi Není čas zemřít je extrémně úspěšný kasový trhák. Za čtyři dny od svého uvedení do kin se stal nejvýnosnějším filmem letošního roku, píše The Guardian. V Česku ho za první víkend vidělo skoro 118 tisíc diváků a utržil téměř 21 milionů korun.

Přečíst článek

"Zákonem přitom není blíže určen způsob rozdělení tohoto příspěvku mezi politické strany a hnutí sdružené v koalici. Dělení příspěvku je tak vnitřní věcí dotčené koalice a závisí na dohodě jednotlivých stran a hnutí v ní sdružených. Příspěvek na úhradu volebních nákladů je poté ze strany ministerstva financí uhrazen na základě této dohody," uvedlo ministerstvo financí.

>>>>>>Více o volbách do sněmovny sledujte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme