Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřela česká popová legenda, zpěvačka Hana Zagorová. Bylo jí 75 let

Hana Zagorová
ČTK

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová. O úmrtí devítinásobné držitelky ocenění Zlatý slavík informovala televize CNN Prima News. Informaci o jejím úmrtí televizi sdělil zpěvaččin manažer Luboš Kříž. Serveru Extra.cz úmrtí potvrdil její manžel Štefan Margita.

Reklama

Zagorovou dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Pink Floyd - Experience
video

Pink Floyd složili píseň pro Ukrajinu. První novou skladbu po třiceti letech

Britská hudební skupina Pink Floyd složila novou píseň, první od roku 1994, a to na podporu Ukrajiny, bránící se před útokem Ruska. Skladba "Hey, Hey, Rise up!" (Hej, hej, povstaň!) má posloužit ke shromáždění prostředků pro humanitární účely, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní ať už od českých autorů či zahraničních coververzí, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, v osmdesátých letech tvořila trio s Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem. K hitům, které lze dodnes slyšet z rádií, patří Asi, asi, Duhová víla, Ta pusa je Tvá, Biograf láska, Nešlap nelámej, Hej, mistře basů,  Mimořádná linka (Praha-Tokio) a další.

Zagorová prodala během dlouhé kariéry miliony desek a byla jednou z nejvíce komerčně úspěšných českých zpěvaček za předchozího režimu i po roce 1989. V červnu 1989 ale podepsala petici Několik vět, v níž hnutí Charta 77 požadovalo propuštění politických vězňů a svobodu slova. Byla jí zastavena činnost a až do pádu komunistického režimu nesměla veřejně vystupovat.

Pozornost jí kvůli tomu věnoval i tehdejší šéf komunistické strany Milouš Jakeš ve svém památném projevu k dalším soudruhům z července 1989, ve kterém chtěl mimo jiné vyvolat negativní emoce vůči špičkám tehdejšího showbyznysu, které petici podepsaly. „Ti umělci, kteří to podepsali. Žádnej z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni. Dostávám jednou ročně výpis… seznam těch umělců, kteří berou nad těch sto tisíc korun. No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno… ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další ne 600, milion, dva miliony berou. Jandové a jiní každý rok. Ti náhodou neprotestovali,“ uvedl tehdy.

V roce 2014 převzala diamantovou desku Supraphonu za deset milionů prodaných zvukových nosičů. O rok později byla akademiky uvedena do Síně slávy při hudebních cenách Anděl. Zatím poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018.

David Bowie (1947-2016)

Po Dylanově či Springsteenově katalogu změnilo majitele i dědictví po Bowiem

Rok 2021 se zapíše do dějin hudebního průmyslu jako rok zásadních změn ve vlastnictví tvorby největších hudebních hvězd světové rockové scény. Poté, co práva na svou celoživotní tvorbu prodali za stovky milionů dolarů Bob Dylan, Bruce Springsteen, Paul Simon či Neil Young, nového majitele získal i katalog písní před pěti lety zesnulého Davida Bowieho. Práva od jeho dědiců koupila Warner Chappell z mediálního konglomerátu Warner odhadem za čtvrt miliardy dolarů (asi 5,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zemřel spisovatel Milan Kundera, bylo mu 94 let

FOTOGALERIE: Milan Kundera zemřel. Jednomu z nejslavnějších českých spisovatelů bylo 94 let

Přečíst článek
Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021

Proč zemřel miliardář Kellner? Vyšetřování příčin tragické nehody vrtulníku se opožďuje

Přečíst článek
Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování, stoupl zájem o vinyly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme