Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Varování pro Rakousko. Tamní ekonomika neporoste tak, jak se čekalo

Salzburk
iStock
 ČTK

Vyhlídky rakouské ekonomiky se podle tamních hospodářských institutů zhoršily. Institut WIFO nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Rakouska se v letošním roce zvýší pouze o 0,2 procenta, zatímco ještě v prosinci letošní růst odhadoval na 0,9 procenta.

Reklama

Institut navíc poukázal na nejistotu panující kolem dodávek plynu do Rakouska. Ta souvisí se záměrem Ukrajiny ukončit tranzit ruského plynu přes své území dál na západ Evropy.

„Zemní plyn z Ruska je důležitým zdrojem energie pro domácí podniky i domácnosti. Existují sice alternativní zdroje, je však otázkou, zda bude možné zajistit dostatečné množství, a také jaká bude cena,“ uvedl institut. V lednu se dodávky z Ruska na celkovém dovozu plynu do Rakouska podílely 97 procenty, upozornila agentura APA.

Odhad letošního růstu rakouské ekonomiky dnes snížil také institut IHS, a to na 0,5 procenta. Dosud počítal s růstem o 0,8 procenta. „Slabý hospodářský růst v současnosti silně souvisí s psychologickými faktory,“ uvedl podle agentury APA šéf institutu WIFO Gabriel Felbermayr při prezentaci prognóz. Rakouským domácnostem podle něj nechybějí peníze, ale důvěra.

Japonský jen

Lukáš Kovanda: Po 15 letech končí bizarní a rozporuplná éra záporných úrokových sazeb

Poprvé od července 2009 se na světě nenachází ani jediná centrální banka, která by měla svoji základní úrokovou sazbu v záporu. Japonská centrální banka totiž svoji sazbu zvýšila z úrovně -0,1 procenta do pásma od nuly do 0,1 procenta. Sazbu zvyšovala poprvé po sedmnácti letech.

Přečíst článek

Ředitel institutu IHS Holger Bonin je sice ohledně vývoje spotřeby domácností o něco optimističtější, obává se ale špatné nálady mezi podniky. Podle Bonina však není ze strany vlády zapotřebí rozsáhlejší program na podporu ekonomiky, ale spíše „malé signály“, například konkrétní kroky ke snížení byrokratické zátěže podniků.

Institut WIFO upozornil, že hospodářský růst v současnosti brzdí také vysoké úrokové sazby v eurozóně. Předpokládá, že ekonomická aktivita v eurozóně i v samotném Rakousku se začne zlepšovat zhruba v polovině letošního roku, kdy se očekává, že Evropská centrální banka (ECB) zahájí snižování úrokových sazeb.

WIFO předpovídá, že růst rakouské ekonomiky v příštím roce zrychlí na 1,8 procenta. Podle institutu IHS bude hospodářský růst činit 1,5 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme