Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V zemědělství pracuje méně než 100 tisíc lidí

Zemědělství bojuje s nedostatkem pracovníků
Pixabay

Devět z deseti firem a podnikatelů pracujících v zemědělství se potýká s nedostatkem pracovníků. Situaci mají zachránit snazší podmínky pro přijímání Ukrajinců.

Reklama

Počet pracovníků v zemědělství loni meziročně klesl o 0,2 procenta na 98 800 lidí. Uvádí to ministerstvo zemědělství ve Zprávě o stavu zemědělství, tedy takzvané Zelené zprávě. Dokument dostane pro informaci v pondělí vláda. Podle mluvčí Agrární komory Barbory Pánkové je v zemědělství zaměstnán nedostatečný počet lidí, podniky shánějí pracovníky.

Podíl zaměstnanců na celém hospodářství byl loni stejně jako o rok dřív 1,9 procenta. Podle dokumentu bylo 71,1 procenta lidí placenou pracovní silou, 28,9 procenta byly neplacené pracovní síly, tedy hospodáři nebo vypomáhající členové jejich rodin.

Kombajn, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Klima se hroutí. A pšenici se pořád daří

V Česku je největší oteplení za posledních 2100 let. Tedy od doby, kdy tady místo lidí pobíhali vlci a medvědi. Od doby, kdy se ještě nenarodil Ježíš Kristus, až do současnosti. To je sdělení expertů na klima z České Akademie věd. Údaje prý vyčetli z letokruhů stromů. Odborně řečeno, data vyplynula z dendrochronologických záznamů.

Přečíst článek

„Potíže se sháněním pracovníků pociťuje podle ohlasů z naší členské základny 90 procent zemědělských podniků. Se zajištěním pracovní síly se nejvíce potýká živočišná výroba, chybí především ošetřovatelé zvířat, ale také lidé s hlubšími znalostmi ohledně péče o zvířata nebo krmivářství. V rostlinné výrobě nejvíce scházejí lidé na sezonní práce na polích, sadech, vinicích a chmelnicích, dále opraváři a řidiči zemědělských strojů nebo agronomové. Zemědělské podniky situaci řeší tím, že se po posilách poohlížejí v zahraničí,“ uvedla mluvčí komory.

Jak přilákat Ukrajince?

O potížích hovoří také ministerský dokument, podle kterého se problém se získáváním pracovníků loni prohluboval, v sektoru byla dvojnásobná míra volných pracovních míst (11,4 procenta) ve srovnání s průmyslem (4,5 procenta) i celkovým národním hospodářstvím.

„Například jen na sezonní práce přijíždí každý rok do Česka kolem 20 tisíc lidí. Uvítali bychom proto zjednodušení systému pro najímání zahraničních pracovníků, především z Ukrajiny. Potíže způsobují například problémy s uznáním řidičského oprávnění na traktor a další zemědělské stroje u pracovníků ze třetích zemí,“ dodala mluvčí komory.

Podle ní postupuje digitalizace a mechanizace, ale jsou činnosti, které se bez živých pracovníků neobejdou. „Jedná se například o každodenní péči a dohled nad hospodářskými zvířaty, aby byl zajištěn jejich pravidelný režim a pohoda. V rostlinné výrobě se pak ručně musí sklízet třeba hrášek nebo meruňky určené pro přímou konzumaci. Na tyto práce bohužel chybí lidé a situace se rok od roku zhoršuje. Připisujeme to stárnutí populace současných pracovníků v zemědělství a zároveň neprobíhá mezigenerační výměna v tomto oboru,“ uzavřela mluvčí.

Podle zprávy činila průměrná zemědělská mzda loni 28 609 korun, v průmyslu šlo o 34 528 korun a celkem v národním hospodářství o 35 611 korun. V zemědělství tak podle dokumentu vzrostly mzdy meziročně o 4,9 procenta, což byl rychlejší nárůst než v celém hospodářství.

Uživatelské recenze

Nečekané dopady pandemie. Lidé nechtějí cash a hodnotí zboží na síti

Nárůst uživatelských hodnocení může proměnit reklamní trh a změnit to, jak budeme v budoucnu platit za zboží a služby. Češi jsou však oproti vyspělému světu stále trochu specifičtí.

Přečíst článek

Hyundai Tucson

Studie: Zelené nároky prodražují nová auta. Letos možná až o desetinu

Ceny nových osobních aut vzrostly ve druhém čtvrtletí v porovnání se začátkem roku o 2,3 procenta. Za rok by tak současným tempem mohly vozy zdražit téměř o deset procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme