Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní boom v USA skončil, ubylo kupců. Nemovitosti už zlevňují, říká přední realitní hráč

Realitní boom v USA skončil, ubylo kupců. Nemovitosti už zlevňují, říká přední realitní hráč
Hines / užito se svolením
Dušan Kütner
duk

Rostoucí úrokové sazby stanovené americkou centrální bankou se už promítají do vyšších nákladů na financování bydlení a dále tlumí realitní poptávku. Podle jednoho z největších hráčů na světovém realitním trhu, společnosti Hines, se tak realitní boom v USA zastavil a ceny nemovitostí již začaly klesat, píše agentura Bloomberg. Evropa by měla nastavený trend následovat.

Reklama

Americký i evropský trh s nemovitostmi zaznamenal posun cen směrem dolů, protože kupců začalo ubývat. Podle Davida L. Steinbacha, globálního investičního ředitele společnosti Hines, jednoho z největších investorů do nemovitostí na světě, ceny v některých oblastech klesly o přibližně pět až deset procent ve srovnání s předchozím rokem, přičemž Evropa sleduje trajektorii stanovenou v USA. „Myslím, že nás čeká několik drsných měsíců," řekl. „Letos to budou rozbouřené vody,” dodal.

hypotéky, domeček, dětská kresba

Hypoindex: Průměrná sazba atakuje šest procent. Zdražování hypoték by se mohlo zastavit v létě

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu se v červnu přiblížila hranici šesti procent ročně.

Přečíst článek

Firmy přehodnocují plány expanze ve světle vyšších nákladů, řekl Steinbach v rozhovoru agentuře Bloomberg v Abu Dhabí. Rostoucí úrokové sazby se promítají do vyšších nákladů na financování a dále tlumí poptávku, dodal. „Vyšší inflace si bezpochyby razí cestu do soukromých nemovitostí,” řekl Steinbach. 

Nemovitosti mohou poskytnout ochranu proti inflaci, protože některé pronájmy jsou indexovány tak, aby zohledňovaly rostoucí ceny. Ale více než deset let nejnižších sazeb a chudokrevných výnosů na dluhopisových trzích vytlačily ceny na rekordní úroveň v mnoha oblastech, takže byly zranitelné vůči rostoucím výpůjčním nákladům.

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Společnost Hines se sídlem v Houstonu v Texasu spravuje nemovitostní aktiva v hodnotě asi 90 miliard dolarů a působí ve 27 zemích. Steinbach se v Abú Dhabí setkal s některými investory do svých fondů, kteří s ním také spolupracují na projektech. 

Co se týče kancelářských prostor, trh byl nejvíce zasažen v USA, řekl Steinbach, přičemž poptávka po nájemním bydlení také začíná klesat. „Někteří investoři mají určité problémy se získáním financování, takže to samo o sobě snižuje nabídku,” řekl. 

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

HB Index: Zájem o investiční byty pokračuje. Prodávají se o pětinu dráž než loni

Ceny nemovitostí v Česku v letošním prvním čtvrtletí pokračovaly v rychlém růstu, vyplývá z HB Indexu Hypoteční banky. Byty zdražily meziročně o 20,6 procenta, rodinné domy o 19,6 procenta a pozemky o 23,7 procenta, což je za 11 let zveřejňování indexu dosud nejvíc. Zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou zatím růst nezpomalilo, uvedl předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiří Feix.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Přečíst článek
Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme