Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Technická chyba vyvolala chaos na burze kovů v Londýně. S niklem se už zase neobchoduje

Nikl, kov,
iStock

Nikl byl zpět, ale jen na chvíli. Po týdenní pauze se ve středu na Londýnské burze s kovy (LME) začalo s tímto výrobním kovem obchodovat. A podle nových pravidel omezujících velké cenové výkyvy. Šotek se vloudil a burzou prošly i transakce pod stanoveným limitem. Burza tak obchodování opět zastavila a pracuje na odstranění technické závady.

Reklama

Londýnská burza kovů týden poté, co pozastavila nákupy a prodeje niklu, dnes opět otevřela svůj parket, a to s novými pravidly. Chce se vyvarovat situaci z minulého týdne, kdy cena během jediného dne vyletěla o 250 procent a krátce před bezprecedentním zásahem burzy prorazila hranici 100 tisíc dolarů za tunu. Jen několik hodin po spuštění se ale vyskytly technické potíže a obchodování s niklem muselo být opět pozastaveno.

Technickou závadu a pokusí burza odstranit co nejdříve. Obchody, které proběhly pod denním limitem, budou zrušeny, informuje CNBC.

Vítězové a poražení

Snaha LME omezit pohyb ceny niklu pravděpodobně zabolí několik nemalých finančních hráčů. Nepříčetní vztekem jsou nyní hlavně hedgeové fondy, ale i další finanční investoři, kteří minulý týden sázeli na to, že ceny niklu dále porostou. Těšili se na tučné zisky, ale pak LME pozastavila nákupy a prodeje, a navíc zrušila obchody v hodnotě 3,9 miliardy dolarů (přes 88 miliard korun). Někteří manažeři hedgeových fondů veřejně kritizovali burzu za zásah do volného trhu.

Paládium, ruda drahého kovu

Cenové veletoče paládia. Automobilky zvažují, že přejdou na levnější platinu

Dopady ruské invaze na Ukrajinu se trhy přehnaly jako tornádo. Celá plejáda komodit, paládium nevyjímaje, kvůli ní zažívá jízdu jako na horské dráze. 

Přečíst článek

Naopak vítězem zásahu burzy jsou společnosti, které sázely na pokles ceny kovu. Králem vítězů se pak stal čínský miliardář Siang Kuang-ta, který je šéfem čínského těžaře niklu Tsingshan. Jeho spekulace na pokles ceny v objemu 150 tisíc tun před něj postavila potenciální ztrátu osm miliard dolarů. Banky, které tento obchod financovaly, souhlasily, že Tsingshanu poskytnou další financování. Margin cally firmy jsou nadále velké, ale do karet jim hraje, že nikl obnoví obchodování na LME za cenu 48 tisíc dolarů za tunu.

Řízená volatilita

LME uvedla, že umožní růst nebo pokles ceny niklu o pět procent oproti uzavírací ceně předcházejícího obchodního dne. Pro další kovy se stanoví obdobný limit, ale ve výši 15 procent. Burza bude cenové limity monitorovat v závislosti na tržních podmínkách. Brokeři budou nově také povinni sdílet s burzou více informací o pozicích držených jejich klienty, uvedla LME v pondělním prohlášení. 

Těžební věž na moři

Trhu s ropou hrozí šok, kvůli protiruským sankcím budou trhu chybět miliony barelů denně

Trhu s ropou hrozí kvůli protiruským sankcím šok, už příští měsíc by mohly denně chybět tři miliony barelů ruské ropy a ropných produktů. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ta se také domnívá, že by současná situace mohla zrychlit světový odchod od fosilních paliv.

Přečíst článek

Růst cen souvisel s ruskou invazí na Ukrajinu a celkovým růstem nervozity na trzích. „Rusko se sice podílí na jeho celosvětové produkci jen asi z 10 až 15 procent, ovšem světové zásoby niklu jsou v posledních dnech velmi nízké,” uvedl již dříve Radek Novák, analytik České spořitelny. „A tak se na trhu objevila panika, a to i proto, že poptávka po niklu z odvětví výroby oceli a baterií pro elektromobily v posledních měsících silně roste.“

Extra náklady

Nikl se poslední dobou používá především do baterií pro elektromobily. Poptávka po něm tedy vytrvale roste. Globální ambice automobilek dostat na trh více elektromobilů by  drahý nikl mohl zkomplikovat. Analytici sice očekávají, že ceny ze současných úrovní poklesnou, špatnou zprávou ale je, že pravděpodobně zůstanou vyšší než dříve. To by znamenalo vyšší náklady na výrobu elektromobilů. 

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

Výzkumná agentura BloombergNEF spočítala, že 100kilowatthodinová baterie do elektrovozu potřebuje asi 66 kilogramů niklu. Loňská průměrná cena niklu byla asi 18,5 tisíce dolarů (420 tisíc korun) za tunu. To znamená, že v každé baterii bylo tohoto kovu za 1200 dolarů.

V závěru minulého týdne, ještě předtím, než trh s niklem zkolaboval, se tento kov obchodoval za cenu 29 tisíc dolarů za tunu, což už představuje 1900 dolarů na jednu takovou baterii. I rozdíl 700 dolarů na vstupu u jediného materiálu je pro výrobce významný. Pokud by se letos průměrná cena niklu dostala například na 50 tisíc dolarů za tunu, výroba baterie by se oproti loňsku prodražila o 2100 dolarů na kus, tedy o 48 tisíc korun. 

Fed, ilustrační foto

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Před vypuknutím války na Ukrajině ekonomové očekávali, že by Fed letos mohl sazby zvyšovat až čtyřikrát, pokaždé o 0,25 procenta. S rostoucí inflací se dokonce spekulovalo, že by první zvýšení mohlo být vyšší, například o 0,5 procenta. To však nyní vypadá nepravděpodobně.

Přečíst článek

ropa brent, ilustrační foto

Svítá naděje na levnější benzin? Cena ropy padá na dvoutýdenní minima

Odd začátku války na Ukrajině poprvé spadla cena ropy pod 100 dolarů za barel.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

„Bílé zlato“ ztrácí lesk. Vyplatí se kutat lithium pod Cínovcem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme