Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úvěrové portfolio Sberbank je k mání. Insolvenční správkyně ho nabízí bankám

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Úvěrové portfolio zkrachovalé Sberbank CZ je k mání. Pověřená insolvenční správkyně obeslala s nabídkou všechny tuzemské banky. Prodej bance by byl dobrou zprávou pro dlužníky. Pokud by se ale zájemce nenašel, hrozil by prodej portfolia firmám obchodujících s pohledávkami.

Reklama

Insolvenční správkyně zkrachovalé Sberbank CZ Jiřina Lužová v úterý odešle nabídku na prodej úvěrového portfolia Sberbank 44 bankám s licencí České národní banky. Zájemci mají čtyři týdny na podání nabídek a věřitelský výbor poté rozhodne, zda nejvhodnější nabídku z nich přijme. Nominální hodnota portfolia Sberbank včetně příslušenství je 47,7 miliardy korun.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Ke konci června měla banka desítky tisíc věřitelů, vůči nimž evidovala závazky za 61,762 miliardy korun.

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Úvěry z padlé Sberbanky nakonec nikdo nechce

O úvěrové portfolio Sberbank CZ nakonec nikdo z původních tří uchazečů neprojevil zájem. Uvedl to server Lidovky.cz, podle kterého se ucházely o odkup aktiv Sberbank CZ investiční skupina PPF se svou Air Bank, Česká spořitelna a ČSOB. Závaznou cenovou nabídku ale nakonec žádný ze zájemců nepodal.

Přečíst článek

Rychlý prodej je podle Lužové nejlepší variantou pro věřitele banky, občany, firmy, obce a kraje, kterým ve Sberbank uvízly peníze. Insolvence Sberbank je podle správkyně unikátní v tom, že se prodává zdravá banka se solidním portfoliem, která byla ještě v loňském roce jednou z deseti největších bank v ČR, splňovala všechny své regulatorní povinnosti a podíl klasifikovaných úvěrů nepřekračoval průměr českého trhu. „Díky tomu je šance, že historicky největší insolvenční řízení bude zároveň i nejkratší, kdy by velká část peněz věřitelů mohla být vyplacena v první polovině roku 2023,” dodala. 

„Prodej je dobrou zprávou i pro desetitisíce dlužníků banky, kterým převzetí úvěrů jinou bankou umožní vrátit se k normálnímu obchodnímu vztahu se zdravou bankou, která jim poskytne servis, jež už Sberbank poskytovat nemůže,” upozornila Lužová. V opačném případě by podle ní hrozil prodej úvěrů firmám obchodujících s pohledávkami, který by nejen velmi pravděpodobně vedl k podstatně nižšímu výnosu, ale byl by provázen i velmi nepříjemnými dopady na dlužníky Sberbank, včetně 13 tisíc lidí s hypotékami. 

rubl, akcie, ruské fondy

Češi mají stamiliony v ruských akciích. Nedostanou se k nim

Nemožnost obchodovat s ruskými akciemi vedla k pozastavení obchodování s fondy, které do ruských cenných papírů investovaly. Čeští investoři se tak již měsíce nedostanou ke svým investicím za vyšší stovky milionů korun.

Přečíst článek

Zahájení prodeje umožnil pondělní souhlas věřitelského výboru s uhrazením nákladů na ekonomické a právní poradenství a IT služeb během prodeje. Souhlas s prodejem samotným odsouhlasil věřitelský výbor 29. srpna 2022.

Analytik Cyrrusu Vít Hradil očekává, že o portfolio bývalé Sberbank by mohl být zájem, ačkoliv vzhledem k nadcházejícímu ekonomickému ochlazení patrně nabídka nepřichází ve zcela ideální době. Za nejpravděpodobnější adepty považuje středně velké banky, které na podobnou transakci mají dostatečnou sílu a zároveň usilují o navýšení svého podílu na trhu.

Garanční systém finančního trhu (GSFT) v pondělí oznámil, že vyplatil klientům Sberbank CZ za půl roku od jejího pádu přes 97 procent pojištěných vkladů. Pro náhradu pojištěných vkladů si přišlo přes 84 tisíc klientů, kterým vrátil 25,2 miliardy korun.

Výplata klientů Sberbank v pobočkách KB

Půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil Garanční systém jejím klientům přes 97 procent pojištěných vkladů

Ti klienti zkrachovalé Sberbank CZ, kteří o náhradu usilovali, už pravděpodobně vyplaceni byli. K výplatě tak nyní zbývá zhruba 700 milionů korun, na které má nárok 37 tisíc klientů zkrachovalé banky. Je mezi nimi mnoho těch s malými zůstatky na účtu, není výjimkou, že si takoví klienti pro náhradu vůbec nepřijdou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sberbank

Zkažené Vánoce věřitelů Sberbank. Insolvenční správkyně nemůže zahájit jejich výplatu

Přečíst článek
Sberbank

Věřitelé Sberbank se dočkají svých peněz. Letos by mohli dostat drtivou většinu pohledávek

Přečíst článek
K věřitelům zkrachovalé Sberbanky míří téměř tři čtvrtě miliardy. Správkyně prodala všechny korporátní dluhopisy.

K věřitelům zkrachovalé Sberbanky míří téměř tři čtvrtě miliardy. Správkyně prodala všechny korporátní dluhopisy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme