Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Rusko souhlasí s vývozem ukrajinského obilí

Ukrajinské obilí má opět volnou cestu přes moře. Rusko prodloužilo dohodu o vývozu.
ČTK
 ČTK

Rusko souhlasilo s prodloužením dohody o přepravě zemědělských komodit z ukrajinských přístavů přes Černé moře, jejíž platnost měla skončit ve čtvrtek. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj se úmluva prodlužuje o dva měsíce. Před tím byla prodloužena dvakrát o 60 dnů.

Reklama

"Díky snaze naší země, s podporou našich ruských přátel a s příspěvkem našich ukrajinských přátel se rozhodlo o prodloužení na další dva měsíce dohody o černomořském obilném koridoru," prohlásil podle tureckého tisku Erdogan. Podle něj se jedná o klíčové rozhodnutí pro zajištění bezproblémových dodávek potravin ve světě.

Dohoda s Bruselem zabrala. Polsko zrušilo zákaz dovozu ukrajinského obilí, Slovensko jej mírní

Dohoda s Bruselem zabrala. Polsko zrušilo zákaz dovozu ukrajinského obilí, Slovensko jej mírní

Polsko zrušilo jednostranné omezení dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny. Země tak reagovala na krok Evropské komise (EK), která omezila import do pěti zemí unijního bloku včetně Polska. Informovala o tom polská tisková agentura PAP. Slovensko pak svůj zákaz zmírnilo. Komise dříve po dohodě s Polskem, Slovenskem, Maďarskem, Bulharskem a Rumunskem zavedla opatření, která pozastavují dovoz ukrajinských plodin do těchto zemí.

Přečíst článek

Dnes podle dosavadní dohody ještě vyplulo z ukrajinského Čornomorsku plavidlo DSM Capella vezoucí 30 tisíc tun kukuřice do Turecka, vyplývá podle Reuters z dat poskytnutých OSN.

Problém s vývozem začal s ruskou invazí

Dohoda od loňského července umožnila vývoz zhruba 30 milionů tun potravin z ukrajinských přístavů, které předtím válka vyvolaná Ruskem uzavřela.

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Zimní ruská taktika útočení na ukrajinské energetické cíle včetně těch v černomořských přístavech, blokace lodí s obilím mířících z Ukrajiny přezdívané „obilnice světa“ a s válkou související rapidní růst cen energií jsou hlavními důvody značného nárůstu počtu obyvatel planety, kteří hladoví nebo jim hrozí akutní nebezpečí hladu. Aktuálně jich je podle odhadu Světového potravinového programu OSN 345 milionů, dvakrát více než před třemi lety, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Podle OSN to přispělo ke snížení světových cen potravin a pomohlo především řadě rozvojových zemí. Právě do nich značná část ukrajinského obilí směřuje.

Dohoda byla naposledy prodloužena v březnu na 60 dní. Rusko dlouhodobě ujednání kritizuje a tvrdí, že není naplňována ta část dohody, která počítá s odstraněním překážek pro vývoz ruských potravin a hnojiv. Od minulého týdne o prodloužení jednali zástupci Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Ukrajinské obilí mělo nasytit hladovějící v Africe. Místo toho přivádí na mizinu unijní rolníky

Polsko chce požádat Evropskou unii, aby použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh. Vláda Mateusze Morawieckého čelí hněvu polských rolníků, kterým vadí dopady přílivu ukrajinského obilí na ceny. Na problém upozorňují zemědělci i z dalších zemí EU.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme