Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Výsledková sezona versus zvyšování sazeb

ilustrační foto
iStock
Kryštof Míšek

Trhy po krátké pauze opět zažily obchodování v turbulentním rozpětí. Akciové indexy byly pod tlakem kvůli přívalu geopolitických zpráv a možných hrozeb silnějšího utahování měnové politiky. Padaly hlavně otázky jako: Bude Fed na svých příštích zasedáních zvyšovat sazby o 50 bazických bodů? Co konkrétně mělo vliv na energetické komodity nebo americký technologický index NASDAQ?

Reklama

Utahovaní měnové politiky ze strany Fedu nabírá čím dál víc jestřábí kontury. Americká centrální banka je totiž stále hodně za křivkou a má na čem pracovat. Jerome Powell tak znovu přitvrdil ve své rétorice a rovnou uvedl, že by mohl Fed zvyšovat sazby o 50 bazických bodů na každém dalším zasedání. To by dle tržních očekávaní implikovalo sazby o dalších 2,5 procenta výše. Úrokové sazby by tak již v čtvrtém čtvrtletí mohly dosáhnout neutrálních úrovní (ty obvykle bývají mezi 2,5 až třemi procenty).

Amazon, ilustrační foto

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka ale zůstává vysoká

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta. Ve své předběžné zprávě to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek a znamená to první pokles od roku 2020, kdy na ekonomiku nepříznivě dolehla pandemie. I tentokrát k propadu přispěly nové případy nákazy covidem-19. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v ročním přepočtu o 6,9 procenta.

Přečíst článek

Ve výsledku by měl Fed dosáhnout snížení peněžní nabídky, což je klíčová proměnná pro další inflační vývoj v americké ekonomice. Tvrdší sazby v USA reflektuje neúnavně posilující americký dolar, který se dostal na nejvyšší úrovně od března 2020. Měna posiluje na pozadí očekávaného růstu sazeb a panujících ekonomických nejistot. Vzhledem k tomu se mezi analytiky diskutuje o tom, že proti euru by mohl USD dosáhnout parity.

Evropa v zajetí energetické nejistoty

Evropskou ekonomiku sužuje nejistota ohledně toku plynu z Ruské federace. Konflikt na Ukrajině neustává a platby v rublech za dodávky plynu nejsou po chuti většině zemí západního společenství. Nechtějí podporovat ruskou ekonomiku stabilizací jejich domácí měny. Polsko v tomto bylo nejodvážnější a rovnou odmítlo zaplatit v rámci rublového vyrovnání. Rusko platbu v dolarech vrátilo a okamžitě přišel trest v podobě přerušení dodávek. V podobné situaci se ocitlo také Bulharsko.

Tyto kroky Ruska eskalují energetickou krizi v Evropě a zvyšují ceny plynu na trzích. Ten se dostal zpět nad úroveň 120 eur za megawatthodinu. Investoři se nyní obávají odstřižení dalších zemí od této komodity. Z pohledu strategie Ruska je klíčové dosáhnout nalomení evropské jednoty, kdy země jako Maďarsko nebo Rakousko nemají s tímto systémem plateb za dodávky plynu problém. V této věci lze očekávat ještě určitý vývoj a nějakou formu pokusu o sblížení rozdílných pozic zemí EU. Německo totiž například  připustilo, že by „gradualisticky“ mohlo ukončovat odebírání ropy z Ruska.

Prezidentské volby ve Francii dopadly dle odhadů a potvrdily, že zde zatím není přesvědčivá většina, která by preferovala výraznou politickou změnu. Prezidentem bude pro nadcházející období znovu Emmanuel Macron, který v samotném finále znovu porazil Marine LePen. Vítězství bylo poměrně přesvědčivé a Macron vyhrál s většinou 58,5 procenta hlasů. Očekává se, že Macron bude dál usilovat o výraznější integraci v EU a prosazovat kontinuitu v hospodářské a zahraniční politice.

Meta zazářila

Výsledky firem jedou na plné obrátky. Mezi žhavá jména tohoto týdne patřila Meta Platforms (Facebook, Instagram apod.), které se podařilo trhy skutečně potěšit. Na úrovni zisku se podařilo překonat konsensus analytiků 2,52 dolaru na akcii výdělkem 2,72 dolaru na akcii při tržbách 27,9 miliard dolarů, což je růst meziročně o sedm procent. Akcie reagovaly růstem o bezmála 20 procent po zveřejnění výsledků a částečně tak umazaly poklesy z minulých měsíců. Hospodaření společnosti podržely aktivity denních inzerentů.

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Před vyhlášením výsledků se akcie obchodovaly za cenu z roku 2017, kdy ovšem firma generovala třetinu příjmů, než nyní. V současné době se akcie obchodují na budoucím P/E okolo 13x. V pozitivním duchu se neslo také hospodaření Microsoftu, který také na úrovni zisku a tržeb překonal konsensus trhu. Zejména v sektoru cloudových služeb se firmě podařilo zvyšovat příjmy a zisk.

Dobrý výkon Monety

Na domácím parketu reportovala výsledky Moneta Money Bank, která vykázala zisk ve výši 1,29 miliardy korun, což je meziroční růst o 116 procent. Odhady byly posazeny níže na 1,25 miliardy korun. Banka potvrdila svůj výhled zisku a příjmů pro letošní rok. Růst zisku banka vysvětluje zejména lepšími úrokovými sazbami, což se projevuje v jejích maržích na hypotečních, spotřebitelských a podnikatelských úvěrech. Ve 3Q 2022 očekává dokončení plánovaného spojení s Air Bank.

Centrální bankéř Holub vnímá odchylku inflačních očekávání v tom, jak firmy nastavují ceny svých produktů. Tento vývoj by mohl nahrávat scénáři dalšího utažení sazeb. Firmy přenášejí své náklady na zákazníky 1:1. To se ČNB příliš nelíbí. Sazby by tak na příštím zasedání v květnu mohly jít o dalších výrazných 50 bazických bodů nahoru. To by implikovalo dvoutýdenní repo sazbu na úrovni 5,5 procenta. Podle bankéře bude příští prognóza banky v květnu upravena více „stagflačním“ směrem.

Hospodářské výsledky Netflixu za první čtvrtletí roku 2022 poslaly v týdnu od 18. dubna do kolen technologický sektor v USA. (ilustrační foto)

Týden tradera: Trhy ve znamení Netflixu či Tesly a cen výrobců utržených ze řetězu

Uplynulý týden přinesl další zajímavou várku zpráv s významným dopadem na trhy. Akciové indexy se vesměs postupně stabilizovaly a předvedly mírný růst. Nadále je přesto v trhu cítit vysoká míra nejistoty, důvodem je ruská ofenziva na jihovýchodě Ukrajině, navíc Powell připustil 50 bodový růst sazeb. Investoři pak především vyhlíželi hospodářské výsledky firem, jako je Netflix, Tesla, Bank of America a dalších.

Přečíst článek

Kapitálové trhy

Týden tradera: Zlobivý Elon Musk i nový rekord ČEZ

Druhý dubnový týden byl opět poměrně bohatý na zajímavé události. Světové indexy se nadále potýkaly s nejednoznačným vývojem, kdy by se jejich chování dalo označit jako pohyb do strany s prudkými výkyvy oběma směry. Pozornost investorů se soustředila na zasedání ECB, která mohla naznačit, jak se staví k poslednímu dění (nabídkové šoky v komoditním sektoru) a jaký by to mohlo mít dopad na její budoucí plán utažení sazeb v eurozóně. A jaké byly další události uplynulého týdne? Jak dopadly banky zahajující výsledkovou sezónu v Severní Americe nebo jaké milníky pokořila nová česká inflační data či ČEZ?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Lukáš Kovanda: Inflace a úroky v USA právě rozhodují i o bezpečnostní budoucnosti Česka

Přečíst článek
Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

AKTUALIZOVÁNO: Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

Přečíst článek
šéf Fedu Jerome Powell

Týden tradera: Fed stále překypuje penězi, to ohrožuje cenovou stabilitu akcií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme