Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Medvědi vládnou trhům. Na efekt sankcí Západu se čeká

Sberbank
ČTK
Kryštof Míšek

Do akciových trhů se naplno zakousli medvědi. A to zejména ti ruští. Ruská hrozba Ukrajině se nakonec bohužel potvrdila a podle očekávání přinesla na trhy bouři dalších výprodejů a volatility. Noční útok na Ukrajinu přinesl nové otazníky ve vztahu k ekonomickému oživení ve světě a stavu sílící inflace, což se projevilo v nejistotě investorů napříč trhy.

Reklama

V uplynulém týdnu tak rostly drahé kovy (zlato jako bezpečný přístav atakovalo úrovně kolem 1960 dolarů za trojskou unci) a energetické komodity jako ropa (BRENT se podíval nad 100 dolarů za barel) nebo plyn se sápaly na svá maxima. 

Několikaměsíční hromadění jednotek Ruské federace u hranic s Ukrajinou nakonec znamenalo černý scénář pro tuto zemi. Na základě žádosti velitelů Luhanské a Doněcké republiky vpadly na Ukrajinu vojenské síly Ruské federace v mnoha směrech. Výsledkem je bezprecedentní růst nejistoty na trzích. Tato situace může prohloubit již tak křehký stav dodavatelských řetězců a znovu rozpumpovat míru inflace ve vyspělých ekonomikách.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak na danou probíhající válku budou reagovat příslušné centrální banky, zejména ECB a Fed. V tuto chvíli známe již určitý rozsah sankcí, které budou západními zeměmi na agresora uplatňovány. Jedná se o nemožnost obchodovat ze strany ruských bank v zahraniční nebo plná omezení financování ruského dluhu v dolarech librách. Zasaženy budou pravděpodobně také sektory, které dlouho vykazovaly imunitu vůči konfliktu na východě.

V příštích týdnech bude jasnější, jaké následky čin agresora bude mít na veřejně obchodovatelné společnosti, případně jak moc velké dopady to bude mít na ekonomiku. V tomto směru zůstává otazník rozsahu a délky ofenzivy, pokud by konflikt skončil brzo, nemusel by dopad být tak velký.

Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Trhy zažívají jízdu jak na horské dráze. Hrozba konfliktu na Ukrajině a vysoká inflace, která zvyšuje pravděpodobnost tvrdé reakce centrálních bank ve vyspělém světě, se podepisují pod volatilním obdobím na amerických a evropských akciových trzích. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne na trzích? Co přinesl zápis béžové knihy Fedu? Dochází nyní k významné konsolidaci v sektoru polovodičů?

Přečíst článek

V reakci na začátek nočního útoku již tak dost přeprodaný Moskevský index RTS propadnul na úrovně z roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. Pokud by Moskva ve své strategii odplaty za sankce volila cestu omezení dodávek plynu do Evropy, může to být další problém v probíhajícím ekonomickém oživení.

Ceny plynu rostly na nová maxima a hrozba omezení dodávek je zde může dlouhodoběji udržet, to by mělo přímý dopad na chovaní firem a spotřebitelů z hlediska z inflačních očekávání směrem nahoru. Vzhledem k tomu, že Rusko je velkým vývozcem pšenice, může být i tato komodita pod velkým nákupním tlakem i nadále.

> > > > >Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde< < < < <

Lidé z ECB již avizovali, že eskalace konfliktu na Ukrajině může oddálit protiinflační exit z programů nákupu dluhopisů, a tedy potenciální zvýšení sazeb. V tomto směru se již vyjádřil bankéř Holzmann nebo F. Villeroy. Bankéři v centrálních bankách situaci kolem Ukrajiny sledují a budou jí vyhodnocovat, možná se tak dočkáme více holubičích vyjádření v příštích týdnech.

Koruna oslabila

Guvernér Jiří Rusnok v rozhovoru uvedl, že krize na Ukrajině může mít proinflační efekt. To se již děje, koruna, jakožto měna branná investory na západě jako rizikové aktivum, v reakci na útok oslabil až na dohled 25 korun za euro. Pokud by se ještě krize měla nějak výrazně prohlubovat, je možné, že koruna tyto úrovně prolomí.

Akcie na pražské burze v reakci na krizi předvedly solidní korekci ve strachu z poklesu sazeb a z poklesu ekonomiky. Akcie Erste Bank sestoupily v rámci jednoho dne o více než 10 procent a podobně akcie Komerční banky fungovaly jako risk-off aktivum.

Nicméně pokud časem obavy z rozšiřování konfliktu odezní, mohou být banky s výraznou slevou pro investory opět atraktivní. Ve strachu z růstu cen elektřiny a plynu se ukázala jako „držák“ akcie ČEZ. Udržela si během propadu hodnoty kolem 830 korun, a to také díky zprávám, že nakupovat akcie této energetické firmy bude nadále miliardář Pavel Tykač prostřednictvím své kyperské společnosti. Tento energetický hráč by měl dosáhnout na hlasovacích právech společnosti ČEZ skoro tří procent.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Přečíst článek

Apple, ilustrační foto

Týden Tradera: Silná koruna, jestřábí Fed a další milník Applu

V prvním týdnu nového roku se shodou okolností hned naplnila má slova o možné vyšší kolísavosti trhů z důvodu více jestřábí měnové politiky centrálních bank. Růst výnosů na desetiletých vládních dluhopisech ke třem procentům v USA nejprve tlačil na technologie a postupně se přidávaly další sektory, a tak trhy prošly poklesy. Měřeno hlavními indexy se S&P 500 vrátil k 4700 bodům. Technologický Nasdaq však byl zasažen více a klesl až pod 16 tisíc bodů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme