Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trinity Bank má rekordní zisk. Podělí se o něj s akcionáři

Trinity Bank
ČTK
Tereza Zavadilová

Banka s českým kapitálem vydá akcie za stamiliony korun. Akcionáři získají větší bonus ze zisku.

Reklama

Česká národní banka schválila počátkem února novou emisi akcií Trinity Bank. Banka může vydat cenné papíry až za 640 milionů korun. „S ohledem na výjimečné výsledky Trinity Bank, růst ziskovosti, úspěchy v úvěrové oblasti a také u příležitosti jejího pětadvacetiletého výročí existence přichází Trinity Bank s unikátní možností podílet se na tomto růstu formou úpisu takzvaných bonusových akcií,“ uvedl zakladatel a spolumajitel Trinity Bank Radomír Lapčík.

Banka loni zvýšila zisk na úroveň 266 procent předchozího roku - celkem vydělala 200 milionů korun před zdaněním. Bance se dařilo v úvěrech i vkladech, bilanční suma meziročně vzrostla o 112 procent na 37 miliard korun. Růst banky je jedním z důvodů pro navýšení kapitálu, jak uvádí finanční ústav ve schváleném prospektu. Kapitál banky na konci roku činil 2,6 miliardy korun a překonala hranici 50 tisíc klientů.

Bitcoinová rodina

Bitcoinová rodina se přestěhovala do Portugalska kvůli daním

Třiačtyřicetiletý Didi Taihuttu, jeho žena a tři děti žijí jako digitální kočovníci. Nyní zakotvili v Portugalsku. Jihoevropská země má totiž nulové daně na bitcoin, píše CNBC.

Přečíst článek

Větší podíl na zisku

V případě nových bonusových akcií jde o cenný papír s vyšším právem na dividendu a nižším hlasovacím právem, rovným setině běžné akcie.  Akcionář získá vyšší podíl na zisku, konkrétně 118 procent. Primárně tedy jde o dividendové akcie. Příklad: při výplatě dividendy deset procent z hodnoty stávajícího základního kapitálu banky připadá na bonusovou akcii 11,8 procenta.

Přednostní právo úpisu bonusových akcií nabídne Trinity exkluzivně jen svým stávajícím akcionářům, a to v poměru, v jakém aktuálně vlastní akcie. Většina akcionářů Trinity jsou původní družstevníci Moravského peněžního ústavu, předchůdce Trinity Bank. „Až následně nabídneme bonusové cenné papíry všem stávajícím akcionářům v jakémkoliv poměru a až pak veřejnosti. Neočekáváme ale, že se tak stane, protože zájem předpokládáme vysoký,“ uvedl Lapčík.

Ze schváleného principu navýšení kapitálu vyplývá, že se akcionářská struktura banky měnit nebude. Banka hodlá akcionářům poskytnout součinnost při následném prodeji bonusových akcií.

bankovní přepážka

Trinity Bank zvedá sazbu na spořicím účtu. Nově nabízí úrok 3,18 procenta ročně

Trinity Bank zlínského miliardáře Radomíra Lapčíka obratem reaguje na zvýšení úrokových sazeb ČNB a zvedá úrok na spořicím účtu. Nově bude vklady bez omezení jejich výše úročit 3,18 procenty ročně.

Přečíst článek

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

SAB Finance miliardáře Lapčíka vydělala rekordních 200 milionů. I díky posilující koruně

Společnost SAB Finance dosáhla v roce 2021 rekordních výsledků. Zisk před zdaněním a auditem se zvýšil o téměř 39 procent na 200 milionů korun. Výrazný nárůst ziskovosti zaznamenaly v rámci skupiny i česká Trinity Bank a FCM Bank na Maltě.

Přečíst článek

Pozn. red. Radomír Lapčík je investorem zpravodajského portálu newstream.cz

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme