Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

TOS Kuřim vykazuje zisk po třech letech ve ztrátě

TOS Kuřim
Se svolením TOS Kuřim

Jeden z největších českých výrobců obráběcích strojů, společnost TOS Kuřim - OS, po třech letech ve ztrátě v loňském roce vykázal zisk šest milionů korun. O rok dříve činila ztráta 189 milionů. Tržby společnosti klesly o 36 procent na 282 milionů korun, k zisku se jí podařilo vrátit díky prodeji majetku. Vedení společnosti to uvedlo ve výroční zprávě, která je dostupná ve Sbírce listin.

Reklama

"Hlavním cílem vedení společnosti v roce 2021 byla restrukturalizace činnosti firmy po výpadku zakázek v roce 2020. Velice pozitivní bylo obnovení kontraktační a obchodní činnosti a zvýšení efektivnosti zpracovávaných nabídek. V rámci ekonomického ozdravení firmy byl stav zaměstnanců snížen z 220 na 154 a prodána většina nemovitého majetku," uvedl generální ředitel firmy Libor Kuchař s tím, že takto získané peníze firma využila na splacení bankovních úvěrů. Firma vyklidila asi 30 procent výrobních ploch a soustředila zejména montáže do dvou hal.

Viera Kučerová, regionální ředitelka organizace ACCA

EU motivuje firmy k udržitelnosti a omezení greenwashingu, říká Viera Kučerová z ACCA

Již za dva roky vznikne vybraným společnostem povinnost podávat zprávy o environmentálních, sociálních a správních dopadech svého podnikání vyplývající z nové Směrnice o podávání zpráv podniků o udržitelnosti, CSRD. Podle Viery Kučerové, regionální ředitelky organizace ACCA, která se věnuje vzdělávání a certifikaci profesionálů z oboru financí, se to může týkat až dvou tisíc českých firem. Proces implementace nových pravidel byl zahájen během českého předsednictví EU a členské státy mají 18 měsíců na převedení povinností vyplývajících ze směrnice do národních legislativ. 

Přečíst článek

Tržby z prodeje výrobků a služeb klesly z 435 milionů korun v roce 2020 na 282 milionů korun, tedy o 36 procent. Prodej dlouhodobého majetku ale vynesl 289 milionů a posloužil k uhrazení závazků ve výši 274 milionů. Firma ušetřila 46 milionů korun snížením počtu zaměstnanců.

Plán na letošek

"Hlavním bodem pro rok 2022 je a bude kapacitní zvládnutí výroby při sníženém počtu pracovníků a omezené kapacitě obrábění. V roce 2022 plánuje společnost tržby z vlastních výrobků a služeb na úrovni 430 milionů korun, což by mělo zajistit vyrovnané hospodaření," uvedl Kuchař.

Vagon Škodovek, export

Analýza: Válka na Ukrajině zvýší v Česku inflaci, ekonomiku však neparalyzuje

Eskalace konfliktu na Ukrajině bude mít značný dopad i na českou ekonomiku. Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pravděpodobně zkomplikuje zahraniční obchod. Povede ke zvýšení inflace v České republice. Důvodem bude růst cen ropy a plynu, dále nárůst cen obilovin a potravin a odchod investorů více na západ. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu a vyjádření jednotlivých institucí.

Přečíst článek

TOS Kuřim je společnost s osmdesátiletou tradicí a vyrábí obráběcí stroje mimo jiné i pro automobilový průmysl. Od roku 2005 do ledna 2018 ji vlastnila skupina Alta, od února 2018 patří firmě Toshulin.

toaletní papír, ilustrační foto

Spolehlivý indikátor krize? Toaletní papír! Za nynější zdražení může Rusko

Zákaz vývozu břízy z Ruska přispívá k růstu ceny toaletního papíru, všímá si agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme