Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tisíce obchodníků v Česku mohou nyní přijímat bitcoin

Global Payments spouští možnost přijímat kryptoměny
Global Payments
Stanislav Šulc

Provozovatel platebních terminálů Global Payments spustil ve spolupráci s Visou a slovinskou společnosti GoCrypto možnost přijímat kryptoměny. Bitcoin a další kryptoaktiva nyní může začít přijímat téměř 4000 obchodníků u nás.

Reklama

Nakupující v České republice budou nyní moci zaplatit kryptoměnami stejně snadno jako platebními kartami. Novou službu nyní spouští GoCrypto a Global Payments pro zatím osm tisíc svých platebních terminálů ve střední Evropě, z nichž polovina je v Česku. Nová služba je nyní k dispozici všem obchodníkům, kteří mají mobilní platební terminál od Global Payments (GT tom), posléze bude nainstalována na všechny terminály s výjimkou těch nejstarších tlačítkových, které ale firma postupně stahuje a vyměňuje za moderní. Postupně se tak služba rozšíří do zhruba 40 tisíc přístrojů v Česku a okolních zemích.

„Jsme rádi, že prostřednictvím našich terminálů můžeme lidem pomoci zaplatit za zboží svými krypto penězi. A jsme rádi, že můžeme i obchodníkům pomoci získat více zákazníků tím, že jim nabídneme další populární platební metodu,“ uvedl Robert Mazouch, provozní ředitel Global Payments & Country manažer pro Českou republiku.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin trhl dubnový rekord. Nakopl ho nový bitcoinový fond

První obchodní den přinesl očekávanému ETF fondu s opcemi na bitcoin zájem investorů a slušné zhodnocení. Sama kryptoměna ve středu odpoledne trhla cenový rekord. Krátce před 17.00 se prodával zhruba za 66 857 dolarů za virtuální minci.

Přečíst článek

„Před lety jsme přemlouvali zákazníky, aby přijímali karty, a dneska to je jasná výhoda pro každého, kdo to nabízí. Věříme, že kryptoměny jsou dnes totéž a už máme třeba zákazníka, který prodává auta a jeho zákazníci se ptají, zda můžou platit kryptem,“ uvádí vývojář aplikace GP tom Radovan Bryx. „Ani se není čemu divit. Je docela dost lidí, kteří bitcoin koupili za tisíc dolarů. A dneska je kolem 65 tisíc dolarů, tak je pochopitelné, že si chtějí vybrat alespoň část zisku,“ dodal Bryx.

>>>>>>Zajímáte se o investování do kryptoměn? Čtěte zde<<<<<<

Slovinský vzor

Službu přijímání kryptoměn poskytuje GoCrypto, přední poskytovatel kryptoměnových plateb původně ze Slovinska, který dnes operuje ve 23 zemích a podle vlastních informací přes něj jde 68 procent všech retailových transakcí v kryptoměnách.

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

NFT jako nové rolexky? Kryptopeněženka může přinést lepší zaměstnání

V Lobkowiczkém paláci se sešli odborníci na krypto, umění i investice. Již za pár let podle nich bude větší část populace žít v plně digitálních prostředích, v nichž je budou reprezentovat nejrůznější atributy. Již nyní si lze v podobě takzvaných NFT neboli nezaměnitelných tokenů pořídit například tenisky nebo luxusní nemovitost. A také umění. A lidé za to vše již nyní platí stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

„O kryptoměny je nyní obrovský zájem a my chceme lidem umožnit s nimi jednoduše a rychle platit. Už si nemusí peníze jen ukládat do svých krypto fondů, ale mohou je začít používat k platbám. To znamená, že vstoupí do obchodu, vyberou si zboží a jednoduše zaplatí kryptoměnou,” vysvětlil Žiga Toni, zástupce generálního ředitele společnosti Eligma, která vlastní GoCrypto. „Mluvíme s regulátory všude, kde působíme, aby bylo vše legální,“ dodal Toni.

V korunách i bitcoinu

Největší otázkou samozřejmě je vypořádání transakce v kryptoměně. To zajišťuje právě GoCrypto a terminál obchodníkovi nabídne dvě možnosti. „Může si ponechat platbu v kryptoměně, nebo převedenou v místní měně, ve vašem případě v korunách,“ uvádí Toni. Když se poté bavíme o účetní stránce věci, neměl by v tom být žádný problém. „Je to stejný reporting jako u platebních karet, tedy v místní měně a částka odpovídá kurzu v okamžiku transakce. Ale pokud obchodník využije možnost nechat si kryptoměnu, je to jeho riziko a musí to vnímat jako investici do krypta,“ dodává zástupce GoCrypto.

Problém u kryptoměn totiž je jejich velká volatilita a během jednoho měsíce může například bitcoin vyrůst, či naopak klesnout i o desítky procent.

JR

Další trhák? Hirstovi galeristé přicházejí s novým NFT

Londýnská galerie Heni, která ve spolupráci se světovým umělcem Damienem Hirstem nedávno uvedla na trh superúspěšnou NFT s názvem The Currency, vypisuje soutěž na další kryptoobraz. Tentokrát od street-artového umělce JR.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme